07 Aralık 2022 11:46

Julian Assange’ın ABD’ye iadesi haftalar içinde gerçekleşebilir

ABD’nin savaş suçlarını ifşa ettiği için İngiltere’de cezaevinde bulunan WikiLeaks kurucusu Julian Assange’ın meslektaşları uyarıyor: “Zamanımız tükeniyor. Birkaç hafta içinde ABD’ye iade edilebilir.”

Fotoğraf: Ekvador Dışişleri Bakanlığı/Flickr CC BY-SA 2.0

Paylaş

WikiLeaks Genel Yayın Yönetmeni Kristinn Hrafnsson, Julian Assange’ın haftalar içinde ABD’ye iade edilebileceği uyarısında bulundu.

Brezilya’da Rumble isimli haber sitesine konuşan Hrafnsson, “Julian’ın davası mahkeme süreci yoluyla adil bir çözüme ulaşma olasılığının sonuna geliyor. Birkaç hafta içinde iade edilebilir” dedi.

Assange, WikiLeaks’in ABD emperyalizminin Irak ve Afganistan’daki savaş suçlarını ve ABD hükümetinin ve istihbarat kurumlarının dünya çapındaki antidemokratik müdahalelerini ifşa eden yayınları nedeniyle Casusluk Yasası kapsamında suçlanıyor. 51 yaşındaki gazeteci, suçlu bulunması halinde ABD federal hapishanesinde 175 yıl hapis cezasıyla karşı karşıya kalacak.

ON YILDIR ÖZGÜRLÜĞÜNDEN MAHRUM

Assange, İngiltere’deki Belmarsh maksimum güvenlikli hapishanesinde geçirdiği üç yıl da dahil olmak üzere, Birleşik Krallık’ta on yıldan fazla bir süreyi gözaltında geçirdi. Assange, ABD hükümetinin baskısıyla dış dünyayla iletişiminin kesilmesinin ardından Nisan 2019’da, sığındığı Ekvador Büyükelçiliği’nden kaçırılmış ve hapishaneye konmuştu.

Hrafnsson ise 2018’de WikiLeaks editörü olarak atandı. Hrafnsson, WikiLeaks’in en ünlü yayını olan Collateral Murder videosunu doğrulamak için Assange ile birlikte çalıştı ve 2010 yılının başlarında Irak’a giderek ABD AH-64 Apache helikopterlerinin hedef gözeterek düzenlediği hava saldırılarında öldürülen sivillerin yakınlarıyla röportaj yaptı.

Brezilya’da konuşan Hrafnsson, Assange’ın iadesine itiraz edebilmesi için yasal kanalların hızla kapandığını söyledi.

Haziran ayında dönemin İngiltere İçişleri Bakanı Priti Patel, Yüksek Mahkeme’nin tıbbi gerekçelerle Assange’ın iadesini engelleyen eski kararını bozmasının ardından Assange’ın iadesini onaylamıştı. Yüksek Mahkeme, ABD hükümetinin Assange’ın baskıcı bir muameleye maruz kalmayacağına dair verdiği güvenceleri kabul etti ve istihbarat örgütü CIA’in Assange’ı kaçırıp öldürmeyi planladığına dair iddiaları dikkate almadı.

MAHKEMEDE ADALET YOK TEK YOL SİYASİ MÜCADELE

Hrafnsson ise şu bilgileri verdi:

“Şu anda, Londra’daki temyiz mahkemesi olan Yüksek Mahkeme’nin, Julian’ın iadeye karşı yaptığı temyiz başvurusunu görüşüp görüşmeyeceği konusunda bize bir cevap vermesini bekliyoruz. Eğer temyize gitmemeye karar verirlerse -ki bu başlı başına bir skandal olur- o zaman Yüksek Mahkeme var, o da davaya bakmamaya hızlı bir şekilde karar verebilir. En kötü senaryoya göre, haftalar içinde ABD’ye giden bir uçakta olabilir. Londra’daki tüm yargılamalara katıldım, Londra’daki tüm iade işlemleri tek bir şeyi ortaya çıkardı, o da bunun mahkemede kazanılamayacağı gerçeği. Londra’daki mahkeme salonlarında adalet sağlanamaz. Bu çok açık ve Amerika Birleşik Devletleri’nden bahsetmeme gerek yok, orada asla adil yargılanamayacak. Yani zamanımız tükeniyor. Bu konuyu farklı bir düzeye taşımamız gerekiyor ve ben de siyasi destek sağlamak için bir tura çıkmamız gerektiğine karar verdim çünkü siyasi bir zulümle mücadele etmenin tek yolu siyasi yollardır.”

ASSANGE İÇİN ADALET TURUNA ÇIKTILAR

Hrafnsson ve bir başka WikiLeaks yetkilisi Joseph Farrell şu anda Latin Amerika turundalar. 21 Kasım’da Kolombiya’da Başkan Gustavo Petro ve Dışişleri Bakanı Alvaro Duran ile Bogota’daki Başkanlık Sarayında bir saatlik özel bir görüşme yaptılar.

Brezilya’da 29 Kasım’da Devlet Başkanı Lula da Silva ile özel bir görüşme gerçekleştirdiler ve ardından Brezilya parlamentosuna hitap ettiler. Rio De Janeiro’da Brezilya Basın Birliği’nde halka açık bir toplantı düzenlediler ve ardından ünlü müzisyen-besteci Caetano Veloso’nun evinde bir resepsiyon verdiler. Ardından Arjantin Başkan Yardımcısı Cristina Kirchner ve Devlet Başkanı Alberto Fernández ile Casa Rosada’da özel olarak bir araya geldiler. Daha sonra Şili ve Meksika’yı ziyaret edecekler.

Hrafnsson amaçlarını şöyle açıklıyor: “Siyasi liderlerin baskı yapmasını sağlamak ya da sadece Biden yönetiminin yeniden düşünmesini istemek. Kendi ideallerinin, dünya çapında vaaz ettikleri basın özgürlüğü ideallerinin arkasında durmalarını ve temelde Julian’a karşı suçlamayı düşürmelerini sağlamak. Tek çıkış yolu bu.” (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

ABD'den kara operasyonuna bir itiraz daha: Gerilimin artması tehlikeli olur

SONRAKİ HABER

EYT ‘de masada yaş şartı var

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa