25 Aralık 2022 09:48

Çocuk antibiyotiği de bulunamayan ilaçlar arasında

Hastalar, uzun zamandır ilaçlara ulaşmakta zorluk çekerken kış aylarıyla birlikte artan çocuk hasta sayısı nedeniyle eczaneler çocuk antibiyotiğinde talebi karşılayamaz duruma geldi.

Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

Bulunamayan ilaçlara, çocuk antibiyotiği de eklendi. Bursa Eczacılar Odası Başkanı Şahin, üretim maliyetinin satış fiyatından fazla olması nedeniyle ilaç firmalarının üretimi kısıtladığını söyledi.

Gazete Duvar’dan Pelin Akdemir’e konuşan Bursa Eczacılar Odası Başkanı Okan Şahin, pandemide zayıflayan bağışıklık sisteminin, kış aylarıyla birlikte geçen yıllara oranla hasta sayısında artış yarattığını ifade etti. Bu nedenle ilaca olan talep artışının da fazla olduğunu söyledi. İlaç firmaları, hasta artışı nedeniyle etken maddenin tedarikinde sıkıntılar yaşadıklarını belirtiyor. Şahin konuyla ilgili olarak “Bazı ürünlerle alakalı maliyet noktasında problemler yaşandığı için bazı ilaç firmaları bu ilaçları üretmiyor, bazıları ise üretimi kısıtlı tutmaya çalışıyor” dedi. 

“2004 İLAÇ FİYAT KARARNAMESİYLE GÜNÜ DEVAM ETTİREMİYORUZ”

Çin ve Hindistan, ilacın etken maddesinin üretiminde ön plana çıkan iki ülke. Bu iki ülke de hammadde fiyatını düzenli olarak artırıyor. Türkiye’de ilaçların fiyatı, 2004 yılında yapılan ilaç fiyat kararnamesine göre belirleniyor. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 15 Aralık’ta ilaç fiyatlarına gelen zammı müjde olarak duyurarak, ilaç fiyatlarının belirlenmesinde baz alınan avro kurunun 7,86’dan 10,75’e çıkarıldığını açıklamıştı. Buna rağmen ilaç üreticileri, üretim maliyetinin satışı karşılamaması nedeniyle üretimde kısıtlamaya gidiyor. İthal ilaçlarda firma, yurt dışına ilaç satışını daha karlı bulduğu için Türkiye’ye ilacı göndermek yerine başka ülkelere gönderiyor.

Şahin, 15 Aralık’ta gelen zamla ilaçların tedarikinde rahatlama olacağını düşündüklerini fakat bekledikleri gibi olmadığını anlattı: “Bu rahatlama sektöre yansımış değil. Yüzde 36 artışla beraber avro kuru artışı ancak 10,75’e getirildi. Gerçek avro kuru kaçta, ilaçtaki avro kuru kaçta… İthal firmalar da Türkiye’de 10 kutu satmak yerine, başka ülkelerde aynı paraya bir kutu ilaç satmayı tercih ediyor. Hastanın ilaca ulaşabilmesi için doğru bir fiyat politikasına ihtiyaç var. 2004 yılında yapılan ilaç fiyat kararnamesi ile günü devam ettirmeye çalışıyoruz. Bunun gerçekten yürümediği açık.”

“TEDARİK SIKINTISI OCAK AYININ ORTALARINA KADAR DEVAM EDECEK”

İlaç firmalarındaki tedarik sorununun ocak ayının ortalarına kadar devam edeceğini aktaran Şahin, influenza, RSV (solunum yolu enfeksiyonlarına neden olan yaygın, bulaşıcı bir virüs) gibi salgın hastalıkların Türkiye’de de arttığına dikkat çekti. İlaç tedarikinde yetkililerin bir an önce önlem alması gerektiğini dile getiren Şahin, “Birkaç hastalığın birden salgını söz konusu. Ocak ayına kadar bu ilaçların tedarikinin hızlanmasının çok daha kıymetli olduğunu düşünüyoruz. Şu anda bile bu ilaçları hastalara tedarik edemezken, hasta sayısının artışıyla çok ciddi bir sıkıntı yaşanabilir” diye konuştu.

“HASTAYLA KARŞI KARŞIYA KALAN ECZACILAR OLUYOR”

İlaç firmalarının “Zararına satacağıma hiç satmam” anlayışında olduğunu kaydeden Şahin, bu durumun eczacılarla hastaları karşı karşıya getirdiğini söyledi. “Kimi vatandaşlar, eczacıların ilaçları satmadığını veya ilaç gruplarına yapılan zammın eczacılar tarafından yapıldığını düşünüyor. Sözlü tartışmalar yaşanıyor” diyen Şahin, “Hasta ilacı bulamadığı zaman bunun suçlusu bizmişiz gibi yanlış düşünceler oluşabiliyor. Hastaya ilacın neden olmadığını, problemin bizden kaynaklanmadığını tek tek anlatmak zorunda kalıyoruz” ifadelerini kullandı. (HABER MERKEZİ)

Yeni yılda Evrensel aboneliği hediye edin
ÖNCEKİ HABER

Van’da ne doktor var ne de randevu!

SONRAKİ HABER

Deniz Poyraz Davası Avukatı İmdat Ataş: Dava sahipsiz kalmasın

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa