Depremin ardından Hatay'da 4. gün | Tüm imkanlarla seferber olunmalı
Maraş merkezli deprem Hatay'da büyük yıkıma neden oldu. İskenderun, Antakya ve Kırıkhan ilçelerinde çok sayıda bina yıkıldı, yüzlerce insan hayatını kaybetti.
Fotoğraf: Ali Çelebi
Maraş merkezli 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremler Hatay'da büyük yıkıma neden oldu, İskenderun, Arsuz, Belen, Antakya, Defne, Samandağ, Reyhanlı ve Kırıkhan'da yüzlerce bina enkaza dönüştü.
Resmi açıklamalara göre Hatay’da 1647 kişi hayatını kaybetti. 6 bin 200 kişi ise yaralı ancak sayının artmasından endişe ediliyor.
Arama ve kurtarma çalışmalarının günler sonra geldiği Hatay'ın merkez ilçesi Antakya'da AFAD çadırları da ancak 4'üncü günde kurulmaya başlandı. Bölgeden bildiren Evrensel muhabiri Volkan Pekal, Antakya'da yakınları enkaz altında kalan yurttaşların, yakınlarının hala sağ çıkarılması umudu ile 3'üncü geceyi de güvenli gördükleri sokakta, parklarda battaniye altında, yaktıkları ateşle ısınmaya çalışarak geçirdiğini aktardı.
"YETKİLİLER BURADA DEĞİL"
Depremin ardından 4'üncü gün de sona ererken İskenderun'daki durumu aktaran muhabirimiz Ahmet Akarsu, kentteki yurttaşların hiçbir yetkilinin yanlarına gelmediğinden şikayet ettiğini ve en acil ihtiyaçların çadır, su, ilaç, seyyar tuvalet, kadınlar, çocuklar ve yaşlılar için ped olduğunu belirtti.
Ceset torbası bulunamadığı için yaşamını yitiren insanların üzerleri battaniye ile örtülü bırakılıyor. Bir yandan şehre yardımlar gelmeye devam ederken cenazelerini alan Antakyalıların bir bölümü şehri terk ediyor.
4. GÜNDE DE DEVLET YOK
Antakya'da 4'üncü günde de yurttaşlar devleti yanında göremedi. Antakya'da arama kurtarma çalışmaları ve yurttaşlara yardımlar 4 gündür AFAD ya da şehre gelen gönüllüler tarafından sağlanmaya çalışılıyor. Burada görüştüğümüz gönüllü çalışan yurttaşlar herhangi bir devlet kurumunun arama kurtarma çalışmalarını ve yardımları koordine etmediğini belirtti. Kendi aralarında kurudukları koordinasyonla bu işleri yaptıklarını anlattı. Arma kurtarma çalışması için gelen çok sayıda gönüllü olduğunu ancak asıl eksikliğin ekipman olduğunu vurgulayan gönüllüler, kendi imkanlan ile arama kurtarma çalışmalarını sürdümeye çalıştıklarını aktardılar.
Enkaz altındakiler için kritik saat olan 72 saatin ardından dün akşamdan itibaren arama ekipleri enkazın altında artık sadece cesetlerle karşılaşıyor. Enkazlardan ceset kokuları yükselmeye başladı. Öte yandan Samandağ ilçesi, Armutlu mahallesi ve çevre köylere arama kurtarma ekipleri hiç ulaşabilmiş değil.
"ÇALIŞMALARIN DAHA HIZLI VE KOORDİNE OLMASI GEREK"
Eğitim Sen İstanbul 5 No'lu Şube Hukuk Sekreteri Filiz Güzel, çalışmalara katılmak üzere gönüllü olarak gittiği İskenderun'daki durum hakkında bilgi verdi. Güzel, limandaki yangında soğutma çalışmalarına geçildiğini, kentte pek çok bölgede elektrik ve su sıkıntısı olduğunu, çalışmaların yaygın olarak sürdüğünü ancak daha hızlı ve koordine hareket etmeye ihtiyaç olduğunu vurguladı.
ARMUTLU HALKI: NİYE KİMSE GELMEDİ
Hatay’ın merkez ilçesi Antakya’nın Armutlu mahallesinde arama kurtarma çalışmaları, ümitlerin azaldığı depremin 4’üncü günü başlatıldı. Armutlu’da yıkılma tehlikesine rağmen hasarlı evlerin arasında yakınlarının çıkarılmasını bekleyen Armutlu halkı arama kurtarma ekiplerine tepkili. Günlerce yardım beklediklerini ifade eden Mehmet Ali isimli yurttaş, “2’inci gün bekledik, 3’üncü gün bekledik. Niye kimse gelmedi?” diye tepki gösterdi.
"KEFEN BEZİ BULAMIYORUZ, NAYLON POŞETLERLE GÖMMEK DURUMUNDAYIZ"
Hatay'dan bildiren Evrensel yazarları ve muhabirleri İskenderun Çankaya mezarlığında yeni mezarlar kazıldığını, özel araçlarla getirilen cenazelerin elbiseleriyle toprağa gömüldüğünü aktardı.
Evrensel'e konuşan yurttaşlar kefen bezi bulamadıklarını naylon poşetler cenazelerin gömüldüğünü söyledi.
February 9, 2023
NEHNA PLAFTORMU GÖNÜLLÜ EKİPLE MUTFAK KURDU
Antakyalı Ortadoksların kurduğu Nehna Platformundan Anna Maria Beylunioğlu, Maraş merkezli depremde büyük yıkımın yaşandığı Hatay'da gönüllü ekiple mutfak kurduklarını anlattı, ihtiyaçları duyurdu. Beylunioğlu, yıkılan ya da büyük hasar alan kiliseleri de duyurdu.
152 YILLIK KİLİSE YIKILDI
Yapımı 13 yıl süren ve Anadolu Katolik Kilisesi’nin merkezi olan İtalyan Latin Katolik Kilisesi, depremin etkisiyle yıkıldı. 152 yıllık tarihi kilisenin ayin ve cenaze törenlerinin gerçekleştirildiği alanın neredeyse tamamen yıkıldığı görüldü. Meryem Ana Heykeli’nin ayakta kaldığı kilisede yaşamını yitiren ya da yaralanan kimsenin olmadığı bildirildi.
TİP MİLLETVEKİLİ AHMET ŞIK: ÇALIŞMALARI GÖNÜLLÜLER ORGANİZE EDİYOR
Antakya'da bulunan ve arama kurtarma çalışmaları ile yardım çalışmalarında yer alan TIP Milletvekili Ahmet Şık, genel durumu değerlendirdi.
Antakya'da ilk günlerde var olan yalnızlık halinin yerini artık kaosun almaya başladığını ifade ede Şık, gelen yardımların ve arama kurtarma çalışmalarının gönüllülerce organize edildiği alanı göstererek "Devlet ve kamu kurumlarına ait bazı kurumlar geldi. Ancak burada insanların ihtiyacı giderilmiyor. Bu alan TİP ve gönüllülerle oluşturuldu" dedi.
"HATAY'DA EN BÜYÜK SIKINTI ORGANİZASYONSUZLUK"
Depremin hemen ardından yardım çalışmalarına katılmak için gönüllü olarak Hatay'a giden Serhat Ertuğral, kentteki en büyük problemin organizasyon eksikliği olduğunu belirterek şunları söyledi:
"Hatay'la ilgili en büyük sıkıntı organizasyon sıkıntısı. Ekiplerin, personelin, iş makinelerinin nerede olduğuna dair kimsenin fikri yok. Burada internet çekmiyor, ekiplerin birbiriyle bağlantı kuracağı herhangi bir koordinasyon birimi yok. Yeterli teknik personel ilk gün yoktu. Hem alandaki insanlar yeterli donanıma sahip değildi hem yeterli malzeme yoktu. Şu anda birçok donanımlı alet ve insan gücü var ama geç kalındı. Bu sıkıntılar geçtikçe Hatay'daki can kayıpları belki de resmi rakamlardan kat kat fazla çıkacak."
"Hatay'la ilgili en büyük sıkıntı organizasyonsuzluk. Ekiplerin, personelin, iş makinelerinin nerede olduğuna dair kimsenin fikri yok. Şu anda birçok donanımlı alet ve insan gücü var ama çok geç kalındı"#Deprem | Serhat Ertuğral, Hatay'dan aktardıhttps://t.co/uguv8VEW88 pic.twitter.com/Q9LTvjrEOH
— Evrensel Gazetesi (@evrenselgzt) February 10, 2023
CHP'Lİ GÜZELMANSUR: LÜTFEN ÇADIR GÖNDERİN
Yakınlarını depremde kaybeden CHP Hatay Milletvekili Mehmet Güzelmansur, "Benim ailemden de birçok can kaybı var. Onların cenazesine bile gidemedim. Acısını bile yaşayamadım. Lütfen ama lütfen bize çadır gönderin, seyyar tuvalet gönderin, ceset torbaları gönderin. Burada ne yazık ki binlerce vatandaşımız hayatını kaybetti. Hala enkazın altında kimin çıkacağını bilmiyoruz" ifadelerini kullanarak yetkililere seslendi.
"ABLAM HAVASIZLIKTAN ÖLDÜ"
Hatay İskenderun'da yıkılmış halde bulunan Yıldız Apartmanı önünde bildiren muhabirimiz Ahmet Akarsu, apartmanda yaşayanların yakınlarıyla görüştü, "Benim ablam havasızlıktan öldü. Haydi diyelim birinci gün gelmediler, ikinci gün gelmediler, üçüncü gün niye gelmediler?"
February 9, 2023
YURTTAŞLAR AFAD'A TEPKİLİ
Enkazların başında yakınlarını kurtarabilme umuduyla bekleyen yurttaşlar, AFAD ekiplerinin "36 saat geçti" diyerek umursamaz davrandığını belirtti.
"AFAD ekipleri bize '36 saat geçti' dedi. İnsanların buradan canlı çıkabileceği umudunu onlar kaybetmiş. Canlı mı çıkmış, aileleri mi var, acı mı çekiyor, umurlarında değil!"#Deprem | İskenderun'da enkaz başlarında bekleyen yurttaşlar öfkelihttps://t.co/uguv8VFtXG pic.twitter.com/hGKuwa8Vfk
— Evrensel Gazetesi (@evrenselgzt) February 10, 2023
İSKENDERUN LİMANI
İskenderun ilçesindeki liman sahasında bulunan konteynerlerde çıkan yangının kontrol altına alınmasının ardından soğutma çalışması yürütülüyor. Depremler sonrasında konteynerlerde çıkan yangın uzun süre söndürülememişti. Yangın İBB ekiplerinin de katıldığı karadan, havadan ve denizden müdahaleyle kontrol altına alındı.
Orman Genel Müdürlüğünden ve Rusya'dan sevk edilen 2 yangın söndürme uçağı havadan, itfaiye ve arazözler de karadan çalışma yürüttü.
Gemilerin denizden destek verdiği müdahaleyle alevler büyük ölçüde söndürüldü.
Liman ekipleri, hasar gören çok sayıda konteyneri iş makineleriyle yangın sahasından çıkardı. Sahadaki soğutma çalışmaları sürüyor.
February 9, 2023
SAHİLİ BASAN DENİZ SUYU GERİ ÇEKİLDİ
Depremler nedeniyle İskenderun ilçesinde denizin yükselmesiyle cadde ve sokaklara dolan su çekildi.
Çay Mahallesi’ndeki sahil yolunda deniz seviyesi yükselmiş, Mete Aslan Bulvarı'na doğru deniz taşmıştı. Sahil bandındaki işletmeleri aşan sular, bulvarı geçip sokak ve caddelere ilerledi. Bulvardaki siteler, banka ve iş yerleri tahliye edildi. Deprem sonrası kendilerini sokağa atan halk, deniz sularının cadde ve sokakları basmasının şaşkınlığını yaşadı. Depremin 4’üncü gününde deniz suyu sahilden çekildi yerine çamur kaldı. Ancak sahile yakın yollar ve Barış Manço Parkı'nda su birikintileri kaldı.
February 9, 2023
CEZAEVİNDEKİ İSYAN ŞİDDETLE BASTIRILDI
Dün, Hatay T Tipi Kapalı Cezaevinde tutukluların deprem isyanı askerlerin şiddetiyle bastırılmıştı. Cezaevi yetkilileriyle görüşen HDP Hukuk ve İnsan Hakları Komisyonu üyesi avukat Mehdi Zana Akkaya, gözlemlerini Evrensel'e anlattı.
Bölgedeki köylülerle de görüştüklerini aktaran Akkaya, onların anlatımlarında silah seslerinin hiç susmadığını belirtti.
"AFAD EMİR GELMEDEN BAKAMAZMIŞ"
Hatay'da aile ile birlikte enkaz altında kalan sosyal medya fenomeni Taha Duymaz'ın ablası Semiha Duymaz, sosyal medyadan yaptığı paylaşımda enkazdan ses gelmediği gerekçesiyle arama kurtarma çalışmalarının durdurulduğunu söyledi.
Duymaz yaptığı paylaşımda, "Olduğu bölgede çalışma var ama ses yokmuş, konuşamıyorlar bayılmışlar. Ses yok diye AFAD emir gelmeden bakamazmış, böyle bir sistem var mı Allah aşkına? Böyle bir adalet, ölüme terk edildiler. Ne olur Allah rızası için duyun sesimizi, bizi bu canları, onca insanı" ifadelerini kullandı.
SAMANDAĞ BELEDİYE BAŞKANI ERYILMAZ: ELEKTRİĞİMİZ, SUYUMUZ, MAZOTUMUZ YOK
Yıkımın korkunç boyutlara ulaştığı bölgelerden birisi de Samandağ ilçesi, Evrensel'in ulaştığı Samandağ Belediye Başkanı Refik Eryılmaz, "Depremin ciddi sonuçları oldu. Çok ciddi bir zaiyat var. Apartmanlar yıkıldı ve yıkılan apartmanların altında hala insanlar var. Yaralı ve ölülerini almak isteyenler var. Elektriğimiz, suyumuz, mazotumuz yok. İnternet bağlantısı, iletişimler noktasında sıkıntılar var. Bunların bir an önce çözülmesi lazım ama buna yönelik bir adım atılmadığını görüyoruz" diye konuştu.
YIKILAN BİNANIN MÜTEAHHİTİ: BENİM BİNAM MI MESELE
Hatay'da 2019'da tamamlanarak açılışı yapılan ve yerle bir olan Güçlü Bahçe City, müteahhiti Servet Altaş'a ulaşan Sözcü'den Deniz Bilici Göçmen yeni yapılan binanın yerle bir olmasının nedenini sordu. Göçmen'e tepki gösteren müteahhit Altaş, “Burada atom bombaları etkisinde deprem oldu, her yer yıkıldı, benim binam mı mesele. Bana binayı soramazsınız” dedi.
(HABER MERKEZİ)