09 Kasım 2022 13:45

Fransa’da her gün en az 2 işçi iş cinayetine kurban gidiyor

Fransa’da kamu kurumlarının 2019’a dair açıkladığı verilere göre, ülkede her gün en az 2 işçi, iş cinayetinde yaşamını yitiriyor.

Fotoğraf: Murat Kuseyri/Evrensel

Paylaş

Kıvanç DEMİR
Strasbourg

Fransa Çalışma Bakanlığına bağlı DARES (Çalışma Yaşamı Hareketliliğini Araştırma ve İstatistik Kamu Kuruluşu), 2 Kasım’da 2019 yılına dair bir rapor yayımladı.

Raporda, ülke genelinde kayıtlı 783 bin 600 çalışanın iş kazası yaşadığı, bu çalışanların 39 bin 650’sinin kalıcı iş göremezlik durumunda olduğu, 790’ının ise yaşamını yitirdiği bildirildi.

Denizcilik, elektrik ve gaz endüstrisi ve demir yolları gibi kimi sektörlerde çalışanlar raporun kapsamı dışında olduğu için gerçek sayının çok daha yüksek olduğu düşünülüyor.

Assurance Maladie (Genel Sağlık Sigortası) kurumunun 2019 yılı verileri de kayıtlı altına alınmış iş kazalarında 733 kişinin, evden işe giderken gerçekleşen kazalarda 283 kişinin, meslek hastalıkları nedeniyle ise 248 kişinin yaşamını yitirdiğine işaret ediyor.

Bu veriler her gün Fransa’da en az 2 işçinin iş cinayetinde hayatını kaybettiğini ortaya koyuyor.

İnşaat, tarım, madencilik, ağaç işleme, nakliye ve lojistik sektörlerinde yüksek olan iş kazaları, mal veya bagaj taşımada da yüksek seyrediyor. Ciddi ve ölümcül kazalara işçiler, yönetici kadrolardan daha fazla maruz kalıyor.

İş kazası uzmanlarının verileri, aracı (taşeron) firmalarda geçici ve güvencesiz olarak çalışanlar arasında iş kazası riskinin ortalamanın iki katı olduğuna dikkat çekiyor. Geçici işçiler fabrika, inşaat, tarım, nakliye, gaz üretimi ve dağıtımı vb. alanlarda faaliyet gösteriyor.

Gençler daha sık, 50 yaş üzeri işçiler ise daha nadir olsa da ciddi kazalar yaşanıyor.

20 yaş altındaki (yarısı çırak olan) çalışanların yüzde 40,1’i iş kazası mağduru olurken, bu oran 50 ila 59 yaş arasındakiler içinde yüzde 18,7 olarak belirtilmiş. Bunun nedeni, gençlerin yüksek riskli sektörlerde yaşlılarından daha sık çalışması olarak yorumlanıyor.

Öte yandan, yüksek tehlikedeki kazalara maruz kalan 60 yaş ve üstü yaştaki çalışanlarda hastalık izni sürelerinin uzun olduğuna vurgu yapılıyor.

Yeni yılda Evrensel aboneliği hediye edin
ÖNCEKİ HABER

Valiliğin Yeniköy’de jeotermal kaynak arama ve işletme açma için verdiği ruhsatlara iptal

SONRAKİ HABER

ÖHD'nin Urfa cezaevleri raporu: Bağımsız denetim mekanizması kurulmalı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa