31 Aralık 2022 10:48

"2022 Sağlıkta 'yok' yılı oldu"

Genel Sağlık-İş Genel Başkanı Dr. Derya Uğur, 2022'de yurttaşın MHRS’de randevu, hastanede doktor, eczanede ilaç bulamadığını belirterek sağlıkçıların ise 2022 yılında da değer göremediğini söyledi.

Fotoğraf: Genel Sağlık-İş 

Paylaş

2022 yılında sağlıkta yaşananları değerlendiren Genel Sağlık-İş Genel Başkanı Dr. Derya Uğur yurttaşların sağlık hizmetlerine ulaşamadığı, tedavisinin düzenlenemediği, ilacına ulaşamadığı bir yılın geride kaldığını belirterek; 2022 yılında yurttaş, MHRS’yi aradı, randevu alamadı, hekime ulaşamadı. Hekime ulaştı; hekim tetkik istedi, tetkik için yakın bir tarihe randevu alamadı. Tetkik yapıldı, teşhis kondu ameliyat olması gerekti, ameliyata gün alamadı. Kamuda özellikli ameliyatlara girecek hekim bulunamadı. Ortopedi ve beyin cerrahisi ameliyatları için gerekli malzemesi olmayan hastanelerin yenisini de tedarik edemediği için bu alandaki ameliyatlar yapılamadı. Hastanın tedavisi düzenlendi, ilaç bulunamadı. 2022 yılında döviz kurlarındaki artış, tanı ve tedaviye yönelik tıbbi teknolojik ürünlerin özellikle de ilaç fiyatlarının yükselmesi ve hatta kimi ilaçların bulunamaması sorununu beraberinde getirdi. Tıbbi teknoloji, ilaç ve aşı üretimi konusunda dışarıya bağımlı olunmasının bedelini 2022 yılında yurttaş, sağlığı ile ödedi” dedi.

“HEKİM GÖÇÜ ARTTI”

Sağlık çalışanlarının, mesleklerinin değersizleştirilmesi, sağlıkta şiddet ve ekonomik nedenler olmak üzere yaşadığı sorunlar nedeniyle istifa yolunu seçtiğin ifade eden Uğur şunları söyledi; “İstifa eden, yurt dışına giden hekim ve deneyimli sağlık personeli sayısında 2022 yılında büyük artış yaşandı.  "İyi Hal Belgesi" için yapılan başvuru sayısı, 2022 yılının ilk on ayında 2417’yi buldu. 2022 yılında ‘İyi Hal Belgesi” alanların bin 227’si uzman hekim, bin 190’ı ise pratisyen hekimlerden oluştu.”

“SAĞLIKTA ŞİDDET CAN ALDI”

2022 yılında 24 sağlık çalışanının Covid-19 nedeniyle hayatını kaybettiğini hatırlatan Uğur; “Neredeyse bir salgına dönüşen sağlıkta şiddet ise 2 sağlık çalışanını aramızdan aldı. Konya Şehir Hastanesi'nde görevli Kardiyoloji Uzmanı Dr. Ekrem Karakaya, hasta yakını tarafından odasında ateşli silahla katledildi. İstanbul Esenyurt Devlet Hastanesi güvenlik görevlisi Tuğrul Okudan sessiz olun uyarısı yaptığı için uğradığı bıçaklı saldırı sonucu yaşamını yitirdi” dedi.

“GEÇİM DERDİ SAĞLIK ÇALIŞANLARININ HAYATLARINI ÇEVRELEDİ”

2022 yılında açlığa mahkûm edilen sağlık çalışanlarının, “geçim” derdine düştüğüne dikkat çeken Uğur şu ifadeleri kullandı; “Çalıştıkları kurumlarda şiddetsiz gün geçmeyen, mesleki saygınlığı zedelenen sağlık çalışanları; sağlıksız çalışma şartlarında sağlık hizmeti sunmaya çalışırken tükendi.  Her geçen gün net bir şekilde yükselen enflasyona karşın; ay sonunda ne kadar maaş alacağını bilmediği bir teşvik-taban-sabit ödeme sisteminde hizmet üreten sağlık çalışanları, yoksulluğa mahkûm edildi.”

SAĞLIK ÇALIŞANLARININ 2023’TEN BEKLENTİSİ

Uğur sağlık çalışanlarının 2023’ten beklentilerini şöyle sıraladı;

  • Sosyal devlet anlayışının gereği yerine getirilmeli, ihtiyacı olan herkes için eşit, ücretsiz, ulaşılabilir, bilimsel ve nitelikli sağlık hizmeti sağlanmalıdır.
  • Sağlık hizmetlerine yeterli kamu kaynağının ayrılmasını sağlayacak bir sistem kurulmalıdır.
  • Sağlık hizmetlerinde koruyucu sağlık hizmetleri öncelenmelidir.
  • Sağlıkta Dönüşümün en büyük icraatı olan Şehir Hastaneleri sistemine son verilmelidir.
  • Sağlıkta piyasalaşmaya son verilmeli, toplum sağlığı uluslararası tekellerin insafına bırakılmamalıdır.
  • Sağlıkta Şiddeti önleyecek etkili bir şiddet yasası çıkarılmalıdır.
  • Tüm sağlık çalışanları, insan onuruna yaraşır bir yaşam ve çalışma koşullarına kavuşturulmalıdır.
  • Performans sisteminden vazgeçilip, ek değil, tek ödeme sistemine geçilmeli; sağlık emekçilerinin aylık maaşları asgarisi yoksulluk sınırı taban alınarak belirlenmelidir. Tüm ek ödemeler emeklilik hesaplamasına dâhil edilmelidir.
  • Çalışanlar arasında ayrımcılığa gitmeden tüm sağlık emekçilerini kapsayacak kademeli ek gösterge artışı yapılmalıdır. Tüm sağlık emekçilerine geçmişe etkili olarak yıllık 90 gün yıpranma payı hakkı verilmelidir.
  • Hasta yükünün artması ancak personel açığının giderilmemesi sağlık hizmetlerinde personel açığını daha da büyütmektedir. Yeterli sayıda kadrolu ve güvenceli olarak sağlık çalışanı istihdam edilmeli, personel açığı kapatılmalıdır.
  • Sağlık emekçileri arasında farklı çalışma biçimlerine son verilmeli; kadrolu, güvenceli çalışma biçimi sağlanmalıdır. (HABER MERKEZİ)

 

ÖNCEKİ HABER

'Adil davranmıyorsunuz' dediği için “Kod 29” la kovulan öğretmen hukuk mücadelesini kazandı

SONRAKİ HABER

Kadınlar 5 Ocak’ta alanlarda “Gülistan Doku Nerede?” diye soracak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa