10 Mart 2023 13:52

Yunanistan hafta sonu da sokakta olacak

Miçotakis hükümeti tren katliamı için bir kez daha özür diledi ancak halk hesap sormakta kararlı. Cumartesi ve pazar günleri için yürüyüş ve kitlesel miting çağrıları yapıldı.

Fotoğraf: Seyit Aldoğan/Evrensel

Paylaş

Seyit ALDOĞAN
Atina

Yunanistan’da Larisa kentine bağlı Tembi bölgesinde meydana gelen ve 57 kişinin yaşamını kaybetmesiyle sonuçlanan tren faciasının nedenlerine ve sorumluluklara ilişkin tartışmalar devam ediyor. İşçi emekçi ve köylü sendikaları ile gençlik örgütleri, pazar günü ülke genelinde yeniden alanlara çıkacaklarını açıkladılar.

Facia, demir yollarının özelleştirilerek İtalyan şirkete satılmasının ardından alınmayan güvenlik önlemlerini yeniden tartışmaya açmıştı. Demir yolu işçilerinin özelleştirme karşıtı mücadelesi ve özelleştirme sonrası yıllardır güvenlik sorunu nedeniyle yaptıkları uyarılar dikkate alınmamıştı.

MİÇOTAKİS İKİNCİ KEZ ÖZÜR DİLEDİ

Bu arada Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, Bakanlar Kurulu toplantısında yaptığı konuşmada kendilerinden önceki hükümetlerin de sorumluluğu olduğu ve kendi paylarına düşeni üstleneceklerini söyledi.

Miçotakis bu tür faciaların olmaması için gerekli bütün önlemlerin alınacağını söylediği konuşmasında, “Cesaretli bir biçimde hepimizin sorumlu olduğunu itiraf etmeliyiz. Kimin ne kadar suçlu olduğunu adalet belirleyecektir. Bakanlar Kurulu toplantısının facianın gölgesinde yapıyoruz. Yaşamını kaybedenlerin ailelerine başsağlığı diliyor ve bütün hükümetler ve esas olarak da kendi adıma özür diliyorum. Sorumluluğu üstleniyorum ve insani yanlışlıkların arkasına gizlenmeyi gereksiz görüyor, doğru bulmuyorum” ifadelerini kullandı.

Miçotakis’in konuşması toplumun ezici çoğunluğunun tepkileri karşısında hükümetin zor durumda kaldığını gösterirken, muhalefet partileri hükümeti eleştirmeye ve sorumluluğun hükümette olduğunu söylemeye devam ediyor.

İKİ GÜN ART ARDA GÖSTERİLER

Bu arada hukukçular, olaydan sorumlu tutulanların ve tutulacak olanların 10 yıldan müebbet hapse kadar ceza istemiyle yargılanacaklarını belirtiyorlar. Basında ise teknik önlemlerin bütçe olmadığı gerekçesiyle alınmadığı yönündeki kanıtlar tartışılıyor.

Bütün gelişmeler ve tepkiler, hükümetin facia karşısında aldığı tutumun halkı ikna etmeye yetmeyeceğini ve tepkilerin büyüyerek devam edeceğini gösteriyor.

Cumartesi günü ülke genelinde olduğu gibi başkent Atina’da da ilçe ve mahallelerde protesto gösterileri ve yürüyüşler yapılacak. Pazar günü ise merkezi gösteriler gerçekleştirilecek.

ÖNCEKİ HABER

CHP’li Özdemir: İlçe seçim kurullarına eski listelerden memur seçildiği iddiası doğru mu?

SONRAKİ HABER

İşçiyi ağır yaralayan çavuşa hapis cezası

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa