13 Şubat 2023 14:08

Özel okul patronları tarafından derse çağrılan öğretmenlerden ‘fırsat eşitliği’ uyarısı

Özel okul patronları, öğretmenleri derse çağırmaya devam ediyor. Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası Genel Başkanı Eren Edebali, iller bazında 200’den fazla kurumun şikayet edildiği söyledi.

Özel okul patronları tarafından derse çağrılan öğretmenlerden ‘fırsat eşitliği’ uyarısı

Fotoğraf: DHA

Damla KIRMIZITAŞ
Ankara

Birçok özel okul patronu, öğretmenleri derse çağırmaya devam ediyor. Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası Genel Başkanı Eren Edebali, iller bazında 200’den fazla kurumun şikayet edildiği bilgisini verirken şikayet gerekçesinin bir ‘tatil süreci’ olarak değil, eğitimde fırsat eşitliğine aykırı uygulama olarak gördüklerini ifade etti. 71 ilde eğitimin yüz yüze olarak devam etmesi gerektiğini ve Kamu- özel ayrımının yapılmaması gerektiğini söyleyen Edebali, “10 ildeki öğrenciler ve öğretmenler kamu, özel ayrımı yapılmaksızın 71 ile dağıtılmalı. Buradaki 10 bölgeden gelen öğrencilerin ve ailelerinin; öğretmenlerin maddi manevi ihtiyaçları, barınma ihtiyaçları karşılanmalı” dedi.

Maraş’ta meydana gelen ve 10 ili etkileyen depremlerin üzerinden bir hafta geçti. Bir hafta boyunca arama kurtarma çalışmaları ve gönüllüler tarafından yardımların bölgeye ulaştırılması çalışmaları devam ediyor. Birçok öğretmen dayanışma amacıyla deprem bölgelerinde bulunurken ve Milli Eğitim Bakanlığı 20 Şubat’a kadar eğitime ara vermesine rağmen birçok özel okul patronu, öğretmenleri derse çağırmaya devam ediyor. Bu durum karşısında ise yaklaşık iki hafadır Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası, MEB’e şikayet dilekçeleri yolluyor.

“FIRSAT EŞİTLİĞİNE AYKIRI”

Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası Genel Başkanı Eren Edebali, iller bazında 200’den fazla kurumun şikayet edildiği bilgisini verirken bazı özel okulların öğretmenleri yüz yüze, bazı okulların ise online olarak çağırdığını ifade etti. Edebali, şikayet gerekçesinin bir ‘tatil süreci’ olarak değil, eğitimde fırsat eşitliğine aykırı uygulama olarak gördüklerini belirterek, “Özel öğretim kurumlarında çalışan binlerce öğretmenin ailesi deprem bölgesinde. Öğretmenlerin kendisi de doğrudan bu süreçten etkilendi. Bölgeye giden arkadaşlarımız var. Ailelerini merak eden, yanlarına giden öğretmenlerimiz var. Aynı zamanda destek çalışmalarına katılanlar da var. MEB’in yaptığı çağrı bütün personele yapılan çağrıydı. Özel eğitim kurumlarında çalışan öğretmenler, MEB’in personeli, sadece bir patronun çalışanı değil. Bu çağrıya yanıt vermek ve toplumsal anlamda şu an dönemin ihtiyacı olan dayanışmayı büyütmek için öğretmenlere ihtiyaç var” dedi.

EMEKÇİLER DAYANIŞMA ÖRMEYE ÇALIŞIRKEN PARTONLARLA DA UĞRAŞIYOR

Edebali, “Sendikanın şu an önceliği deprem bölgesindeki yurttaşlarla dayanışmayı örmek iken dönüp bunlarla uğraşmak açıkçası hem zor hem de önceliğimiz değil. Ama burada bir denetimsizlik var. Özel eğitim kurumlarında çalışan eğitim emekçilerinin MEB tarafından yok sayılması var. Resmi açıklamalarının muğlak kalması, yarım olması eşitsiz uygulamaların önünü açan bir durum. Kararsızlık ve sürekli değişen kararlar bir etken. Arkadaşlarımız deprem bölgesine gitmişler. Bir gün sonra okul öncesi öğretmenler tekrar eğitime çağrılıyor. Ve bu çağrı eğitime fırsat eşitliği ilkesine aykırı. Bir yandan cinsiyetçi bir açıklama çünkü ‘Anneler istiyor diye’ deniliyor” diye konuştu.

“EĞİTİME YÜZ YÜZE DEVAM EDİLMELİ”

MEB’in 71 ilde yüze yüze olarak eğitime devam etmesi gerektiğini vurgulayan Edebali şöyle devam etti: “Bu eşit bir şekilde uygulanmalı. Kamusu, özeli ayrı yürümemeli. 10 ildeki öğrenciler ve öğretmenler kamu, özel ayrımı yapılmaksızın 71 ile dağıtılmalı. Buradaki 10 bölgeden gelen öğrencilerin ve ailelerinin; öğretmenlerin maddi manevi ihtiyaçları, barınma ihtiyaçları karşılanmalı. Üniversitelerdeki eğitim devam edilmeli. Aynı şekilde üniversite öğrencileri için de 10 ilden diğer illere dağıtılmalı.”

Evrensel'i Takip Et