29 Aralık 2022 18:24

Hatay'da emeklilerden insanca yaşam talebi: En düşük emekli maaşı asgari ücret seviyesinde olmalı

İskenderun'da bir araya gelen emekliler, insanca bir yaşam talep etti.

Fotoğraf: MA

Paylaş

Tüm Emekliler Sendikası İskenderun Şubesi, emekli maaşlarına dair Eski Bit Pazarı'nda basın açıklaması yaptı.

Açıklamada konuşan Tüm Emekliler Sendikası İskenderun Şube Başkanı Mustafa Çankaya, 2023 merkezi hükümet bütçesinin iktidarca açlığa ve sadakaya mahkum edilen 14 milyon emeklinin ekonomik ve sosyal durumunu düzeltecek hiçbir çözüm ile tedbir içermediğini dile getirdi. Çankaya devamla, “Bu bütçe borç bütçesidir, savaş bütçesidir, zam bütçesidir, cezalarla açık kapama bütçesidir. Memleketin kaynaklarının, halkımızın vergilerinin, uluslararası sermayeye ve işbirlikçi sermaye çetelerine sunulan rant bütçesidir. İktidarın, seçimde harcaması için düzenlenmiş bir talan bütçesidir. Açlık sınırının 8000TL, yoksulluk sınırının 27.000 TL’yi aştığı bir dönemde, milyonlarca emekliyi ve asgari ücretliyi yine açlığa ve yoksulluğa mahkum etme bütçesidir" dedi.

"İNSANCA YAŞAMAK İSTİYORUZ"

İnsanca yaşamak istediklerini belirten Çankaya, "Bizler bu ülkedeki bütün değerleri yaratmış olan dünün çalışanları insanca yaşamamız için başta maaşlarımız olmak üzere intibak, sağlık kesintileri ve tüm taleplerimizin tartışılacağı toplu sözleşme masasına oturmamız, bunun içinde emekli sendikaları statü yasasının çıkarılması gerektiğini biliyoruz. Seçimlerde emekli sendikaları statü yasasını kabul etmeyen partilere oy verilmemesi çağrısı yapacağımızı şimdiden ilan ediyoruz" diye konuştu.  

Çankaya sonra ise taleplerini şöyle sıraladı:

  • En düşük emekli maaşı asgari ücret seviyesinde olmalı.  
  • Emeklilere ocak, nisan, temmuz ve ekim aylarında olmak üzere yılda dört ikramiye ödensin. İkramiyeler dul ve yetim maaşı alanlara da aldıkları maaş oranı kadar değil, tam ödensin.
  • Temel gıda maddeleri ile elektrik, doğal gaz ve akaryakıt fiyatlarına yapılan yüksek oranlı zamlar nedeniyle düşen satın alma gücümüzde meydana gelen kaybın telafisi için seyyanen zam yapılsın.
  • Emekli maaşlarının iktidarlar tarafından tek taraflı belirlenmesi yerine anayasa da gerekli düzenlemenin uluslararası tüm metinlerde geçtiği gibi herkes sendika kurabilir şeklinde yapılması ve ardından TBMM'de emekli sendikaları statü yasasının çıkarılarak bizlerle toplu sözleşme masasında belirlenmesini istiyoruz.
  • Hiçbir EYT'li yi dışarıda bırakmayacak bir EYT yasası bir an önce çıkarılarak, yasanın geriye doğru işletilmesi ile kazanılmış emeklilik hakları gasbedilen EYT’li yurttaşların yaşadığı ağır mağduriyet geriye dönük olarak ödenerek ve insanca yaşayacağı bir maaşın bağlanması için EYT yasasıyla aynı anda aylık bağlanma oranının eski sisteme döndürülmesini istiyoruz.
  • Gerçek bir intibak yasası derhal çıkarılarak eski ve yeni emekliler arasındaki maaş eşitsizliği giderilsin.  
  • 10 banka, 6 sigorta şirketiyle, TOBB ve ona bağlı odaların çalışanlarının olduğu 17 emekli sandığına bağlı yaklaşık 300.000 emekli de SGK çatısı altına alınarak yaşadıkları kimi mağduriyetler giderilsin.  
  • Emekli maaşlarından yapılan muayene, ilaç vs tüm kesintilere son verilsin.  
  • Şehir içi ve şehirlerarası tüm toplu taşıma araçlarından emeklilere ve eşlerine ücretsiz ulaşım hakkı sağlansın.
  • Temel gıda maddeleri ile elektrik, su ve doğal gaz faturaları üzerinden alınan KDV kaldırılsın.
  • Hastanelerde Geriatri bölümleri açılsın. Var olanlar takviye edilsin. Emekli ve yaşlı yurttaşlar için devlete ait huzurevi sayısı artırılarak, evde bakım hizmetleri yaygınlaştırılsın." (Hatay/MA)
ÖNCEKİ HABER

2022 yılının öne çıkan oyunları

SONRAKİ HABER

Bekaert’te grev tüm kararlılığıyla sürüyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa