Fransa’da emekçiler: Hayatı durduracağız
Fransa'da Macron'un emeklilik "reformuna" karşı eylemler çoğaldıkça, Fransız Senatosu antidemokratik yöntemlere başvuruyor. Grev temposunda ise emekçiler açısından değişen bir şey yok.
![Fransa’da emekçiler: Hayatı durduracağız](https://staimg.evrensel.net/upload/dosya/231219.jpg)
Fotoğraf: Firas Abdullah/AA
İLGİLİ HABERLER
![Fransa Senatosu, emeklilik yaşını 64'e çıkaran maddeyi onayladı](https://staimg.evrensel.net/images/840/upload/dosya/227585.jpg)
Fransa Senatosu, emeklilik yaşını 64'e çıkaran maddeyi onayladı
![Fransa'da grevci işçiler santralleri basıp elektrikleri kesti](https://staimg.evrensel.net/images/840/upload/dosya/231369.jpg)
Fransa'da grevci işçiler santralleri basıp elektrikleri kesti
Ali Rıza YILDIRIM
Grevler çoğaldıkça Fransız Senatosu'nda antidemokratik yöntemler de çoğalıyor ve demokrasi rafa kalkıyor. 7 Mart’a gerçekleşen 3 buçuk milyon emekçinin alanlara döküldüğü eylemlerden sonra, grev temposunda emekçiler açısından değişen bir şey yok.
Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un emeklilik "reformuna" karşı greve çıkan işçiler bugün yapılacak eylemlere sendikalarla birlikte hazırlar. Eylemler sadece büyük şehirlerde değil, aynı zamanda kasabalarda da gerçekleşecek.
BİRÇOK SEKTÖRDE SÜRESİZ GREVLER SÜRÜYOR
Salı günü gerçekleşen dev yürüyüşten sonra birçok işyeri ve iş sektörlerinde 4 gündür süresiz grevler sürüyor. Enerji, petrokimya, ulaşım ve temizlik sektörü grevin sürdüğü sektörlerin başında yer alıyor. Liman şehri, Le Havre'da liman işçileri ve rafineri işçileri birleşerek limana giden köprülere barikatlar kurarak, liman ile şehir arasındaki geçişleri engelliyorlar. Direnişin ivme kazanmasıyla, enerji işçilerinin sürdürdüğü hedefli elektrik kesintileri de arttı. 2024 yılındaki Olimpiyat Oyunlarına hazırlanan Paris'teki şantiyelerin elektrikleri kesildi.
HÜKÜMET EYLEMLERİN RADİKALLEŞMESİNDEN KORKUYOR!
Ülke çapında artan grevlerin, halk ile yönetim organları arasında gerginlik yarattığını gören hükümet, mücadelenin daha çok radikalleşmesinden korkuyor ve bir an önce yasayı geçirmeye çalışıyor. CGT gibi devrimci sendikalar yasa geçse dahi eylemliklere devam kararı alırken, hükümet ise yasanın geçtiğinde CFDT, CFTC ve UNSA gibi konfederasyonların mücadeleyi bırakacakları hesabını yapıyor. Bu zamana kadar hiçbir zaman uygulanmayan Senato tüzüğünün 38. maddesinin Cumhuriyetçiler ( Les Republicains) tarafından ilk defa uygulanarak, Senato'da sürdürülen tartışmaların uzamasını önlemesi ve senatörleri susturması, mücadelenin daha da sertleşeceğini gösteriyor.
Fransa’nın beşinci cumhuriyet (2. Dünya savaşından sonra) süresinde ilk kez senato da 38’ci madde kullanıldı. Parlemanto'da kullanılan 49.3 maddesi ile ortak yanı ise tartışmaya son vermek. Ancak, 38’ci maddeyi başbakan yerine senato başkanı kullanıyor. Bu yöntem ile amaçlanan oylamaların daha hızlı olabilmesi ve solcu senatör tarafından verilen 1075 tane değişiklik önerisinin tartışma dışı bırakılması. Sağcı senatörler böylelikle demokratik direniş yollarını kapatmış oldu. 38. madde yetmemiş gibi 10 Mart’a 44.3 maddeye başvuran hükümet, yasa maddelerini tek tek oylamak yerine, torba yasa mantığı kullanarak tek seferde oylamaya sunacak.
EMEKLİLİK YAŞINI YÜKSELTEN YASAYA KARŞI MÜCADELE SÜRÜYOR
Fransa Başbakanı Elisabeth Borne, 10 Ocak'ta Macron'un seçim vaatleri arasında yer alan emeklilik "reformunun" hayata geçirileceğini açıklamıştı.
Emeklilik yaşının 62 olduğu ülkede, 1 Eylül'den itibaren yasal emeklilik yaşının kademeli olarak her yıl 3 ay yükseltilerek 2030'da 64'e çıkarılacağını ifade eden Borne, 2027'de emeklilik maaşının tamamını alabilmek için 43 yıl prim ödeme şartı getirileceğini söylemişti.
Düzenlemeye karşı ülke çapında 19 Ocak'tan bu yana birçok kez grev ve protesto düzenlendi.
Evrensel'i Takip Et