Öğrencileri, aylık 400 liraya işçi gibi çalıştırıyorlar
Hamidiye Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri, yumurta üretimi ve sebze hasadında çalıştırılıyor.
Bursa’da, 1891’de kurulan Hamidiye Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri, yumurta üretimi ve sebze hasadında çalıştırılıyor. Öğrencilerin 400 ila 1000 lira arasında ücretle çalıştırıldığı okulun 2023 hedefi ise 10 milyon lira ciro.
DHA’dan Mehmet İnan’ın haberine göre II. Abdülhamid’in talimatıyla Bursa’da 1891 yılında Hamidiye Ziraat Mektebi adıyla kurulan, Hamidiye Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinde, 45 öğretmen ile 600 öğrenciye eğitim veriliyor. Okulda yiyecek, içecek ve gastronomi, laboratuvar hizmetleri, gıda teknolojileri, hayvan sağlığı ve tarım teknolojileri olmak üzere 5 alan bulunuyor. Öğrenciler, bir yandan yumurta üretimi için tavuk beslerken diğer yandan ektikleri sebzelerin hasadını yapıyor. Bu yıl üretime başlanan okulda, kurutulmuş gıda, sirke, salça, tarhana, erişte, yumurta, sebze-meyve, süs bitkisi, çiçek yağı, zeytinyağı ve tıbbi aromatik bitkilerin de aralarında olduğu 102 çeşit ürün yetiştirilip satılıyor. 2023 hedefinin 10 milyon lira olduğu üretimde çalıştırılan öğrencilere ise aylık 400 ila 1000 lira arasında ücret veriliyor.
TÜM İŞİ ÖĞRENCİLER YAPIYOR
Hayvan Yetiştiriciliği ve Sağlığı Alan Şefi Veteriner Hekim Eray Şentürk, “Döner sermaye kapsamında elde edilen kâra göre öğrencilerimiz de kazanç elde ediyorlar. Yaklaşık 2 bin 500 adet yumurta elde ediyoruz. Burada beslemesinden toplanılmasına, paketlenmesinden sevkiyatına kadar her aşamasında öğrencilerimiz yer alıyor” dedi.
Hamidiye Mesleki ve Teknik Lisesi Müdür Başyardımcısı Nevin Günlemeç Kurutaş da “Tüm alanlarımızın üretim faaliyetleri öğrencilerimiz ve öğretmenlerimiz tarafından gerçekleştiriliyor. Mesela tarım alanında şu an 350 dönüm arazide tam zamanlı ekim faaliyetlerimiz var. Tüm sebzeleri ekiyoruz. Aynı zamanda mevsiminde arpa, yulaf ekiyoruz. Hayvan sağlığı bölümüne baktığımızda kanatlı grubumuzda günlük yaklaşık 2 bin 500 yumurta üretimimiz var” diye konuştu.
“KÂR PAYI 400 LİRA”
Üretime bu yıl başladıklarına dikkat çeken Kurutaş, “Bu yılki ciromuz 1 milyon lira civarında. Önümüzdeki yıl için öngörümüz 10 milyon lira civarında bir ciro. Katma değerli ürünler ortaya çıkarmaya çalışıyoruz. Tarlada bir üretim var ama bunu tabağa koyduğunuzda daha bir katma değeri var. Bunu farklı ürünlerle satabildiğinizde çok daha farklı bir katma değeri olacak” dedi.
“Çocuklarımız aynı zamanda aile bütçelerine katkı sağlıyorlar” diyen Kurutaş şöyle devam etti: “Marul serasında çalışanlar, satışından sonraki kısmından pay alıyorlar ama çalışmaları ölçüsünde. Hem dersini alıyor, bunun için bir para harcamıyor. Satıldığında da kâr payı alıyor. Ama az ama çok alıyor. Az çalışan ile çok çalışan öğrenci arasında fark oluyor ama bütün öğrencilerimizi faydalandırmaya çalışıyoruz. 400 lira ila 1000 lira aralığında gelir sağlıyorlar. Son sınıf öğrencilerimiz asgari ücretin 3’te 1’i kadar maaşlarını düzenli olarak alıyor” ifadelerini kullandı. (İŞÇİ SENDİKA SERVİSİ)
Evrensel'i Takip Et