12 Ocak 2023 11:38

Davutoğlu: Genel başkanların cumhurbaşkanı yardımcısı olmasında mutabakata vardık

"Cumhurbaşkanı imza yetkisini masa liderleriyle paylaşacak" sözlerine açıklık getiren Ahmet Davutoğlu, "Altılı masada olanların hepsi cumhurbaşkanı yardımcılığı ve en az bir bakanlık alacak" dedi.

Fotoğraf: Burcu Yıldırım

Paylaş

Ahmet Davutoğlu, "Cumhurbaşkanı imza yetkisini altılı masa liderleriyle paylaşacak" açıklamasının yanlış anlaşıldığını söyledi. Davutoğlu "Hepimiz sürecin içinde olacağız anlamında söyledim" dedi.

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, “Cumhurbaşkanı adayı içeriden veya dışarıdan olsun şunu bilecek: Altı genel başkan da aynı imza yetkisine sahip olacak. Aynı karar süreçlerinde eşit olacak. Biri diğerine üstün olmayacak, biri diğerinden bir adım önde olmayacak. Cumhurbaşkanı ister içeriden veya dışarıdan olsun, genel başkanlar doğrudan karar süreçleri içerisinde imza yetkisine sahip olarak bulunacaklar. Genel başkanlar, cumhurbaşkanı kadar her stratejik kararda imza yetkisine sahip olacak" sözlerine dair açıklamalarda bulundu.

"GENEL BAŞKANLAR CUMHURBAŞKANI YARDIMCISI OLACAK"

Habertürk'te Mehmet Akif Ersoy'un sorularını yanıtlayan Ahmet Davutoğlu, tartışma yaratan sözlerine dair şunları söyledi:

"Geçiş süreci altı siyasi parti lideri için de bir sınav olacak. Geçiş sürecinde biz ortak aklı, danışmayı, dayanışmayı, iştişareyi harekete geçireceğiz. Ortada iki mutabakat var ülkeyi birlikte nasıl yöneteceğimiz ve hangi politikaları uygulayacağımız konusunda. Hep şunu söyledik: Birlikte yöneteceğiz dedik. Ben ilkesel bir şeyi ifade ettim. Bu bir ilkesel pozisyon. Bu kadar tecrübeden sonra bizi anayasal zorluğa düşürecek bir metne de imza atmayız, asla vesayet altında çalışacak, dirayeti olmayan bir cumhurbaşkanını da iş başına getirmeyiz. Güçlü bir cumhurbaşkanı olacak. Ama şimdiki güçlü cumhurbaşkanı anlayışıyla, zihniyetiyle tek başına karar veren değil. Bu asla vesayet değildir.

Biz yaklaşık birkaç toplantıda şu temel sorunla ilgilendik; acaba genel başkanlar cumhurbaşkanı yardımcısı olsunlar mı yoksa dışarıda mı olsunlar diye uzun istişareler yaptık. Bu toplantıda genel başkanların, cumhurbaşkanı yardımcısı olması konusunda mutabakata vardık. Yani genel başkanlar dışarıda bir yerde oturacaklar, cumhurbaşkanına vesayet edecekler diye bir tablo yok. Aynı masada sayın cumhurbaşkanım diye hitap ettikleri bir cumhurbaşkanına, o saygıyı gösterdikleri cumhurbaşkanına hitap edecekler. Ama onlar da cumhurbaşkanı yardımcısı olarak elini taşın altına koyacaklar. Dışarıdan bir cumhurbaşkanı ise cumhurbaşkanı ve altı cumhurbaşkanı yardımcısı olacak. Daha isim konuşmadık, (adayın) dışarıdan olma ihtimali de var. Aslında demeye çalıştığım şey şuydu: Tam tersini ifade etmiştim. Şimdi açıklığa kavuşmasına imkan sağladı bu tartışmalar. İlkesel bir şey söyledim. İlkesel olarak şu: Hepimiz sürecin içinde olacağız."

"BUGÜNKÜ BAKANLARDAN DAHA FAZLA YETKİMİZİN OLACAĞI AŞİKAR"

"Karar alma sürecinde bugünkü bakanlardan daha fazla yetkimiz olacağı aşikar" diyen Davutoğlu, "Yarın isim üzerine konuşacağız. Alanda karşılaştığımız insanlara şunu demek durumundayım: Ben oradaysam söz hakkım olacak. Aynı şeyi Sayın Kılıçdaroğlu demek durumunda. Çünkü ona da AK Parti'den gelen isimlerle niye yan yanasınız sorusu geliyor. Bize de niye CHP ile yan yanasınız sorusu geliyor. Sayın Akşener'e sorular gelecek… 'Merak etmeyin. Biz Türkiye'yi temsil edecek dirayetli bir cumhurbaşkanı seçeceğiz ama onu yalnız bırakmayacağız. Yönetim sürecinde onun yanında olacağız' dememiz gerekiyor" ifadelerini kullandı.

"MECLİSTE ÇOĞUNLUKTA DEĞİLSE CUMHURBAŞKANININ HER YETKİSİ BALTALANIR"

Davutoğlu, Meclis aritmetiğine de değindi ve şunları söyledi:

"Hükümet kurulduktan sonra cumhurhurbaşkanının bu zor süreci yönetebilmesi, güçlü kararlar alabilmesi için hepimizin yanında olduğunu görmesi halkın, Meclis aritmetiği açısından da onu rahatlatır. Altı partinin de grubunun cumhurbaşkanını desteklemesinden daha büyük bir yetki verilmez. Tek başına bir cumhurbaşkanı, Mecliste çoğunluğa sahip değilse kullandığı her yetki Mecliste baltalanır. Biz o cumhurbaşkanının arkasında duracağız, üstünde değil. Önce cumhurbaşkanı arkasında genel başkanlar olacak."

"ALTILI MASADAKİLERİN HEPSİ CUMHURBAŞKANLIĞI YARDIMCILIĞI VE EN AZ BİR BAKANLIK ALACAK"

Altılı masada herkesin oy oranına, milletvekili sayısına göre bakanlık alacağını söyleyen Davutoğlu, "Diyelim ki A partisi büyük çoğunluğa sahip 7-8 bakanlığı olacak. Altılı masada olanların hepsi cumhurbaşkanı yardımcılığı ve en az bir bakanlık alacak" dedi.

Davutoğlu'nun açıklamalarından öne çıkan diğer başlıklar şöyle:

"SEÇİM TARİHİ KONUSUNDA TAM BİR MUTABAKATIMIZ VAR"

"6 lider arasında 6 Nisan sonrasında seçime hayır demede tam bir mutabakatımız var. İlk turda ortak adayımızın kazanacağına dair güçlü inancım var. Bizim adayımız ilk turda kazanacak formülü üzerinde duruyoruz. Bunu sağlayacağımızı düşünüyorum. Başka blokta yer alan, HDP açısından söylüyorum, bizim için 6 liderin bir isimde mutabık kalması. Aday alana çıktıktan sonra her kesimden oy isteyecektir."

"ÖNEMLİ OLAN HERKESİN OY VEREBİLECEĞİ BİR ADAY ÜZERİNDE MUTABIK KALABİLMEK"

"PKK'ya karşı en sert mücadeleyi vermiş birisiyim. Sayın Mithat Sancar'ı akademik hayattan tanırım. Hep ifade ettim, Türkiye'de meşru siyasetin terörle arasında net bir çizgi koyması lazım. Son açıklamalarda bazı ilerlemeler oldu. Ama kat edilmesi gereken yol var. Osman Öcalan'ın televizyona çıkarılması, İmralı'dan mesaj getirilmesi için de soruşturma açılacak. TRT Genel Müdürü bu talimatı kimden aldı? Kim izin verdi? Terörle ilgili ne düşünüyorsunuz diye muhalefete sorma hakları yok. Kürt seçmeni de temsil eden bir aday olması halinde zaten herhangi bir başka partinin çıkaracağı aday, bizim cumhurbaşkanı adayımızın seçilmesini engelleyemez. İster çıkarır ister çıkarmaz, biz netice alırız. Önemli olan herkesin gönül rahatlığıyla oy verebileceği bir aday üzerinde mutabık kalabilmek."

"REFERANDUMA GİTMEMELİ"

"Başörtüsü meselesini altılı masada konuştuk. Sayın Kılıçdaroğlu'nun saygı duyulacak bir girişimiydi. Sayın Erdoğan çok kötü tabirle 'gollük pas' dedi. Çok rahat çözülecek meseleyi yokuşa sürdü. Böyle bir konu referanduma gitmemeli. Mecliste çözülmeli. Muhalefetin bu konudaki görüşleri göz önüne alınarak Mecliste görüşülmeli." (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Başvuruların yüzde 86'sını reddeden OHAL Komisyonu çalışmalarını tamamladı

SONRAKİ HABER

NASA, dünyadan 100 ışık yılı mesafede yaşama elverişli bir gezegen keşfedildiğini açıkladı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa