26 Şubat 2023 14:38

Kocaeli'de öğrenciler yıllarca riskli binada eğitim görmüş

EMEP Kocaeli İl Başkanı Arzu Erkan, Kocaeli Valiliğinin kentteki okulların depreme dayanıklılık durumuna ilişkin yaptığı açıklamanın soru işaretleri yarattığını ve kaygıları artırdığını ifade etti.

Arzu Erkan | Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Emek Partisi Kocaeli İl Başkanı Arzu Erkan, Kocaeli Valiliği’nin kentteki okulların depreme dayanıklılık durumuna ilişkin yaptığı açıklamanın soru işaretleri yarattığını ve kaygıları artırdığını ifade ederek bir açıklama gerçekleştirdi.

22 Şubat’ta Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğüne verdikleri 9 soruluk dilekçeyle kentteki yapı stokunun depreme dirençli olup olmadığı, olası bir depreme dönük hazırlıkları ve başta okullar olmak üzere kamu binalarının durumuna dikkat çektiklerini belirten Erkan, “Başvurumuzun hemen ardından Kocaeli Valiliği il genelindeki okulların deprem risk durumlarına dair yazılı bir açıklama yaptı. Valiliğin konuya dair yaptığı açıklama yeni soruları da beraberinde getirmiştir” dedi.

Valilik açıklamasında paylaşılan bilgilerin çelişkili olduğunu ifade eden Erkan, “Bu açıklama ilimizde deprem riski taşıyan okul binalarının gerçek durumuna dair kaygılarımızı arttırmaktadır. Deprem riski taşıdığı tespit edilen okulların yıkımı 2022 yılı başlarında yapıldı. Bu okullarla ilgili yapılan taramalar 2019-2020-2021 yılları arasında gerçekleştirilmişti. Yıkım kararları ise maalesef 2022 yılı ocak ayında alınmıştı. Yani öğrencilerimiz ve öğretmenlerimiz bu okullarda yıllarca risk altında eğitim-öğretim gerçekleştirdi” dedi.

TÜM OKULLARIN DEPREM DAYANIKLIK TESTLERİ YAPILMALI, SONUÇLAR PAYLAŞILMALI

Kentteki tüm okulların deprem dayanaklılık testlerinin yapılıp yapılmadığı, yapıldıysa tarih bilgileriyle ve test raporlarıyla birlikte sonuçların açık olarak kamuoyuyla paylaşılması çağrısında bulunan Erkan, “Kaygı ve soru işaretlerinin giderilmesi için eğitim sendikalarının, üniversitelerin ilgili bölümlerinden bilim insanlarının, meslek odası temsilcileri ile okul aile birlikleri ve velilerinin yer aldığı bir komisyon oluşturulmalı ve ‘Güvenli okul, güvenli gelecek’ için harekete geçilmelidir” dedi.

Açıklamanın tamamı şu şekilde:

"Partimiz; 22 Şubat tarihinde Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü’ne ilimizdeki yapı stoğunun depreme dirençli olup olmadığı ve olası bir depreme dönük hazırlıkları sormak üzere 9 sorudan oluşan bir dilekçe ile başvuru yapmış, o sorular içerisinde de başta okullar olmak üzere kamu binalarının durumuna dikkat çekmişti. Başvurumuzun hemen ardından Kocaeli Valiliği dün il genelindeki okulların deprem risk durumlarına dair yazılı bir açıklama yaptı. Valiliğin konuya dair yaptığı açıklama yeni soruları da beraberinde getirmiştir.

Valilik açıklamasında bugün itibariyle Kocaeli genelinde ilkokul, ortaokul, lise binaları ile Milli Eğitim Müdürlükleri hizmet binaları olarak toplam 997 binanın bulunduğu; bunlardan 343 tanesinin 1999 yılı öncesi, 654 tanesinin ise 2000-2022 yılları arasında yapıldığı belirtiliyor. Ancak 1999 öncesi yapılmış olan binalardan 90’ının yıkılarak yerine yenilerinin yapıldığı, 163’ünün hafif hasarlı olduğu ve depreme dayanıklı oldukları gerekçesiyle hizmete açıldıkları, 41 binanın güçlendirilmesinin yapıldığı, 16’sının güçlendirme işleminin devam ettiği bilgisi verilerek 2022 yılında yapılan deprem riski taramasında 7 binanın da yıkımına karar verilerek yıkıldığı belirtilmektedir. Kocaeli genelinde pek çok okulda ikili öğretim yapıldığı ve bu binaların bir kısmında birden fazla okulun eğitim-öğretim gerçekleştirdiği bilinmektedir. Okul isimleri paylaşılmadan sadece bina sayılarına dair ve aşağıda detaylandıracağımız üzere birbiriyle uyuşmayan istatistiki bilgilerle yapılan bu paylaşım, ilimizde deprem riski taşıyan okul binalarının gerçek durumuna dair kaygılarımızı arttırmaktadır. Tüm bu sayısal veriler ne yazık ki detayları bilinmeyen ve mevcut bilgilerle uyuşmayan bir tabloyu karşımıza çıkarıyor. Şöyle ki ilimizde deprem riski taşıdığı tespit edilen okulların yıkımı 2022 yılı başlarında yapıldı. Oysa bu okullarla ilgili yapılan taramalar 2019-2020 -2021 yılları arasında gerçekleştirilmişti. Yıkım kararları ise maalesef 2022 yılı ocak ayında alınmıştı. Yani öğrencilerimiz ve öğretmenlerimiz bu okullarda yıllarca risk altında eğitim-öğretim gerçekleştirmişlerdi. Yine eski Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un 2020 yılında Kocaeli Milletvekili Haydar Akar’ın soru önergesine verdiği ve Kocaeli Valiliği verilerine dayandırılan yazılı cevapta ilimizde 51 okul binasının güçlendirmesinin yapıldığı yer alırken, Kocaeli Valiliği dünkü açıklamasında bu sayıyı 41 olarak açıklamıştır.

Hala Kahramanmaraş merkezli büyük yıkımın yaralarını sarmaya çalışırken ve yıllardır bilim insanlarının Marmara’da gerçekleşecek büyük bir depreme halen hazırlıksız olunduğu gerçeğini ısrarla dile getirdikleri bu ortamda birbiriyle uyuşmayan sayısal verilerle yapılan açıklamalar halkımızın tedirginliğini daha da arttırmaktadır.

OKULLAR MEVCUT YÖNETMELİĞE UYGUN MUDUR?

SValilik tarafından yapılan açıklamada 17 Ağustos depremi sonrası 343 okuldan 163 tanesinin hafif hasarlı olduğunun tespit edildiği, deprem dayanıklılık değerlendirmelerinin yapılarak, uygunluğuna müteakip kullanıma alındığı ifade ediliyor. Öncelikle bir yapının deprem dayanımı açısından temel kriter, mevcut yönetmeliğe uygun olup, olmadığıdır. 1999 depremi öncesi ya da sonrası tüm yapılar bu çerçevede değerlendirilmelidir. Bir yapının yaşanan depremlerde hasar görmemesi onun depreme dayanıklı olduğu anlamına gelmez. Dolayısıyla bu yapıların mevcut yönetmeliğe uygunluğu tespit edilmiş midir?

Yapılan açıklamada ülkemizdeki aktif fay zonlarına dikkat çekilirken, okul binalarının aktif fay zonlarına göre konumunun incelenip, incelenmediği belirtilmemiştir. Uzmanların dikkat çektiği üzere; binalarda yapılan incelemelerde sadece binaların taşıyıcı sistemlerinin incelenmesi çok yetersizdir. Ayrıca 99 öncesi yapılarda zemin etüdü zorunluluğu olmadığı için binaların inşa edildiği zemin değerleri mutlaka kontrol edilmelidir. İl genelindeki okullarda bu çalışmalar yapılmış mıdır? Yapılan bu çalışmalar sonucu oluşturulan tespit raporları halkın erişimine açılmalıdır.

Yine açıklamada, ‘2023 yılı içerisinde genel tarama yapılması kararlaştırılan eğitim kurumları için yapılan çalışmalar sonucunda yapıların “görsel ve fiziki değerlendirmeleri” yapılmış’ ifadesi kullanılmaktadır. Bu değerlendirmelerin içeriği nedir? Binalardan karot alınmış mıdır, kapsamlı bir rölevesi çıkarılmış mıdır, zemin etüdü yapılmış mıdır? Bunlar belirsizdir ve açıklanmak durumundadır.

Kocaeli Valiliği, paylaştığı sayısal verilere dair güven vermek istiyorsa öncelikle verilen istatistiklerin hangi okullara ait olduğunu, hangi okullara hangi tarihlerde deprem dayanıklılık testinin yapıldığını, ilimizdeki tüm okulların isimlerinin olduğu detaylı bir listeyle ve bu testlerin raporlarıyla açık olarak kamuoyuyla paylaşmalıdır. Yine 1999 depremi sonrası güçlendirme kararı verilen pek çok okul binalarının daha sonra dayanıksız oldukları gerekçesiyle yıkıldıkları da bilinmektedir. Kocaeli Valiliği bu okulların da önceki ve sonraki test raporlarını ve detaylı gerekçeleri kamuoyuyla açık olarak paylaşmalıdır. Çünkü bu durum halihazırda güçlendirmesi yapılan okullara dair de kaygılarımızı arttırmaktadır.

GÜVENLİ OKUL GÜVENLİ GELECEK İÇİN HAREKETE GEÇİLMELİDİR

Sonuç olarak Kocaeli Valiliği’nin yapması gereken maalesef birbiriyle uyuşmayan istatistiksel bilgilerle ilimizde her şey yolunda algısı yapmak değildir çünkü bu durum maalesef ilimizde yaşayan yurttaşlarımızın kaygılarını daha da arttırmaktadır. Yapılması gereken ilimizdeki tüm okulların listelendiği ve her birine dair yapılması gereken deprem dayanaklılık testlerinin yapılıp yapılmadığı, yapıldıysa tarih bilgileriyle ve test raporlarıyla birlikte açık olarak ivedilikle kamuoyuyla paylaşılmasıdır. Bu kaygı ve soru işaretlerinin giderilmesi ve sürecin şeffaflıkla yürütülmesi açısından da; eğitim sendikalarının, üniversitelerin ilgili bölümlerinden bilim insanlarının, meslek odası temsilcileri ile okul aile birlikleri ve velilerinin de içerisinde yer aldığı bir komisyon oluşturulmalı ve “Güvenli Okul, Güvenli Gelecek” için vakit kaybetmeksizin harekete geçilmelidir." (Kocaeli/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Antep'te deprem kiliseyi yeniden ortaya çıkardı

SONRAKİ HABER

Maraş, Hatay, Antep ve Malatya, polisler için "şark hizmeti" bölgesine dahil edildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa