Evrensel için yeni bir dönem
23 Aralık 2022 15:32

Koç Holding, TÜPRAŞ'ta tek seferlik ödemelerle günü kurtarmak istiyor

TÜPRAŞ işçilerinin ek zam ve promosyon talebini görmezden gelen Koç Holding, tek seferlik ödemelerle işçileri ikna etmeye çalışıyor.

Koç Holding, TÜPRAŞ'ta tek seferlik ödemelerle günü kurtarmak istiyor

Fotoğraf: Evrensel

Eren SARAN

İzmir

Koç Holding esnek çalışma, baskı, işten çıkarma uygulamaları ve düşük ücretle çalıştırdığı TÜPRAŞ işçilerine, "her şey benim isteğimle, gönlümle olur" der gibi tek sefere mahsus 15 bin liralık ek ödeme yaptı.

Esnek çalışmaya karşı günlerce işyerine boş servis gönderen, toplu sözleşmede talepleri kabul edilsin yüksek hakeme bırakılmasın diye ve işten atmalara karşı mücadele eden işçilerin bir yılı aşkın süredir ek zam ve promosyon taleplerini "Sözleşme dışında hiçbir şey vermem" diyerek reddeden işverenin bir anda böyle bir ödeme yapmasına şaşıran işçiler, “Ağzımıza çalınmış bir parmak bal” dedi.

TÜPRAŞ Genel Müdürü İbrahim Yelmenoğlu imzası ile işçilere ve kamuoyuna gönderilen açıklamada, “TÜPRAŞ olarak koşullar ne olursa olsun tüm faaliyetlerimizi, ülkemizin en büyük sanayi şirketi olmanın getirdiği sorumluluk bilinciyle ve sizlerin özverili çalışmalarıyla yürütüyoruz. Hepimizi gururlandıran bu görevi yerine getirirken, önceliğimizin insan kaynağımız ve güvenli bir çalışma ortamı olduğunu her fırsatta vurguluyoruz. Daha emniyetli, huzurlu ve konforlu bir çalışma hayatı sağlayabilmek için tüm imkanlarımızı kullanıyoruz” ifadelerine yer verdi.

İŞ GÜVENCESİ, DÖRT RAFİNERİDE İŞTEN ATMALARLA ORTADAN KALDIRILDI

Yelmenoğlu’nun önceliğini insan kaynağı ve güvenli çalışma ortamı olarak nitelendirdiği TÜPRAŞ’ta işçiler uzun süredir iş güvencesi olmadan ve işten atılma tehdidi altında çalıştıklarını dile getiriyor. Geçtiğimiz yıl mayıs ayında dört rafineride işçilerin isimlerin yer aldığı listeler Petrol-İş Sendikası Genel Merkezine gönderilerek işten çıkarmalar gerçekleşti. Sendika ve şirket yönetimi arasında gerçekleştirilen pazarlık devam ederken Petrol-İş Aliağa Şubesi’nde örgütlü işçilerin işten atmalara karşı gerçekleştirdiği eylemler genel merkezin müdahalesi ile sonlandırılıp, İzmir’de 14 işçi, İzmit’te 7, Kırıkkale’de 7 ve Batman’da 1 işçi işten çıkarıldı.

TÜPRAŞ'TA HUZUR YHK ELİYLE KAÇIRILDI

Huzurlu çalışma ortamını sağlamak istediklerini dile getiren Yelmenoğlu’nun açıklamasında yer alan huzurun 2019’da Yüksek Hakem Heyeti eliyle bağıtlanan sözleşmeden bu yana TÜPRAŞ işçileri için uzaklarda kaldığını söylemek mümkün. İşçiler uzun bir süredir işyerlerinde baskı altında çalıştıklarını ve ekonomik koşulların da getirdiği zorluklar sebebiyle iş barışının bozulduğunu defalarca Evrensel gazetesine gönderdikleri mektuplarla dile getirdi.

Ayrıca işyerlerinde düzenlenen son memnuniyet anketleri de gösteriyor ki, birçok TÜPRAŞ işçisi artık başka işyerlerinde çalışmanın yollarını arıyor.

ŞİRKET KÂR EDERKEN TÜPRAŞ İŞÇİSİ YOKSULLAŞIYOR

Yelmenoğlu’nun açıklamasında dikkat çeken bir diğer nokta ise 2022 yılında işçilerin özverili çalışmaları sayesinde tedarik, üretim, satış ve finansman konularındaki faaliyetlerini başarıyla yönettiklerini ilan etmesi. TÜPRAŞ geçtiğimiz yılı yüksek kâr oranları ile kapatırken işçiler, son asgari ücret zammı ile bazı ünitelerde asgari ücretin neredeyse altında maaş alan işçilerin olduğunu da belirtiyor. Uzun süredir ek zam talebini dile getiren TÜPRAŞ işçileri, “15 bin lirayı açıklamak için özellikle asgari ücret zammından hemen önceye getirdiler. Bizleri bir parmak bal ile sindirmek istiyorlar. Asgari ücret ile aramızda neredeyse bir fark kalmadı. Biz ek zam istiyoruz. Böyle tek sefere mahsus ödemelerle bizleri kandıramazlar” diyor.

Açıklamada yer alan, “Emre amadelik ve ünite performans artırım çalışmalarımızla yüksek kapasite kullanımına ulaştık” ifadesine de değinen işçiler, “Emre amadelik dedikleri, işletme personelini bakım yaptırmaya zorlamak, mazeret ve yıllık izinlerin kullandırılmaması, servis saatlerinde değişiklik yapılması gibi bir dizi baskıyı üzerimizde kurmaları” şeklinde ifade ediyor.

TÜPRAŞ Genel Müdürü İbrahim Yelmenoğlu’nun açıklamasında yer alan daha emniyetli çalışma ortamı ifadesi ise gerçekleştirilen bakım çalışmaları sürecini kapsamıyor. Bakım süresince taşeronda çalışan işçiler, iş güvenliğinin ihlal edildiğini, defalarca zehirlenme olaylarının yaşandığını da belirtiyor.

İşten atma, tehdit, baskı, düşük ücretlerle ve iş güvencesiz çalışan TÜPRAŞ işçileri, Koç Holding'in işçilerine sus payı vererek bu çalışma düzenini devam ettirmeye çalıştığını ve kârını arttırdığını söylüyor.

Evrensel'i Takip Et