Öğrencilerin, işçilerin, emekçilerin 2023'ten beklenti ve dilekleri: Yeni yılda umut kazansın
2023'e yaklaşırken Türkiye’nin farklı şehirlerinden öğrencilerin, işçilerin, emekçiler beklenti ve dileklerini paylaştı.
Fotoğraf: Eda Aktaş/Evrensel
Gençlerin, kadınların, işçilerin, emekçilerin sırtında bin kambur… Ekonomik krizin tüm yükleri, işsizlik kaygısı, karnını nasıl doyuracağını bilememe, artan kadına yönelik şiddet sebebiyle hayatı saran korku ve daha neler neler sırtımızı kamburlaştırıyor. Yeni yıla yaklaşırken Almanak 2022 dosyamız için Türkiye’nin farklı şehirlerinden öğrencilerin, işçilerin, emekçilerin beklenti ve dileklerini aldık.
MESEM öğrencisi-İstanbul: Birkaç yıldır motosiklet alabilmek için para biriktiriyorum ama motosiklet piyasasının yükselişi benim para biriktirme hızımdan fazla olduğu için motosiklet hayalimin gerçekleşmesi her yıl daha da uzaklaşıyor benden. O yüzden, yeni yıldan beklentim; maaşıma iyi bir zam, motosiklet piyasasında düşüş ve sonunda bana ait olan bir motosiklet.
15 yaşındaki tarım işçisi-Adana: Günlük 200 liraya çalışıyoruz. Yeni yıldan beklentim daha iyi bir yaşam için yevmiyelerimizin yükselmesi. Önceden bir yevmiye ile bir torba un alırken şimdi iki yevmiye ile alamıyoruz. Tarım işçilerinin sigortalı olmasını isterdim. Yevmiye yüksek olursa belki okula gidebilirdim. Okula devam edebilmeyi isterdim.
Dicle Üniversitesi Gazetecilik Bölümü öğrencisi 2023’e girerken de hep olumlu beklentiler içerisinde oluyoruz. Ben de gazetecilik öğrencisi olarak yeni yıldan hak ve adalet beklentisi içerisindeyim. Kadına ve hayvana şiddet haberlerinin son bulduğu, istismar edilen her çocuk için hak arayışını sürdürdüğümüz, basın özgürlüğünün engellenmediği, baskılanmadığı bir yıl olmasını istiyorum.
Hemşire-Van: Aldığımız eğitime ve çalışma koşullarına uygun bir maaş alamıyoruz. Yaşanabilir bir ücret istiyoruz. Gelecek kaygısı yaşamadığımız, kadınlara, çocuklara, hayvanlara merhamet edilen bir yıl olsun. Gece yatarken göğsümüzde bizi uyutmayan bir sürü tasadan kurtulduğumuz bir yıl olsun.
Ev işçisi-İstanbul: Sigortam olmasını istiyorum. Cam silerken yapacağın en ufak bir hata ya da dalgınlık yüzünden ölebilirim. Ev emekçilerinin çalışma koşullarına dönük düzenlemeler yapılabilir. Çok fazla iş yükümüz var. Ne yemek ne de yol parası veriyorlar. Hatta “Sen çok iyi para kazanıyorsun fabrika işçisi kadar maaş alıyorsun” diyenler bile çıkıyor. Fabrika işçisinin çalışma saati, yol ve yemek parası, sigortası var. Ama bizlerin yok… Bizleri fabrika işçisi kadar değerli görmüyorlar, insan gibi muamele görmek istiyoruz.
Soma maden işçisi: Ben umutluyum gelecek yıldan. Bakan Nebati’nin dediği gibi en dibi bulduk. Bundan ötesi yok. Artık bir şeylerin değişmesi şart. Değişeceğine de inanıyorum. Başka yol yok çünkü. Yoksa vay halimize. Anlatmakla olmaz. Gelip görmeniz lazım özel madenleri. O kadar büyük paralar kazanıyorlar ki işçiyi kimse düşünmez. İşe girmek için sırada bekleyen 20 bin genç var Soma’da. Öyle olduğu için patronlar rahat. İstersen ses çıkar. Bir daha hiçbir madene giremezsin, sürünürsün. Ama yine de her krallığın bir sonu var. Tek dileğim başka büyük acılar yaşamadan değişim olsun. Devlet el koysun tüm madenlere, kamulaştırsın.
Tramvay durağında çalışan kadın güvenlik işçisi-İzmir: Biz özel güvenlik çalışanlarının yarına daha emin bakabilecekleri, çalışma koşullarının düzeltildiği, huzurlu bir çalışma ortamı ve 5188 Yasa’sında değişikliğin yapıldığı bir yıl olmasını temenni ediyoruz.
Marlboro işçisi-İzmir: Gelecek yıllardan beklentim kadına şiddetin, sağlıkçıya şiddetin, insana şiddetin ve çocuk istismarının son bulması. 2022 yılında sendikaya üye olduğum için işinden atılan onlarca işçiden biri olarak, sendikalı ve güvenceli işyerleri, insanca yaşam için insanca ücretler, adaletli ve hukuk tanır işveren ve yöneticiler, halkın refahını gözeten, halkın sorunlarını görmezden gelmeyen ve çözüm üreten bir iktidar istiyorum.
Acarsoy Tekstil işçisi-Bursa: Hak, hukuk, adalet, huzur isterim. İnsanlar emeğinin karşılığını alsın isterim. İnsanca, yaşanır bir ücret verilsin. Artık çocuklara ve kadınlara istismar ve şiddet olmasın.
Lezita fabrikasında işten atılan bir işçi-İzmir: Lezita işçilerinin talebi iş güvencesi, insanca çalışmak ve yoksulluk sınırının üzerinde bir ücret almak.
Afgan mülteci bir dökümhane işçisi- İstanbul Ümraniye: Afganistan’daki savaştan kaçıp önce İran’a gittim, oradan da Türkiye’ye geldim. Kulakları sağır eden zımpara ile dökümden çıkanları siliyorum ve kaynak yapıyorum. İşitme duyumu kaybetmek üzereyim. Üç kuruş aileme göndermek için cumartesi- pazar günü bile çalışıyorum. Yeni yıla girerken savaşların bitmesini istiyorum. Taliban gibi değil insanca bize muamele edecek iktidar istiyoruz. Artık korkarak sokaklarda dolaşmak istemiyoruz. Linç edilmek istemiyoruz. Umudum var ama bu umudun büyütülmesi lazım. O da işçilerle olur.
Özel okul öğretmeni-İstanbul: Özel sektörde çalışan bir öğretmen olarak, yeni yıldan dileğim güvenceli bir çalışma ve taban maaş hakkımız. Mücadele ede ede tüm haklarımızı alacağımıza dair umutlarımızı her zaman diri tutacağız.
Genç bir avukat kadın-Dersim: Bugünün Türkiye'sinde; Soma'da iş cinayetlerinde can veren emekçilerin avukatlarının tutuklandığı, 6 yaşındaki kız çocuğunun istismar edildiği bilinmesine rağmen üzerinin kapatıldığı, yaşam tarzıyla hedefe konan Gülşen'in müstehzi bir şakadan ötürü tutuklanabildiği, adeta her Kürdün potansiyel terörist sayıldığı bir gerçekliğin içerisinde yaşıyoruz. Dilerim ki, 2023 yılı tüm bunların geride kaldığı, 6 yaşındaki çocukların hayatında istismarın değil güzel ve güvenli bir geleceğin olduğu, yargı mekanizmalarının otoriteye değil bu güzel gelecek ümidin yaratılmasına hizmet ettiği yılların başlangıcı olur
OSTİM’den genç bir işçi-Ankara: Refahı yüksek bir alım gücü ve daha uygun yaşam tarzı bekliyorum ama enflasyon da asgari ücret ile beraber yükseldiği için her geçen yıl ve her maaş zammında daha az kalitede yaşıyoruz.
Ford işçisi-Kocaeli: Ford işçileri olarak oldukça yoğun bir yıl geçirdik. Bolca ürettik ama bolca tüketemediğimiz bir yıl geçirdik. Aslında yıl mı bizi bitirdi biz mi yılı, onu da bilemiyoruz. Karşılıklı bir şey olmuş olsa gerek. Çünkü zamların altında ezildiğimiz ama asla hak ettiğimizi alamayıp TÜİK rakamlarına ezdirildiğimiz bir yıl oldu. 2023’te sözleşmemiz yenilenecek ve biz artık enflasyon rakamları altında ezilmek istemiyoruz. Sözleşmemizde sağlam adımlar atılmasını istiyoruz. 2023'te yaşam ve çalışma koşullarının daha iyi olduğu, sendikal bürokrasinin yerine sendikal demokrasinin olduğu, geleceksizlik ve güvencesiz çalışma koşullarını ortadan kalktığı, parça tedariği ve iklim şartları, enerji krizleri sebebiyle yaşanan sorun ve sıkıntıların sonuçlarını bizim yaşamadığımız, insana yaraşır koşullarda çalıştığımız, bir yıl olsun istiyoruz.
Bekaert işçisi-Kocaeli: Bu yıl benim için ne iyi ne kötü geçti. Yılın en bomba olayı ise 13 Aralık itibariyle greve çıkmamız ve grevimizin milli güvenlik gerekçesiyle yasaklanmasıydı. 2022 yılında benim için en çarpıcı olay buydu. Şimdi yasağa rağmen fabrika önünde grevimizi sürdürüyoruz. 2023 yılında insanca yaşayabileceğimiz bir ücret istiyorum ve arkadaşlarımla bunun mücadelesini veriyoruz. Yeni yıldan başka bir beklentim de aşk.