Yeni bir imar affı Kabine gündemine gelecekken deprem oldu
İktidar ortakları, 2023 seçimlerine hazırlanırken birçok vaatte bulundu. Biri de "İmar affı" oldu. 6 Şubat günü deprem olmasaydı, Cumhurbaşkanlığı Kabinesi gündemlerinden biri bu düzenleme olacaktı.
Fotoğraf: DHA
Depremlerle birlikte hükümetin “imar affı” düzenlemeleri de yeniden tartışılmaya başladı. Pek çok uzman imar affı nedeniyle izin verilen binaların enkaza dönüştüğü bilgisini veriyor. Ancak iktidar “imar affı”nın risklerine rağmen seçim yatırımı olarak bu vaadini kullanmaya devam ediyor. Eğer 6 Şubat’ta deprem olmasaydı yeni af düzenlemesinin Cumhurbaşkanlığı Kabinesine gelmesi bekleniyordu.
İktidar, 2023 seçimlerine hazırlanırken birçok vaatte bulundu. EYT, sözleşmeliye kadro düzenlemesi gibi. Bu vaatlerin kimi Resmi Gazete’de yayımlandı kimi Mecliste onaylanmayı bekliyor. Bu vaat listesinde “İmar affı” da vardı.
İhtilaflı binalar için ‘cüzi bir bedel’ karşılığı ‘af’ sağlayan bir düzenleme en son 2017’de getirilmiş, uygulama dört defa uzatılarak yerel seçim yılı 2019’un sonuna kadar sarkmıştı. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ise şimdi depremlerin vurduğu illerde yaptığı mitinglerde bu ‘imar affı’nı anlatıp oy istiyordu.
Seçimlerin 14 Mayıs’ta yapılması planlanmış ve yine benzer bir sürece girilmişti. Depremlerin ardından zamanı artık kestirilemeyen 2023 seçimleri öncesinde ‘Cumhur İttifakı’ seçim vaatlerini sıralamaya başlamıştı. Konut kampanyaları açıklayan ittifakın bir sonraki vaadi depremle tartışılma şiddeti daha artan ‘imar affı’ydı.
DESTİCİ’NİN TEKLİFİ KAPIDA
BBP Lideri Mustafa Destici bu konuda kanun teklifi verdi. Teklifin 7 milyondan fazla konut ve işyerini ilgilendirdiği bildiriliyordu.
MHP Lideri Devlet Bahçeli de geçen grup toplantısında sorunları sıralarken “imar sorununun” da çözülmesi gerektiğini söylemiş, bu konuda düzenleme yapılmasını istemişti. Bahçeli açıklamasında, “Vatandaşlarımızın imar sorunlarından terörle mücadelede yaralanıp da gazi sayılmayan kardeşlerimizin haklı taleplerine, uzman çavuşlarımızın özlük haklarıyla ilgili beklentilerinden uzman jandarmalarımızın okullarında geçen bir yıllık sürenin fiili hizmetten sayılmasına kadar her mesele kalıcı olarak çözülmelidir” ifadelerini kullanmıştı.
Ekonomi gazetesinden Abdullah Tolu da kulis bilgisi aktarmıştı: Torba yasa teklifinin kapsamının oldukça geniş tutulması bekleniyor. Tolu, yazısında “Teklifin kapsamında; kesinleşmiş alacakların yeniden yapılandırılması, ihtilaflı alacakların tasfiyesi, matrah ve vergi artırımı, işletme kayıtlarının düzeltilmesi, varlık barışı süresinin uzatılması, imar barışının da olacağının öngörüldüğünü” yazmıştı.
Meclis Başkanlığı da 11 Ekim’de teklifi geri çevirmedi, Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonuna havale etti. Teklif, son olarak Cumhurbaşkanlığı kabinesinin 23 Ocak’taki toplantısında ele alındı. 6 Şubat toplantısında karara bağlanacaktı ancak deprem oldu.
ALTINCI İMAR AFFI
2018 imar affı Erdoğan’ın 20 küsur yıllık AKP iktidarında gündeme getirdiği 6’ncı imar affıydı. Hemen hepsinin vaadi ya da gerçekleşmesi bir seçim öncesinde denk geliyordu. (HABER MERKEZİ)