20 Şubat 2023 12:52
/
Güncelleme: 12:57

CHP’li Müzeyyen Şevkin’den "2. Fay Yasası" teklifi: Fay zonları acilen boşaltılmalı

CHP Adana Milletvekili Dr. Müzeyyen Şevkin, Türkiye’de diri deprem fay hatlarındaki yapılaşmanın önlenmesi için hazırladığı ‘Fay Yasası’ kanun teklifini yeniden meclise sundu.

CHP’li Müzeyyen Şevkin’den "2. Fay Yasası" teklifi: Fay zonları acilen boşaltılmalı

Fotoğraf: Evrensel 

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) CHP Adana Milletvekili, Jeoloji Yüksek Mühendisi, TBMM Deprem Araştırma Komisyonu Üyesi Dr. Müzeyyen Şevkin, Türkiye’de diri deprem fay hatlarındaki yapılaşmanın önlenmesi için hazırladığı ‘Fay Yasası’ kanun teklifini yeniden meclise sundu. Şevkin, teklifle başta aktif fay hatları veya zonları olmak üzere, doğa kaynaklı afetlere uğramış veya uğrayabilir alanlar üzerine herhangi bir yapı inşa edilmesinin önlenmesini istedi.

"FAY YASASI" AKP VE MHP TARAFINDAN REDDEDİLMİŞTİ

2020 yılında “Fay Yasası” olarak bilinen “7296 Sayılı Umumi Hayata Müessir Afetler Dolayısıyla Alınacak Tedbirlerle Yapılacak Yardımlara Dair Kanunda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun Teklifi” sunan Dr. Müzeyyen Şevkin’in kanun teklifi 2021 yılında mecliste görüşülmüş ancak AKP-MHP oylarıyla reddedilmişti.

Pazarcık’ta 7.7 ve Elbistan’da 7.6 büyüklüğünde meydana gelen ve 11 şehirde büyük can kayıplarına, hasara, ekonomik sorunlara yol açan depremler nedeniyle bir kez daha meclisi uyaran ve 'Fay Yasası Teklifi’ni yenileyen Dr. Şevkin, fay zonlarında yapılaşmaya izin verilmemesi gerektiğini ifade etti. Maraş merkezli depremlerin Türkiye’nin yaşadığı ilk depremler olmadığını ve son da olmayacağını ifade eden Şevkin, "Fay Yasası" olarak bilinen "7269 sayılı Umumi Hayata Müessir Afetler Dolayısıyla Alınacak Tedbirlerle Yapılacak Yardımlara Dair Kanun"unun başta deprem üreten fay hatları üzeri olmak üzere heyelan, kaya düşmesi, çığ, su baskını gibi doğa kaynaklı afetlere uğramış veya uğrayabilir alanlar üzerine herhangi bir yapı inşa edilmesine ilişkin bir yaptırım içermediğine dikkat çekti.

Şevkin, Meclise ikinci kez sunduğu "Fay Yasası"nın Türkiye’deki aktif deprem fay hatları veya zonları ile heyelan, kaya düşmesi, çığ, su baskını gibi doğa kaynaklı afetlere uğramış veya uğrayabilir alanlar üzerinde herhangi bir yapı inşa edilmemesi, can ve mal kaybının engellenmesini amaçladığının altını çizdi.

18 İLİN MERKEZİ AKTİF FAY HATTINDA

Şevkin, Türkiye Diri Fay Haritası baz alınarak yapılan incelemede, Aksaray, Bolu, Sakarya, Yalova, Bursa, Balıkesir, Manisa, İzmir, Aydın, Denizli, Erzurum, Maraş, Hatay, Hakkari, Muğla, Eskişehir, Kütahya, Bingöl gibi 18 ilin merkez yerleşim birimleri ile 80’i aşkın ilçe merkezinin ve 10 ili etkileyen son Maraş depremini yaşayan köylerin de bulunduğu 502 köyün deprem üretme potansiyeli yüksek aktif fayların geçtiği hatlar üzerine doğrudan oturduğunu vurguladı.

Çok sayıda il merkezinin ve ilçelerin de benzer durumda olduğunu ifade eden Şevkin, "Başta aktif fay hatları veya zonları olmak üzere, doğa kaynaklı afetlere uğramış veya uğrayabilir alanlar üzerine herhangi bir yapı inşa edilmesi önlenmelidir. Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile afete maruz alan olarak ilan edilmiş bölgelerin 6306 Sayılı Kanun kapsamına öncelikle alınarak dönüşüme tabii tutulması gerekmektedir. Başta deprem olmak üzere, doğa kaynaklı afetlere maruz olabileceği belirlenerek ilan edilmiş alanlarda can ve ekonomik kayıpların yaşanmaması için 7269 sayılı Umumi Hayata Müessir Afetler Dolayısıyla Alınacak Tedbirlerle Yapılacak Yardımlara Dair Kanun’un 2. Maddesinin önerilen şekilde değiştirilmesinin uygun olacağı düşünülmektedir.” diye konuştu.

Meclisi bir kez daha ve ısrarla harekete geçmeye davet eden Şevkin’in kanun teklifi şöyle:

“UMUMİ HAYATA MÜESSİR AFETLER DOLAYISİYLE ALINACAK TEDBİRLERLE YAPILACAK YARDIMLARA DAİR KANUNDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA İLİŞKİN KANUN TEKLİFİ

MADDE 1- 15/5/1959 tarihli ve 7269 sayılı Umumi Hayata Müessir Afetler Dolayısiyle

Alınacak Tedbirlerle Yapılacak Yardımlara Dair Kanunun 2 nci maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

 “Yapılacak özel jeolojik araştırmalar sonucunda aktif olduğu tespit edilen fay hattı veya zonları ile heyelan, kaya düşmesi, çığ, su baskını gibi doğa kaynaklı afetlere uğramış veya uğrayabilir alanlar üzerine herhangi bir yapı inşa edilemez. Tespit edilen bu alanlar 3/5/1985 tarihli ve 3194 sayılı İmar Kanunu çerçevesinde imar planlarına işlenir. İmar planı bulunmayan kasaba ve köylerde harita ve krokilere işlenmek suretiyle afete maruz olabilecek alan olarak ilan edilir. Afete maruz alanlar, İçişleri Bakanın teklifi ile Cumhurbaşkanlığınca kararlaştırılır. Bu suretle tespit olunan alan sınırları, Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının isteği üzerine ilgili valiliklerce mahallinde ilan olunur. Bu fıkranın uygulanmasına ilişkin diğer usul ve esaslar İçişleri Bakanlığı ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nca müştereken çıkarılacak yönetmelikle düzenlenir.”

MADDE 2- Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 3- Bu Kanun hükümlerini Cumhurbaşkanı yürütür.” (Adana/EVRENSEL)

Evrensel'i Takip Et