Örenliler hem evlerinden hem geçim kaynaklarından oldular: Hayvanlarımız aç, saman ve yem yok
Evlerin yüzde 90’ının yıkıldığı 12 kişinin hayatını kaybettiği Akçadağ’ın Ören mahallesinde yaşayan insanların geçim kaynakları da yok oldu.
Özkan ZÜLFİKAR
Malatya
Maraş merkezli depremde etkilenen illerden biri de Malatya. Evlerin yüzde 90’ının yıkıldığı 12 kişinin hayatını kaybettiği Akçadağ’ın Ören mahallesinde yaşayan insanların geçim kaynakları da yok oldu.
Hükümet ise hayvan yetiştiricilerine verilecek destek miktarını küçükbaş için hayvan başına 50, büyükbaş için de 500 lira olarak belirlendiğini açıkladı. Bir çuval yemin maliyetinin 300 liraya dayandığı bugünde ise destek oldukça yetersiz. Hayvancılık ve kaysıyla geçinen mahalleli yem ve hayvanlar için çadır verilmesini istiyor.
Hayvancılık ve kaysıyla geçinen mahalleli geçim kaynakları da kalmadığı için zorluk yaşadıklarını anlatırken, “Hem evimizi hem de işimizi kaybettik” dedi.
“GEÇİM KAYNAĞIMIZ TOPRAK ALTINDA KALDI”
Hayvanların bir kısmının yaşamını yitirdiğini söyleyen Mehmet Yener, “Ölmeyen hayvanlara da insanların bakma imkanı yok. ‘Kendimize zor bakıyoruz hayvanlara nasıl bakalım’ diyor herkes. Ayrıca kaysılarımız ambarlarda, evler hasarlı ve giremiyoruz. Kaysıdan bir kazanç elde edemedik çünkü ambarlara giremiyoruz, kalanı da toprağın altında. Bizim geçim kaynağımız hayvancılık ve tarım, şimdi onlar da yok” dedi.
Hükümetin bu soruna çözüm bulmasını isteyen Yener, “Bu aydan sonra biz yeniden ekme işine başlayacağız. Mecburuz, hayat devam ediyor. Traktörlerimiz ambarların altında onların çıkartılmasını istiyoruz. Tüccarlar gelip ucuza alıyor. Devlet bunu denetlemeli ve satışı durdurup, yem ve benzeri şeylere bizlere destek olmalı” diye ekledi.
“HAYRANLARIN BESLENME VE BARINMA SORUNU ÇÖZÜLSÜN”
Hayvancılıkla geçimini sağlayan Kemal Kırıktaş, hayvanlarının kaldığını yerin yıkıldığını söyledi. “Mağdur durumdayım. 9 hayvanım var, dışarıda kalıyorlar o yüzden çadır istiyorum. Ben de çadırda kalıyorum. Samanım ve yem göçük altında kaldı, o yüzden yem de istiyorum. Devlet yardımı olsa çok iyi olur. Enkaz altından çıkardığımız samları vermeye çalışıyoruz ama yeterli olmuyor” diye anlatan Kırıktaş, hayvanların beslenmesi ve kalacak sorununu bir an önce çözülmesini talep etti.
“AMBARLAR YIKILDI VE KAYSILAR ENKAZ ALTINDA”
Mahallede bir komite kurduklarından bahseden bir mahalleli de “Gelen eşyaları ve malzemeleri Cemevinde topladık ve ihtiyaç sahiplerine ulaştırmaya çalışıyoruz. Burada durum çok zor. Yüzde 80’ninden fazla yıkım var. Ören’in yeniden inşa edilmesi gerekiyor. Bölgede yaşayanların geçim kaynağının kaysı. Ambarlar yıkıldı ve kaysılar enkaz altında. Hayvanlarda enkaz altında kaldı. Sesimizin durulmasını istiyoruz. Her şeye ihtiyacımız var” diye konuştu.
“HAYVANLARIMIZ TELEF OLURSA NE YAPACAĞIZ?
Fatma Kırıktaş, “Hayvanlarımız aç, samanım ve yem yok. Hayvanların bir kısmı yıkılan ahırda kalıyor, çünkü yerimiz yok. Arıyoruz ‘çadır ihtiyacımız var, hayvanlar telef olacak diyoruz’ bize ‘çadır yok’ diyorlar. Bizim tek geçim kaynağımız hayvanlarımız, onlarda telef olursa ne yapacağız? Ben üç tane öğrenci okutuyorum” diyerek, sorunlarına çözüm beklediklerini söyledi. Bir ineği olan Fiden Tetik de “Onu kurtardım. Şu an için az bir saman var onu yediyorum ölmeyecek kadar” dedi.