27 Aralık 2022 13:55

Bakanlık kadına yönelik şiddetle mücadele veri bankası oluşturacak

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı , 2023 yılına ilişkin 'Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Faaliyet Planı' hazırladı. Plana göre kadına yönelik şiddetle mücadele veri bankası oluşturulacak.

Bakanlık kadına yönelik şiddetle mücadele veri bankası oluşturacak

Fotoğraf: Burcu Yıldırım

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı koordinasyonunda; Adalet Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı ile Diyanet İşleri Başkanlığı iş birliği ile 2023 yılı 'Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Faaliyet Planı' hazırlandı.

ŞİDDETLE MÜCADELE VERİ BANKASI OLUŞTURULACAK

Plana göre, kadına yönelik şiddetle mücadele veri bankası oluşturulacak. İlgili kurum ve kuruluş temsilcilerinin yer aldığı bir çalışma grubu kurulacak. Veri bankasında yer alacak araştırmalar belirlenecek. Kurum ve kuruluşların veri bankasında yayımlanacak veriler ışığında haritalandırma ve takvimlendirme yapılacak. Daha sonrasında bu veri bankası kamuoyunun erişimine açılacak.

KADES YAYGINLAŞTIRILACAK

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından tüm kadın öğretmenler ile ortaöğretim kurumunda öğrenim gören öğrencilere, Kredi Yurtlar Kurumu'na (KYK) bağlı kız öğrenci yurtlarında kalan öğrencilere, Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından kurs ve etkinliklere katılım sağlayan kadınlara, Yükseköğretim Kurulu'na (YÖK) bağlı üniversitelerdeki kadın öğretim görevlileri ile öğrenim gören öğrencilere, Sağlık Bakanlığı tarafından tüm kadın sağlık çalışanlarına Kadın Destek (KADES) uygulamasının tanıtılması ve 2023 yılı sonuna kadar yaklaşık 6 milyon kadının akıllı telefonlarına yüklenmesi sağlanacak.

FARKINDALIK SEMİNERLERİ ETKİN UYGULANACAK

Şiddet uygulayanlara yönelik de çalışmalar sürdürülecek. 'Şiddet Uygulayanlara Yönelik Çok Yönlü Sosyal Hizmet Modeli Oluşturulması' projesi hayata geçirilecek. Proje kapsamında şiddet uygulayanlara yönelik farklı ülkelerdeki iyi uygulama örneklerine ilişkin rapor hazırlanacak. Şiddet uygulayanlar için nitelikli müdahale programları oluşturulacak. Şiddet uygulayanlara yönelik öfke kontrolü, stresle başa çıkma gibi konuları içeren 'Aile İçi Şiddetle Mücadele Farkındalık Seminerleri' 81 ilde etkin uygulanacak.

İçişleri Bakanlığı iş birliğinde şiddetle mücadelede görevli kolluk personelinin uzmanlaşmasına yönelik eğitim faaliyetleri gerçekleştirilecek.

Adalet Bakanlığı iş birliğinde, adli yardım ve ceza mahkemesi uygulamalarından etkin yararlanılması amacıyla kadınlara yönelik bilgilendirme çalışmaları gerçekleştirilecek.

Milli Eğitim Bakanlığı iş birliğinde tüm eğitim kademelerinde, şiddetin önlenmesine yönelik farkındalık ve bilgilendirme çalışmaları yaygınlaştırılacak.

Ayrıca iletişim fakültesi öğrencilerine yönelik medya atölyesi de gerçekleştirilecek. Memur, işçi ve işveren sendikaları üyelerine kadına yönelik şiddetle mücadele eğitim seminerleri düzenlenecek. (Ankara/DHA)

EVRENSEL'İNMANŞETİ

İhyanın aslı

İhyanın aslı

Maraş depremlerinin ardından geçen iki yılda ne yiten on binlerce canın hesabı sorulabildi ne de kalanların bir derdine derman olundu. İki yıl sonra iktidar, ”Asrın İhyası” sloganıyla toplumu aldatmaya çalışıyor. Oysa asıl ihya ihaleler, inşaatlar, rezerv alan ilanları, teşvikler, vergi indirimleriyle, depremi gerekçe eden siyasi baskılarla geldi.

Teslim edilen konut sayısı ihtiyacın 3'te biri.

Deprem bölgesinde 'rezerv alan' kılıfıyla halkın evleri, arsaları gasbedildi.

Deprem işçiye yoksulluk, sermayeye 'fırsat' oldu.

BİRİNCİSAYFA
SEFERSELVİ
Sezgin Tanrıkulu: "Depremin maliyetini en aza indirmek için her ay vergi veriyoruz. Nereye harcandığını bilmiyoruz"

Evrensel'i Takip Et