19 Aralık 2022 12:58

İzmir’de “Robotlar işimizi elimizden alacak mı?” söyleşisi düzenlendi

İzmir'de Dr. Arif Koşar’ın yeni kitabı “Robotlar işimizi elimizden alacak mı?” üzerine söyleşi ve imza günü düzenledi.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Kor Kitap ve Genç Hayat İzmir ekibi, Dr. Arif Koşar’ın yeni kitabı “Robotlar işimizi elimizden alacak mı?​” üzerine söyleşi ve imza günü düzenledi.

Karşıyaka Eva Art Cafe’de yapılan söyleşide Koşar, dünyadaki robotların büyük bir çoğunluğunun insanlara benzeyen robotlardan çok işlevli olan ve fabrikalarda kullanıldığını söyleyerek, “Çeşitli yerlerde robotlar işi tamamen ortadan kaldırmıştır. Bunun bir örneği Japonya’daki Fanuc fabrikasında görülebilmektedir. 18. yüzyılın sonlarında makineleşme artıkça binlerce işçi işsiz kaldı. Bunun sonucunda 19. yüzyıl başlarında İngiltere’de luddizm (makine kırıcılar) hareketi ortaya çıktı” dedi.

BÜYÜYEN SERMAYE VE UCUZ EMEK

Teknolojik gelişmelerle ilgili fikirlerin temel olarak 2 yaklaşımla ele alındığını belirten Koşar, “İlk olarak teknolojik kötümserler. Teknolojik kötümserlerin genel tezi; otomasyon ve robotlaşma işlerin tamamını ortadan kaldıracak ve dolayısıyla insanların büyük bir kısmı işsizlik ile yüz yüze gelecek. İkinci bir yaklaşım post kapitalizm. Bu yaklaşımın temel fikri de ilk yaklaşımda olduğu gibi işlerin büyük oranda kalkacağı ancak bunda üzülecek bir şeyin olmadığıdır” diye konuştu.  

Günümüz toplumunda teknolojinin para kazanmak ve daha fazla kâr elde etmek için kullanıldığını söyleyen Koşar, “Robotlarla kâr elde edilmeyen yerlerde robotlar saf dışı kalıyor. Örneğin Afrika ülkelerinde işçi emeği çok ucuz. Almanya’da kullanılan bir robot Afrika’da kullanılmıyor. Kâr elde ettikçe ortaya ekonomik olarak bir büyüme çıkıyor. Amazon’da 4 yıl içerisinde robot sayısı 7 kat artıyor. Ama buna teknik açıdan zıt bir şekilde işçi sayısı 66 kat artıyor. Amazon robotlar kullanarak devasa kâr elde ediyor ve bunun sonucunda büyüme gerçekleşiyor. Büyüyen sermaye ile işçi sayısında da büyük bir artış oluyor” dedi.

“TEKNOLOJİ İŞİ KOLLAYLAŞTIRMASI GEREKİRKEN DAHA FAZLA SÖMÜRÜ İÇİN KULLANILIYOR”

Koşar, teknolojik açıdan çeşitli ülkelerde (ABD, İngiltere, G. Kore, Almanya gibi) ekonomilerinin 1700’lü yıllardan günümüze binlerce kat arttığını, bu artışla doğru orantılı olarak işçi sayısının da arttığını vurguladı.

Koşar “Teknolojiden işi kolaylaştırması beklenirken, tersi yönde kullanılıyor. Sovyetler Birliği’nde makineleşme artıkça iş saatleri düştü. SSCB’de teknoloji doğru şekilde kullanıldı. Günümüz dünyasındaki teknolojik düzey ile insanlık ihtiyaçları çok rahat karşılanabilir ama karşılanmıyor. Daha fazla kâr için, daha fazla sömürü için ihtiyaçlarımız karşılanmıyor. Teknolojinin doğru kullanımı için bu sömürü toplumunun tasfiye edilmesi gerekiyor. Sömürücü bir azınlığa hizmet eden bir ekonomi yerine, tüm insanlığa hizmet eden bir ekonomi kurulduğunda ancak teknoloji insanlığın makro sorunlarını çözebilir. Bunun adı da sosyalizmdir” diye konuştu.

(İzmir/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

CHP’li Torun’dan "İmamoğlu'nu açığa alırım" diyen Soylu’ya yanıt: Avucunu yalarsın

SONRAKİ HABER

'Uçum, grev yasağı haberini uçurdu'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa