09 Kasım 2022 13:09

İngiltere’de 150 üniversitede 70 bin çalışan greve hazırlanıyor

Üniversite ve Kolej Sendikasından (UCU) yapılan açıklamada, 150 üniversitede 70 binden fazla öğretim üyesi ve diğer personelin, 24, 25 ve 30 Kasım’da greve gideceği belirtildi.

Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

İngiltere’de 70 binden fazla üniversite çalışanı, maaş, emeklilik ve çalışma koşullarındaki anlaşmazlık nedeniyle 3 gün iş bırakma kararı aldı. 

Üniversite ve Kolej Sendikasından (UCU) yapılan açıklamada, 150 üniversitede 70 binden fazla öğretim üyesi ve diğer personelin, 24, 25 ve 30 Kasım’da greve gideceği belirtildi. Sendika, bugüne kadar yapılan “en büyük üniversite grevine" hazırlandığını duyurdu. 

Sendikanın talebinin, çalışanların hayat pahalılığı kriziyle başa çıkabilmesi için makul ücret artışı ve güvencesiz sözleşmelere son verilmesi olduğu vurgulanan açıklamada, enflasyonun yüzde 10’u geçtiği İngiltere’de çalışanlara yüzde 3 zam teklifinin kabul edilmeyeceği bildirildi. Açıklamada, işverenlerin hızlı hareket etmesi ve iyileştirilmiş teklifler sunması durumunda meydana gelebilecek aksaklıkların önlenebileceği kaydedildi.

"GÖRÜLMEMİŞ BİR GREV OLACAK"

UCU Genel Sekreteri Jo Grady, üniversite yönetimlerinin “daha önce hiç görülmemiş ölçekte bir grev eylemi deneyimlemek üzere” olduklarını söyledi. Grady, “UCU üyeleri grev yapmak istemiyor ancak bunu sektörü kurtarmak ve iş yerinde saygınlık kazanmak için yapıyorlar. Eğer ciddiye alınmazsak, mesajımız basit: Bu grev sadece bir başlangıç olacak" dedi.

Sendika, sektörün emeklilik fonundaki tahmini 14 milyar sterlinlik açığı kapatmak için emeklilik maaşlarında yapılan kesintilerin geri alınması çağrısında da bulunuyor. UCU, pandeminin zirvesinde yapılan bir değerlemeye dayandığı için açığın abartıldığını ve programın o zamandan beri fazla verdiğini belirtiliyor. Yüksek öğrenim işverenlerini temsil eden “Universities UK” ise, “son derece değişken bir ekonomik iklimin” emeklilik kararının derhal geri alınmasının mümkün olmadığı anlamına geldiği savunması yaptı. 

Geçtiğimiz şubat ayında, üniversite personeli yaklaşık 70 kurumda 10 gün boyunca greve gitmişti.

ÖĞRENCİLERDEN DAYANIŞMA

Grevlerin 2,5 milyon kadar öğrenciyi etkileyebileceğini belirtiliyor ancak Ulusal Öğrenci Birliği’nin yükseköğretimden sorumlu başkan yardımcısı Chloe Field, kampüsteki pek çok kişinin yine de öğretim görevlileriyle “dayanışma içinde” olduğunu kaydetti.

Ulusal Öğrenciler Birliği (NUS) de sendikanın aldığı grev kararını desteklediklerini duyurdu.

BİRÇOK SEKTÖRDE EK ZAM GREVLERİ

İngiltere’de enflasyon, enerji ve gıda fiyatları öncülüğünde yükselişini sürdürerek eylülde yıllık yüzde 10,1 ile son 40 yılın zirvesine ulaştı. Enflasyonun son yılların en yüksek seviyesinde olduğu ülkede, enflasyon altında teklif edilen maaş zamları nedeniyle son haftalarda farklı sektörlerde çok sayıda işçi sendikası toplu grev kararları aldı.

İş bırakma kararı alanlar arasında metro çalışanları, otobüs şoförleri ve UBER sürücüleri, öğretmenler, liman işçileri, ceza avukatları, sağlık çalışanları, temizlik işçileri, havacılık ve posta servisi çalışanları yer alıyor. Ülkede gelecek haftalarda ise hemşireler ilk kez greve gitmeye hazırlanıyor.

ÖĞRETMENLER GREV OYLAMASI YAPIYOR

İngiltere’de ilk ve orta öğretimdeki öğretmenler de greve gidip gitmeme konusunda oylama sürecini başlatmış durumda ve sonucun ocak ayında açıklanması bekleniyor. İskoç öğretmen sendikası da kendi oylama sonucunu bu hafta açıklayacak.

Grev kararlarının yanı sıra hayat pahalılığı ve kemer sıkma politikalarını protesto eden binlerce kişi de başkent Londra başta olmak üzere ülke genelinde sıklıkla gösteriler düzenliyor. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Boğaziçi mezunlardından Dekan Murat Önder’in doktora tezinde intihal iddiası

SONRAKİ HABER

İran parlamentosunda protestocular için "sert ceza" talebi!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa