5 Aralık 2022 12:35

SODEV’den Deppo Efes Masal Evi’ne cinsiyet eşitlikçi dönüşüm ödülü

Efes Selçuk Belediyesi’nin , Deppo Efes içerisinde bulunan ve tarım işçisi kadınların çocuklarının bakımını üstlenen Masal Evi’ne SODEV tarafından cinsiyet eşitlikçi dönüşüm ödülü verildi.

SODEV’den Deppo Efes Masal Evi’ne cinsiyet eşitlikçi dönüşüm ödülü

Fotoğraf: Efes Selçuk Belediyesi

Kısa adı SODEV olan Sosyal Demokrasi Vakfı ve Olof Palme Vakfı iş birliğiyle verilen “Cinsiyet Eşitlikçi Dönüşüm Ödülleri’ne başvuru yapan Efes Selçuk Belediyesi, Deppo Efes içerisinde bulunan ve tarım işçisi kadınların çocuklarının bakımını üstlenen Masal Evi ile ödüle layık görüldü.

Yerel yönetimlerin kadını toplumda olması gereken noktaya taşıyan, güçlendiren uygulamalarının 13 dalda ödüllendirildiği törende Efes Selçuk Belediyesi “Kadının Ücretsiz Bakım Emeğinin Azaltılmasına Yönelik Sunulan En İyi Uygulama” dalında Deppo Efes Masal Evi Projesi ile ödül aldı.

Ödül töreninde bir konuşma yapan Efes Selçuk Belediye Başkanı Filiz Ceritoğlu Sengel; “Çok kıymetli bir ödül. Çok uzun yıllar kadına pozitif ayrımcılık sağlayan bir derneğin kurucu başkanlığını yaptım. O süreç içerisinde yaşamış olduğum kente ve kadınlara ilişkin ekstradan daha büyük bir hassasiyet gösterip biraz daha o kadınların yaşamlarının içerisine bakıyorsunuz. O anlamda fark ettiğimiz bir şey vardı çalışan kadınlar çocuklarını o kreşlere bırakıyorlar ve iş çıkışında alıyorlar. Ancak tarım işçisi olan kadınlar sabahın saat dördünde, beşinde mandalin toplamaya, nar kesmeye ya da bağa gidiyorlar. O kadınlar sabahın dördünde, beşinde çocuklarını bırakacak herhangi bir yer bulamıyorlar. Proje böyle bir proje idi. Aslında hep dile getirdiğim birçok şekilde de bunun olması gerektiğini belirttiğim bir proje idi. Ama baktım ki, bunu anlatmak çok kolay değil. Bir kadın olarak mührü ele almak gerekir dedim. Belediye başkanı oldum ve yaptım” dedi.

Başkan Ceritoğlu Sengel konuşmasının ardından ödülü alarak, Berna Kireç ve tüm Masal Evi eğitmenlerine, Efes Selçuk Belediyesi Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Birimi Sorumlusu ve projenin yazarı Özgür Gökdemir ve Ekin Çelik Altınörs’e, SODEV ve Olof Palme Vakfı’na ile kadınlardan oluşan jüri üyelerine teşekkür etti. (HABER MERKEZİ)

EVRENSEL'İNMANŞETİ

İhyanın aslı

İhyanın aslı

Maraş depremlerinin ardından geçen iki yılda ne yiten on binlerce canın hesabı sorulabildi ne de kalanların bir derdine derman olundu. İki yıl sonra iktidar, ”Asrın İhyası” sloganıyla toplumu aldatmaya çalışıyor. Oysa asıl ihya ihaleler, inşaatlar, rezerv alan ilanları, teşvikler, vergi indirimleriyle, depremi gerekçe eden siyasi baskılarla geldi.

Teslim edilen konut sayısı ihtiyacın 3'te biri.

Deprem bölgesinde 'rezerv alan' kılıfıyla halkın evleri, arsaları gasbedildi.

Deprem işçiye yoksulluk, sermayeye 'fırsat' oldu.

BİRİNCİSAYFA
SEFERSELVİ
Sezgin Tanrıkulu: "Depremin maliyetini en aza indirmek için her ay vergi veriyoruz. Nereye harcandığını bilmiyoruz"

Evrensel'i Takip Et