15 Şubat 2023 19:23
/
Güncelleme: 16 Şubat 2023 06:03

Karaduvar Mahallesi'nde depremzedelerle dayanışma: "Bir bardak suyumuz varsa bölüşüp içiyoruz"

Mersin Karaduvar'a gelen yaklaşık 2 bin depremzedenin ihtiyaçları dayanışmayla karşılanıyor. Göçün sürdüğüne dikkat çeken mahalleli, sürdürülebilirlik için daha fazla yardım gerektiğini söylüyor.

Karaduvar Mahallesi'nde depremzedelerle dayanışma: "Bir bardak suyumuz varsa bölüşüp içiyoruz"

Fotoğraf: Evrensel

Ali ÇELEBİ
Mersin

Maraş merkezli depremlerin ardından birçok depremzede göç etmeye başladı. Mersin'in Karaduvar Mahallesi’ne de iki binden fazla depremzede geldi. Depremzedeler, muhtarların ve gönüllülerin çalışmalarıyla çeşitli yerlere yerleştirildi. Bütün yardım işleri, muhtarlık ve gönüllerden oluşan ekiplerle koordine ediliyor. Mahalle Muhtarı Fikret Altan ve Karaduvar Kültür Sanat Spor ve Eğitim Derneği Başkanı Mahide Dengiz ile koordinasyon sürecini konuştuk.

"BARINMA VE GIDA İHTİYACI ÇOK YÜKSEK"

Depremzedelerin ihtiyaçlarının genel olarak yurttaşların getirdiği yardımlarla karşılandığını belirten Fikret Altan, “Depremin yaşandığı illerden, özelikle Hatay’dan çok yoğun geliş var. Yoğunluk Mersin’in Akdeniz ilçesine bağlı Karaduvar ve Kazanlı Mahallesi’nde yaşanıyor. Buralarda Arap vatandaşlar yoğunlukta, imkanı olanlar ilk etapta akrabalarının yanına geliyor. Onlara yetebildiğimiz kadar yetmeye çalışıyoruz ama barınma ve gıda ihtiyacı çok yüksek durumda” diye konuştu.

"BU İŞ KAPASİTEMİZİ AŞACAK"

Belli bir süre sonra kapasitelerinin aşılacağına dikkat çeken Altan, “Her geçen gün daha fazla gelen var. Şu an bile çapımızın çok üstünde çalışıyoruz. Gönüllü arkadaşlarımız yardımcı olabilmek için rapor ya da izin aldılar, belli bir süre sonra bu arkadaşların yardım imkanı olmayacak” dedi.

Karaduvar Mahalle Muhtarı Fikret Altan

Fikret Altan | Fotoğraf: Evrensel

"KOORDİNASYON KURULMALI"

Gönüllülerin bir süre sonra koşullardan ötürü imkanlarının yetmeyeceğine dikkat çeken Altan şöyle söyledi: “Bu işin sürdürebilirliği için özellikle devlet kurumlarına çağrım; bir an önce bu işe bir çözüm bulmaları gerekli, barınma, gıda, yiyecek içecekle ilgili bir koordinasyon kurması gerekli.”

"YEMEĞİNİ YAPAN BURAYA GETİRİYOR"

Karaduvar Kültür Sanat Spor ve Eğitim Derneği Başkanı Mahide Dengiz de çok fazla göç aldıklarını söyledi. İlk aşamada ellerindeki tüm yardımları deprem bölgelerine gönderdiklerini belirten Dengiz, “Şu an o kadar boşlukta kaldık ki çünkü bütün insanlarımız bu tarafa gelmeye başladı. Karaduvar’ın nüfusu bildiğim kadarıyla 20 bin. Şu an iki binin üzerinde insanı ağırlamaya çalışıyoruz ve bu sayının artacağını düşünüyorum. Bir bardak suyumuz varsa bölüşüp içiyoruz artık. Herkes imkanı yettiği kadar bir şeyler getirmeye çalışıyor” dedi.

Karaduvar Kültür Sanat Spor ve Eğitim Derneği Başkanı Mahide Dengiz

Mahide Dengiz | Fotoğraf: Evrensel

Dengiz, Valilik ve Kaymakamlıktan gelen yardımların da olduğunu ancak ihtiyaçların çoğunu halktan destek alarak karşıladıklarını söyledi. Yardımlar için daha fazlasına ihtiyaç olduğunu vurgulayan Dengiz, “STK’lerden destek alıyoruz, Emek Partili arkadaşlar çok fazla destek sağlıyorlar. Günde en az bir öğün yemek veriyoruz. Mersin Cemevi, halkımız bu konuda çok büyük destekçi, yemeğini yapan buraya getiriyor, hep beraber paylaşıyoruz bir şekilde. Özellikle çocuk bezi, mama ve ıslak mendil ile kadınların iç çamaşır ve pede ihtiyacı var” diye konuştu.

Yardımların düzenli ve sürekli olması gerektiğini belirten ve depremzedelerin ihtiyaçlarına dair çağrıda bulunan Dengiz şunları söyledi: “Depremzedelerin mağduriyetinin kısa bir zamanda giderilmesini istiyoruz. Gıdaya ve kalabilecek evlere ihtiyaç var. Çocukların eğitim sorunları olacak. Şu an bizim burada yaptığımızı devlet yapabilir aslında.”

Evrensel'i Takip Et