9 Şubat 2023 15:51

Samandağ Belediye Başkanı Eryılmaz: Evi yıkılan insanlar 10 bin lirayla ne yapacak

Zeliş IRMAK
İstanbul

Maraş merkezli 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki iki depremin yıkıma yol açtığı illerden birisi de Hatay, çok sayıda binanın yıkıldığı kentte yüzlerce insan hayatını kaybetti.

Yıkımın korkunç boyutlara ulaştığı bölgelerden birisi de Samandağ ilçesi, Evrensel'in ulaştığı Samandağ Belediye Başkanı Refik Eryılmaz, "Depremin ciddi sonuçları oldu. Çok ciddi bir zaiyat var. Apartmanlar yıkıldı ve yıkılan apartmanların altında hala insanlar var. Yaralı ve ölülerini almak isteyenler var. Elektriğimiz, suyumuz, mazotumuz yok.  İnternet bağlantısı, iletişimler noktasında sıkıntılar var. Bunların bir an önce çözülmesi lazım ama buna yönelik bir adım atılmadığını görüyoruz" diye konuştu.

Profesyonel desteğin hem gecikmeli geldiğini hem de çok yetersiz olduğunu belirten Eryılmaz, "3 gündür bir apartmanda kadın ses veriyor. Durdurdular bizi ailesi, çıkaramıyoruz. Maalesef AFAD yardım ve kurtarma açısından koordinasyon konusunda ciddi sıkıntılar yaşıyor" dedi.

"130 BİN NÜFUSLU YERE 110 ÇADIR VERİLDİ"

Bölgede birçok binanın yıkıldığını yıkılmayanların ise ağır hasar aldığını anlatan Eryılmaz şöyle devam etti:

"Şu an 100’e yakın bina yıkılmış, bunun dışında çok fazla ciddi hasar almış, yıkılmak üzere olan binalar var. Zaten insanlar bunun korkusuyla da evlerine girmiyorlar. Evinde hasar olmayan da girmiyor. Dolayısıyla ciddi çadır sıkıntısı yaşıyoruz. Bugüne kadar AFAD’ın bize gönderdiği 110 tane çadır, başka yok. 130 bin nüfuslu bir yere verilen çadır sayısı. Herkes çadır istiyor, insanlar çocuklarıyla birlikte dışarıda kalıyor. Havalar soğuk, kışın ortasındayız."

"GELEN YARDIM KONVOYUNU AFAD BAŞKA YERE GÖNDERMEYE ÇALIŞTI"

"Yetkililerde görüşüyorum. AFAD Başkanı geldi, ona da izah ettik. ‘Geniş bir alanda yıkım var o nedenle yetişemiyoruz’ gibi bir şey söyledi. Bunu bir noktada anlayabilirim ama ilk başlarda Mersin Büyük Şehir Belediyesi’nden bize ekip geldi. Ekip burada ama ekipmanları başka bir yere gönderdiler. AFAD ‘Biz yönlendireceğiz’ dedi, onun için böyle sıkıntılar yaşadık. İlk başta gelen yardım konvoyunu AFAD başka yere göndermeye çalıştı. Biz AFAD’a ‘Siz göndermiyorsunuz bari başka yerden gelen yardıma sıkıntı çıkarmayın’ dedik. Bugün birçok belediyeden, kurumdan, odadan yardım geldi. Engellemeler başta oldu, bugün ise gelen bir aramada, buraya gelen yardımların başka bir yere gönderilmek istendiği söylendi. Bunu gönülden nereye göndermek istiyorsa oraya göndermesini söyledim. Arayan kişi, 'İhtiyaç olduğunu bildiğim için Samandağ’a göndermek istiyorum’ diye cevap verdi. Ne oldu bilmiyorum."

ACİL İHTİYAÇ: ÇADIR VE SU

"Acil çadır gelmesi lazım, iletişim sorunu var. Samandağ’a acil su gelmesi lazım, su yok. Bu durum uzun süre devam ederse salgına dönüşebilir. Enkaz altında bir sürü ceset var, çıkaramıyoruz. Cenazeler kokmaya başlar ve cenaze torbası bile yok. 1tane devlet hastanesi var ama 1 tane ortopedist var ve hastanenin ameliyat hanesi çalışmıyor. Ekipmanları yok, ilaçları yok. Dün parmağımda kırık olduğu için oraya gittik. 3 saat röntgen için bekledik, bir tane röntgen var. O da sağlıklı bir şekilde çalışmıyor.

Devletin kurumları, AFAD temel sorunların, ihtiyaçların çözümü konusunda büyük bir zafiyet içinde."

"EVİ YIKILAN İNSANLAR 10 BİN TL İLE NE YAPACAK"

"Hatay’ın geneli kötü. Samandağ’ın bazı mahallelerinin yüzde 80’i yıkıldı. Köylerde ciddi sıkıntı yok ama zarar gören, yıkılan 4-5 katlı binalarımız var. Buraya devletin acil bir şekilde enkaz kaldırıp, konteynır kurması lazım. Yardım tırları gelmeye başladı ama nereye kadar. Elektrik olmadığı, mazot sıkıntısı yaşandığı için, işletmelerin hepsi kapalı. Marketler yağmalandı. Böyle bir felaket karşısında devletin kalıcı çözümlere yönelik bir politika üretmesi lazım. Ben belediye başkanıyım, o günden bu güne yüzümü bile yıkayamadım, su yok.

Su depoları düştü evimin arka tarafı yıkıldı, parmaklarım kırıldı. Ben ölümden döndüm.

Erdoğan’ın 10 bin liralık yardımıyla evi yıkılan insanlar ne yapacak bilmiyorum. Bizim burada sorunumuzu çözecek olan 10 bin, 100 bin lira değil. Sorunu tamamen çözecek olan bir noktadan bakmak lazım. Elektrik, su sıkıntısının çözülmesi lazım, göçükler kaldırılıp konteynırların kurulması ve evi yıkılanlara TOKİ yardımıyla ev yapılması lazım. Devletin yapması gereken çalışma budur.

Evrensel'i Takip Et