"Asgari ücretin belirlenmesinde işçiler söz sahibi olmalı"
Tekstil fabrikalarının bazıları haftada 4 gün çalışırken çalışılmayan günler işçilerin ya senelik izinlerinden ya da ücretlerinden kesilmeye başlandı.
İLGİLİ HABERLER
Sendikalaştıkları için işten atılan işçiler Nersoy Tekstil’in genel merkezi önünde eylem yaptı
Tuncay SAĞIROĞLU
Çorlu
Tekstil sektöründe işçilerin ücretleri eridi. İşçiler Çorlu’da bir araya gelerek sorunlarını ve çözümlerini tartıştı. Birçok fabrikada işten atmaların yaşandığı Çorlu’da işçiler ücretlerindeki erimeyi temel tüketim malları karşısındaki alım güçlerine göre kıyaslıyor. Başta asgari ücret olmak üzere tüm ücretlerin insanca yaşanacak düzeye çıkarılmasını isteyen işçiler, bunun yolunun birlikte mücadeleden geçtiğini belirtti.
Tekstil sektöründe birkaç aydır yaşanan durgunluğun faturası işçilere kesiliyor. Özellikle iplik, boya-apre ve halı fabrikalarının bazıları haftada 4 gün çalışırken çalışılmayan günler işçilerin ya senelik izinlerinden ya da ücretlerinden kesilmeye başlandı. Ay sonunu getirmek için fazla mesaiye muhtaç kaldıklarını belirten bir tekstil işçisi, “Pazar mesailerini unuttuk” diyor.
DAHA UCUZA İŞÇİ ÇALIŞTIRACAKLAR
Durgunluğun devam etmesi ile birlikte işten atılmalar da başladı. Taner Triko, Barış Tekstil, Bahariye Halı gibi fabrikalarda işten atmalar yaşandı. Geçim sıkıntısının yanı sıra işten atılma riski ile karşı karşıya kalan Çorlu tekstil işçileri bir araya gelerek sorunlarını ve çözüm yollarını tartıştı. Sekiz fabrikadan işçilerin katıldığı toplantıda örgütlenme ve mücadele etmenin önemi vurgulandı.
Yüz civarında işçinin işten atıldığı Bahariye Halı fabrikasında işten atılmaların devam edeceğini belirten işçi, “Kışa girerken birçok arkadaşımız işten atıldı. Atılmaların devam edeceği söyleniyor. Herkes tedirgin. Defalarca aynı şey oldu, İşler biraz azalınca işçi at. İşler açılınca tekrar işçi al. Şubat, mart gibi işler açılınca atılan işçilerin yerine İŞKUR işçisi alarak patron yoluna devam edecek. Bedava işçi çalıştıracak. Dünyanın kârını eden Bahariye Halı işçisini iki ay idare edemiyor mu?” diyor.
Yine 40 civarı işçinin atıldığı Taner Triko’dan işçiler “Patron geçen ay haftada dört gün 12 saat çalışmamız için imza toplamaya kalktı. Biz imzalamayınca kafasına göre vardiya değişikliği yapmaya kalktı. Ama biz normal vardiya düzenine göre işe gittik. O dönem 20 civarı işçi atıldı. Vardiya normal düzene geçince tekrar işçi aldı. Ama en son 40 kadar işçi daha işten atıldı” ifadeleriyle fabrikada yaşananları dile getirdi.
ÜCRETLER DÜŞÜK, HİÇBİR ŞEYE YETEMİYORUM
Toplantıda işçiler enflasyon karşısında ücretlerindeki erimeyi en büyük sorun olarak görüyor. Toplantının her anında geçmiş ücretleri ile altıkları ürünleri karşılaştırıyorlar. “Ben eski ücretime razıyım. Ama faturalarda gıda ürünleri de eski fiyatına gelsin” diyen Garanti İplik işçisi “Yumurtanın kolisi 70 lira, yağın fiyatı 290 lira, faturaları hiç saymıyorum. Aldığım ücret bunların hiçbirine yetmiyor” diyerek tepki gösterdi.
ASGARİ ÜCRET İNSANCA YAŞANACAK DÜZEYE ÇIKARILMALI
Hükümet temsilcilerinin konuşması ve bazı medya yazarlarından dolayı işçilerin asgari ücret beklentileri yüksek. Asgari ücret beklentisi yüksek olsa da yapılacak zammın kendilerine yetmeyeceğini dile getiriyorlar. Her zam döneminde ortalıkta rakamlar dolanıyor, bir zam yapılıyor ama bizim hayatımızda bir değişiklik olmuyor. Hep aynı durumdayız. Hatta daha kötüye gidiyoruz” diyen işten atılan Megam Tekstil işçisi, “Asgari ücret insanca yaşanacak düzeye çıkarılmalı” diye konuştu.
MÜCADELE ETMEDEN SORUNLAR ÇÖZÜLMEZ
İşçiler toplantıda bu durumdan nasıl kurtulacaklarını da tartıştı. Asgari ücretin insanca yaşanacak düzeye çıkarılması, işten atılmaların durdurulması için mücadele kararı alan işçiler bütün fabrikalara ulaşmak için çalışma yürütecek. İşçilerin birliğini sağlamadan sorunlarının çözülmeyeceğini belirten Üçel Tekstil işçisi, “Asgari ücretin belirlenmesine biz müdahale etmeliyiz” dedi.
Evrensel'i Takip Et