LC Waikiki’de "Geçinemiyoruz" diyen işçiye kod 46 zulmü

LC Waikiki’de düşük ücret ve kötü çalışma koşullarının iyileştirilmesi talebiyle eylem yapan işçilerin arasından 7 işçi 46 numaralı kod ile işten atıldı. İşçilerin mücadelesi fabrika önünde sürüyor.

12 Ocak 2023 15:54
Paylaş

Murat UYSAL
İstanbul

İstanbul Esenyurt’ta bulunan LC Waikiki bünyesinde Klüh adlı taşeron firmaya bağlı çalışan 7 temizlik işçisi ücret ve çalışma şartlarının iyileştirilmesi talebiyle başlattıkları eylem sonrası işten atıldı.

DİSK’e bağlı Limter-İş’te örgütlü işçiler “İşverenin güvenini kötüye kullanmak, hırsızlık yapmak, işverenin meslek sırlarını ortaya atmak” gibi işten atma nedenlerini barındıran 46 numaralı kod ile işten atıldı. Bu kodla işten atılan işçiler, kıdem tazminatı, işsizlik ödeneği gibi haklardan faydalanamıyor. Ayrıca işçinin siciline işleyen, bu kod ile hırsız damgası yiyen işçinin iş bulmasını da engelliyor.

EYLEMLERDEN SONRA 7 TEMSİLCİ İŞTEN ATILDI

LC Waikiki bünyesinde yaklaşık 500 işçinin çalıştığı Klüh adlı taşeron firmaya bağlı çalışan temizlik işçileri düşük ücretlere, mesaiye kalma dayatmasına, yatmayan mesai ücretlerine ve angarya çalıştırmaya karşı Aralık ayında başlattıkları eylemler neticesinde hem Klüh hem de LC Waikiki yönetimiyle görüşmüş sözler almıştı. Verilen sözlerin tutulmadığını buna karşı LC Waikiki merkez depoda toplanarak eylem yaptıklarını söyleyen işten atılan işçi Orhan Acar, “Biz asgari ücretle geçinemediğimizi söyleyip bize destek olmalarını ücretlere zam yapılmasını istedik. Mesailerin düzeltilmesini istedik, 3 saat mesaiye kalıyoruz. Günlük çalışma saatimiz mesaiyle beraber 12 saati buluyor. Mesaiye kalmaya zorluyorlar kalmazsak işten atmakla tehdit ediyorlar. Bu durumların düzeltilmesi için Khül adlı taşeron firmada çalışan temizlik işçileri olarak kendilerine gittik. ‘Bu şekilde olmaz’ dediler. Aramızda temsilci seçmemizi istediler. Arkadaşlarımız temsilci olarak bizi seçti. 7 kişi Khül yetkilileriyle görüşmeye gittik. Görüştük bize tarih verdiler ama o tarihin üzerinden çok zaman geçti hiçbir iyileştirme yapılmadı. Biz de beraberliğimiz görünsün diye ana merkeze toplandık. Bu eylemden sonra işçilerin seçtiği 7 temsilciyi tekrar çağırıp işlerine son verdiler” diye anlatıyor.

“KİRAMIZI ÖDEYEMİYORUZ, ÇOCUĞUMUZU GÖREMİYORUZ, GEÇİNEMİYORUZ!”

LC Waikiki’de Klüh adlı taşeron firmaya bağlı bir şekilde temizlik işçisi olarak 4 yıldır çalıştığını söyleyen Sinan Yıldırım Çakır da eylemlerden sonra 46 numaralı kod ile işten atılan 7 işçiden biri. Geçinemediğini söyleyen Çakır, “Kuru asgari ücrete çalışıyoruz. Ne primimiz ne de sosyal hakkımız var. Hiçbir şeyimiz yok. 5 bin 500 lira kuru asgari ücret alıyoruz. Geçinemiyoruz, kiracı insanlarız, Esenyurt’un neresine giderseniz gidin 4-5 bin liradan başlıyor kiralar. Biz aldığımız ücretlerle ne geçinebiliyoruz ne kiramızı ödeyebiliyoruz ne sosyal hayatımız var ne de çoluk çocuğumuzu görebiliyoruz. Yani geçinemiyoruz bu sıkıntıları dile getirdiğimiz için bizi kod 46 ile işten attılar” diye konuşuyor. Kod 46 ile kendisine gelen işten atma mesajla tanıştığını söyleyen bu kodun ne olduğunu ise avukatlara sorarak öğrenen Çakır, “Biz depolara girerken didik didik aranıp öyle alınıyor öyle çıkarılıyoruz. Üzerimizde bir iğne dahi bulunsa makineler ötüyor hakkımızı aradığımız için hırsızlıkla suçlandık. Eğer biz hırsızsak şu an gazetecilere değil polisle konuşuyor olurdum. Ne ben ne de diğer arkadaşlarım burada suç işlemedik hakkımızı istedik” diyor.

“5 KİŞİNİN İŞİNİ 2 KİŞİYE YAPTIRIYORLAR”

Çalışma koşullarının ağırlığından şikayet eden işten atılan bir diğer işçi Mesut Yılmaz ise, “5 kişinin işini 2 kişiye yaptırıyorlar. İşimiz olmayan işleri yaptırıyorlar, çuval taşıtıyorlar, kar temizletiyorlar. Çatıya çıkartıp çatıyı dahi temizlettikleri arkadaşlar bile varmış. İşimiz olmayan işleri dayatıyorlar, yapmazsan başka depolara sürüyorlar. Tüm bunlara karşı ses çıkardık, arkadaşlarımız bizi temsilci olarak seçti hedef olduk işten atıldık” diye anlatıyor.

“ARKADAŞLARIMIZ DÖNMEDEN İŞBAŞI YAPMIYORUZ”

LC Waikiki depolarında temizlik işçisi olarak çalışan Klüh işçileri haklarını aradıkları için patron aralarından 7 işçiyi işten attı ancak içeride kalan çalışmaya devam eden Klüh işçileri eylemlerini sonlandırmadı. İşten atılan 7 işçiyle beraber LC Waikiki kapısında bekleyen işçiler, arkadaşlarının işe iade edilmesini talep ediyor. O işçilerden bir olan Zeynep Bayrak, 7 yıldır LC Waikiki’de temizlik işçisi olarak çalışıyor. Beraber yaptıkları eylem sonrası arkadaşlarının işten atıldığını anlatan Bayrak, “46 numaralı kod ile attılar, arkadaşlarımızın hiçbir günahı yok. Bizden temsilci istediler biz de 7 arkadaşımızı gönderdik patron da işten attı. Kod 46’nın ne olduğunu bilmiyorduk. Arkadaşlarımız bu madde ile atılınca araştırdık. Hırsızlık gibi suçları kapsadığını öğrendik. Arkadaşlarımızın işe geri dönmesini istiyoruz arkadaşlarımız dönmeden biz işbaşı yapmıyoruz” diyor.

“HIRSIZ DİYE İFTİRA ATARAK İŞTEN ÇIKARDILAR. YARIN BİZİ DE ÇIKARACAKLAR”

Dursun Çavdar da işten atılan arkadaşlarını yalnız bırakmayan işçilerden. İşten atılan işçilerle arasında bir turnike var. O turnikenin ardından haykırıyor kötü çalışma koşullarını, “Her türlü işi yapıyoruz tuvaletlere kadar temizliyoruz aldığımız ücret asgari ücret, yetmiyor. Kira ödüyoruz, kredi ödüyoruz, fatura ödüyoruz geçinemiyoruz. Arkadaşlarımızı hırsız diye iftira atarak işten çıkardılar. Yarın bizi de çıkaracaklar. Biz bunlara nasıl güvenelim nasıl inanalım. İşçi eksikliği var ben tek başıma 13 tane tuvalete bakıyorum. Ben 13 tanesine bakmak zorunda mıyım? Mıntıkaya 3 kişi bakmak zorunda tek kişi bakıyor. İşçi alacağız diye kandırıyorlar almıyorlar bu olmaz. Khül firması koca bir firmaysa Alman firmasıysa her hakkı vermek zorunda”

 

ÖNCEKİ HABER

Eğitim-İş üyesi emekçiler: Sefalet ücreti istemiyoruz

SONRAKİ HABER

Seyhan’ın güney mahalleleri devlet hastanesi istiyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa