1 Şubat 2023 15:12

17.Ulusal Sosyal Bilimler Kongresi ODTÜ’de başladı

17.Ulusal Sosyal Bilimler Kongresi ODTÜ’de başladı. Kongrede emekten iklime, dış politikadan ekonomiye; toplumsal cinsiyet, sağlık, kentsel ve kırsal meseleler, yükseköğrenimin sorunları tartışılacak

17.Ulusal Sosyal Bilimler Kongresi ODTÜ’de başladı

Fotoğraf: Evrensel

Türk Sosyal Bilimler Derneği'nin (TSBD) düzenlediği 17.Ulusal Sosyal Bilimler Kongresi ODTÜ’de başladı. Emekten iklime, dış politikadan ekonomiye; toplumsal cinsiyet, medya, sağlık, kentsel ve kırsal meseleler, yükseköğrenimdeki sorunlara dair toplam 340 sunumun yapılacağı kongre 3 Şubat’a kadar sürecek.

İlki 1980’de Türk Sosyal Bilimler Derneği tarafından düzenlenen Ulusal Sosyal Bilimler Kongresi’nin 17’ncisi 1 Şubat’ta ODTÜ’de başladı.

Açılış konuşmasını gerçekleştiren ODTÜ İktisadi ve İdari Bilimler Dekan Yardımcısı Fatih Tayfur; “Türkiye’deki farklı insanların sosyal bilimleri tartışmasına imkân sağlıyor. Bu kongreler aynı zamanda sosyal bilimcileri anmak için bir vesile. Hocaların anısına da oturumlar var. 1-3 Şubat arası düzenlenen kongrede bağımsız araştırmacılar, lisans öğrencileriyle 450 bilim insanı emek meselesinden iklime, dış politikadan ekonomiye; toplumsal cinsiyet, medya, sağlık, kentsel ve kırsal meseleler, yükseköğrenimdeki sorunlara dair toplam 340 sunum yapacak” şeklinde Kongre’nin genel hatlarını çizerek Türk Sosyal Bilimler Derneği’ne (TSBD) teşekkür etti.

AKADEMIK ÖZGÜRLÜKLER VE YÜKSEKÖĞRETIM SORUNLARI KONUŞULACAK

Türk Sosyal Bilimler Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Galip Yalman ise TSBD’nin kuruluş sürecini ve yıllar içerisindeki gelişimini aktardı. Derneğin, üniversitelerden uzaklaştırılan ya da bugün üniversite bünyesinde bulunmak istemeyen bağımsız akademisyenler için yurtdışından araştırma projeleri alıp yürütme görevi edinmek üzere çatı görevi gördüğünü dile getirdi. Uluslararası Sosyal Bilimler Kongresi’nin ortaya çıkış sürecinden söz eden Yalman, normal şartlarda 2021’de yapılması planlanan 17. SBK’nın pandemi nedeniyle yapılamadığından ve Cumhuriyetin 100. Yılı olması sebebiyle de 2023 olarak planlandığını ifade etti. Bu sene yapılan kongrede de ODTÜ ve Boğaziçi’nde yaşananlara dair akademik özgürlükler ve yükseköğretim sorunları noktasında konuşabilmek için Ahmet Acar’a ithaf edilecek olan bir oturum gerçekleştirileceğinden bahsetti.  

“ASIL SEÇENEK, KAPITALIST SISTEM DIŞINA ÇIKABILMEK”

“100. Yılında Cumhuriyetin Ekonomik ve Siyasi Dinamikleri” başlıklı sunumunu gerçekleştiren Prof. Dr. Oğuz Noyan, cumhuriyetin erken döneminden başlayarak dönem dönem uygulanan iktisadi politikaları inceledi. Sunumda ayrıca Cumhuriyetin 100 yılının artıları ve eksileriyle bir bilançosunu ortaya kondu. Noyan, sunumun sonlarında güncel olarak “Altılı Masa ve Mutabakat Metni Gerçek bir Seçenek Oluşturulabilir Mi?​” başlığı altında Altılı Masa’nın siyaseten, toplumsal ve ekonomik anlamda halka ne vadettiğine dair konuşan Noyan, “Altılı Masa AKP’nin kurduğu rejimi tamamıyla dönüştürmekten ziyade AKP’nin 2002’deki dönemini andıran bir programla ortaya çıktı. Açıklanan program işçi hakları, laiklik, eğitimde iyileştirme vb. noktalarda eksik  ve ekonomi programı da halkı yoksullaştırıcı bir niteliği var. Altılı Masa ekonomik sisteme gerçek bir alternatif oluşturmuyor ve ortaya konan program yeterli değil. Asıl seçenek, kapitalist sistem dışına çıkabilmek, anti-neoliberal ve anti-emperyalist bir politika benimseyerek sermayenin çıkarındansa halkın çıkarını ön plana almak” konuştu.

Açılış oturumunun son kısmında ise Çiğdem Boz’un yönetmenliğini üstlendiği “İstanbul’da İktisat” isimli belgesel gösterimi gerçekleştirildi. (Ankara/EVRENSEL)

Evrensel'i Takip Et