05 Kasım 2022 22:15

Erdoğan’ın Antep mitingi: “Dinlesenize ulan nereye?”

Erdoğan konuşurken alandan ayrılanların sayısı artarak devam etti. Yanımdaki yaşlı bir dayı, “Bak hele ya nasıl gidiyorlar, dinlesenize ulan, nereye” diye sitem ediyordu.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Mesut BAYLAV
Antep

Cumhurbaşkanı Erdoğan bugün Antep’teydi. Dört yıldır test sürüşü yapılan Gaziray’ın açılışı olarak duyurulan ancak aslında Erdoğan’ın katılacağı miting öncesi şehrin bütün imkanları katılımı artırmak için seferber edildi. Toplu taşımanın bugün için ücretsiz olacağı duyurulmuştu, yine ilçelerden ve şehrin bazı bölgelerinden belediyeye ait araçlar alana yolcu taşıma trafiği içerisindeydi.

GEÇMİŞ MİTİNG ALANLARINA NE OLDU?

Antep, özellikle son dönemler neredeyse her gün bir bakanı ‘ağırlıyordu’. Biri gidip diğeri geliyor, çeşitli temaslarda bulunuyordu. Ve sonunda Erdoğan’ın geldiği gün gelip çatmıştı. Miting alanı için bu kez İstasyon Meydanı tercih edilmişti. AKP’nin geçmiş yıllarda miting yaptığı alanlara göre daha küçük olan meydan, kenarlardan da biraz daraltılarak ince uzun bir hat haline büründürülmüş durumdaydı. Alanı dolu gösterme gayreti kendini ele veriyordu. Alana girmeden bütün girişlerde AKP’li il ve ilçe belediyelerinin kurduğu stantlar çorba, sandviç, meyve suyu, su vb. ikramları ile vatandaşı çağırıyordu. Gelip karnını doyurup giden yurttaşların sayısı az değildi. Kimisi yanına da birer ikişer alıp eve götürme planları da yaparken miting alanına girişler yavaş yavaş yoğunlaşmaya başladı.

ALANA ZORLA GETİRİLENLER, ARANAN KAÇIŞ YOLLARI…

Miting alanının civarında öbekleşenler arasında dolaşırken başında Şehitkamil Belediyesi imzalı şapkalar bulunan bir grubun eğilerek bir şeyleri imzaladığını gördüm. Tahmin ettiğim gibi mitinge gelen belediye işçileri, isimlerini bulup karşısına imza atıyorlardı. Ki bu durum bir belediyeye özgü değil şehrin AKP’li belediyelerinin tamamı için geçerliydi. Mitinge katılım zorunlulukları AKP mitingleri için ‘doğal’ bir olay halini almış durumda. Konuştuğum bir belediye işçisi, “Valla utanıyorum geldiğime imzayı atıp bir görünüp gideceğim, eskiden olsa kendi isteğimle gelirdim” demişti. Yine alana girmeden konuştuğum Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Sanat ve Meslek Eğitim Kursları (GASMEK) öğrencileri de alandan kaçmanın yollarını arıyordu. Alana girdikten sonra çok kısa süre içerisinde çıkıp gidenler bu ekiplerdendi. Kalyon şirketine ait önlüklerle gelenler de alanın belli yerlerinde gruplar halinde bekliyordu.

ERDOĞAN’A YOK MU BİR MAŞALLAH?

Yine ellili, yüzerli gruplar halinde sanki bir turist kafilesiymiş gibi birbirlerinden ayrılmamaları söylenen çeşitli gruplarda alana girmeye hazırlanıyordu. Miting alanına girmeye çalışırken bir kaç kişinin çeşitli sloganlarla kitleyi coşturmaya çalıştığına tanık oldum. Antep’te özellikle meşhurdur, “Ma-şal-lah” ile süren bir çeşit düğün ritüeli. “Erdoğan’a da ma-şal-lah” cümlesi beklediği reaksiyonu alamamıştı. İnsanların yüzünde bir mitinge katılmanın ötesinde endişeli ve coşkusuz bir hal vardı.

COŞKUSUZLUĞUN SEBEBİ SUSUZLUK DEĞİLMİŞ

Miting alanında asılı bulunan toplam üç pankarttan ikisi altılı masa vurgusu taşıyan pankartlardı. “Gastronomi şehri Gaziantep’ten 6’lı ‘Yemek Masası’na Oy Yok!” ve “Bahçalarda saz olur gül açılır yaz olur altılı masaya oy veremem geleceğim yok olur” pankartları. Onun dışında sunucunun konuşmaları neredeyse tamamen “Türkiye Yüzyılı” temalıydı. Alanda boşluklar belirgin olarak görünüyordu. Sunucu ne kadar çabalasa da alandaki coşkuyu arttırmayı başaramadı. Öyle ki bir ara, “Sesin az gelmesinin sebebi herhalde suyun olmaması. Görevli arkadaşlar lütfen su dağıtalım” dedi. Ancak su da bir çözüm olmadı ki, en önlerde yer alanlar dışında alandaki coşkusuzluk varlığını sürdürdü. Susuzluk değil de başka problemler olabilir mi?

“DİNLESENİZE ULAN”

Mitinge katılanların yaş aritmetiği oldukça yüksekti. Genç nüfus, AKP mitinglerinde karşılaşıldığı gibi yine azdı. Miting alanındaki en coşkulu kesim yine en önlerdeki kadınlardan oluşuyordu. Miting belirtilenden neredeyse iki saat gecikmeli başladı. Erdoğan alana Gaziray ile geldi. Öncesinde Gaziantep Valisi, Büyükşehir Belediye Başkanı ve Ulaştırma ve Altyapı Bakanı kısa konuşmalar yaptı. Onlar konuşurken mitinge katılanlar alandan ayrılmaya başlamışlardı.

Erdoğan’ın sahneye çıkışı da kitleden beklenen reaksiyonu aldırmadı dersek abartmış olmayız. Öyle ki Erdoğan konuşurken alandan ayrılanların sayısı artarak devam etti. Yanımdaki yaşlı bir dayı, “Bak hele ya nasıl gidiyorlar, dinlesenize ulan, nereye” diye sitem ediyordu. Erdoğan, mitinge 60 bin kişinin katıldığını söyleyerek bu durumu olumlarken alanın gösterdiği katılım çok daha azdı. Üstelik Erdoğan, 2018 Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Antep’te sandıktan 649 bin 876 oy alarak yüzde 63,9 oy oranıyla çıkmıştı.

MUAMMA OLAN AÇILIŞLARA BİR YENİSİ DAHA EKLENDİ

Erdoğan konuşmasında genel olarak altılı masayı hedefe koydu. Yatırımlara yönelik vurgular da ön plandaydı. Gaziray ile birlikte 70 fabrikanın da açılışını yaptığını duyurdu. Bu 70 fabrika hangileridir? Orası muamma. Üstelik bir gün önce Gaziantep OSB'nin resmi Twitter hesabından Vali Davut Gül ve OSB Yönetim Kurulu Başkanı Cengiz Şimşek imzasıyla yapılan çağrıda 65 fabrikanın açılış töreninin olacağı yazarken ne hikmetse bir gün sonra Cumhurbaşkanı 70 fabrikanın açılışını yapmış oldu. Bir günde yeni 5 fabrika daha mı yapıldı yani? 65'i açan 70'i de açar. Neden olmasın?

Antep’te son aylarda işsizliğin tavan yaptığı açık. Geçmiş toplu açılış deneyimlerinden biliyoruz ki aslında önceden açılmış, faaliyete başlamış fabrikalar yeniden açılmıştı. Muhtemelen bu 70 fabrikadan da zaten faaliyetini sürdüren hatta belki son dönem işçi çıkaran yerler bile vardır. Şaşırmayız.

Yeni yılda Evrensel aboneliği hediye edin
ÖNCEKİ HABER

Derbi maçında Galatasaray  Beşiktaş’ı 2-1 yendi

SONRAKİ HABER

Borçka'da tartıştığı polisi vuran fail de polis çıktı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa