11 Şubat 2023 15:37

Demirtaş'tan uyarı: "Yabancı karşıtlığını kışkırtıp OHAL'i haklı göstermeye çalışıyorlar"

Deprem bölgesindeki mültecilerin hedef gösterilmesine karşı uyarılarda bulunan Selahattin Demirtaş, "Yabancı karşıtlığını kışkırtıp iç çatışmaya dönüştürerek OHAL'e haklı göstermeye çalışıyorlar" dedi

Fotoğraf: MA

Paylaş

Edirne Cezaevi'nde tutuklu bulunan HDP'nin eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş, deprem bölgelerinde mütecilerin hedef gösterilmesine karşı açıklama yaptı, "Dayanışma ruhunu bir şekilde dağıtmadan var olamayacak kirli siyasi kesimler, kışkırtmalara başladılar. Irkçı bir soytarı sorumsuzca hedef gösteriyor, infial yaratmaya çalışıyor, İçişleri Bakanı dahil olmak üzere tek bir hükümet yetkilisinden çıt çıkmıyor" dedi.

"DAYANIŞMA VE KARDEŞLİK RUHUNU KAYBETMEYİN"

Mültecilere yönelik nefret söylemleriyle tanınan Vatan Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ, yaşanan depremlerin ardından mültecileri hedef gösteren birçok açıklama yaptı. Birçok iddiasının yalan olduğu ortaya çıkan Özdağ'ın söylemleri ve benzerlerine karşı uyarıda bulunan Demirtaş, "Kim ne yaparsa yapsın, hangi kışkırtmalar yapılırsa yapılsın, bugünkü dayanışma ve kardeşlik ruhunu asla kaybetmeyin. Yoksa iktidarlarını korumak için 5 milyon insan ölse umurlarında olmaz. Olan halka olur, memlekete olur" ifadelerini kullandı.

Depremden bir şekiler canlarını kurtarabilmiş olan mülteciler, temel ihtiyaçlarına erişemeyen yerli depremzedelerle aynı sorunları yaşarken üzerine nefret söylemleri ve asılsız haberlerin yol açtığı bir tehditle de karşı karşıya kaldı.

Özellikle büyük bir yıkımın yaşandığı Hatay'da, başta arama kurtarma çalışmaları olmak üzere yaşanan aksaklıklar tedirgin bir ortamı oluşmasına yol açtı. Mültecileri hedef alan asılsız ya da teyit edilmemiş birçok haber de bölgede kaos ortamının oluşmasına imkan tanıyor.

Konuya ilişkin Twitter hesabından açıklama yapan Demirtaş, "Bizi insan kimliğimizden ayırarak kışkırtmaya, düşmanlaştırmaya çalışan hiç kimseyi, kim olursa olsun asla dikkate almayın. İşte hep birlikte görüyoruz. Dayanışma, yardımlaşma, kardeşlik ne kadar da umut verici, değil mi? Acılarımız ancak bu şekilde, biraz olsun diner" dedi.

"İKTİDARLARINI TEK KURTULUŞ ADRESİ HALİNE GETİRMEK İSTİYORLAR"

Demirtaş, paylaşımında şu ifadeleri kullandı:

"Dayanışma ruhu halk arasında o kadar güçlü ki, insan olan herkesin umudunu büyütüyor. Ama bu durumdan rahatsız olanlar da var. Örneğin ırkçılar ve kutuplaştırma üzerinden siyaset yapmak dışında hiçbir politikası olmayanlar. Yani insanlıktan nasibini almamış olanlar.

Bu dayanışma ruhunu bir şekilde dağıtmadan var olamayacak kirli siyasi kesimler, kışkırtmalara başladılar. Irkçı bir soytarı sorumsuzca hedef gösteriyor, infial yaratmaya çalışıyor, İçişleri Bakanı dahil olmak üzere tek bir hükümet yetkilisinden çıt çıkmıyor. Tuhaf değil mi?

Hayır değil çünkü halkta güvenlik kaygısı ve korkusu yaratarak kendi iktidarlarını tek kurtuluş adresi haline getirmek istiyorlar. OHAL'in hiçbir gerekçesi yoktu. Şimdi, yabancı karşıtlığını kışkırtıp iç çatışmaya dönüştürerek OHAL'e haklı göstermeye çalışıyorlar.

Lütfen uyarılarımı dikkate alın. Kim ne yaparsa yapsın, hangi kışkırtmalar yapılırsa yapılsın, bugünkü dayanışma ve kardeşlik ruhunu asla kaybetmeyin. Yoksa iktidarlarını korumak için 5 milyon insan ölse umurlarında olmaz. Olan halka olur, memlekete olur.

Yapmamız gerekenler çok kolay. Irkçı faşistlere kanmayın, onların hezeyanlarını yaymayın. Bugünkü gibi, dayanışmayı her saat büyütün. 85 milyon tümden enkaz altında olduğumuzu, acının kimliğinin, mezhebin olmadığını asla unutmayın.

Bizi insan kimliğimizden ayırarak kışkırtmaya, düşmanlaştırmaya çalışan hiç kimseyi, kim olursa olsun asla dikkate almayın. İşte hep birlikte görüyoruz. Dayanışma, yardımlaşma, kardeşlik ne kadar da umut verici, değil mi? Acılarımız ancak bu şekilde, biraz olsun diner.

Bu görkemli dayanışmanın içinde yer alan herkese bin selam olsun. Sadece bugünümüzü değil, geleceğimizi de kurtarıyoruz. Felaketin içinden daha büyük felaket çıkarmaya çalışanlara inat dayanışmaya devam, devam, devam…"

ÖNCEKİ HABER

Orhan Aydın’ın enkaz altında kalan kızı Eylem Şafak Aydın hayatını kaybetti

SONRAKİ HABER

Hatay'da "yağma" ve "linç" iddiaları | "Asayiş sorunu gösterilen şey, tek adamın ayrımcı politikası"

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa