16 Mart 2023 21:25
Son Güncellenme Tarihi: 17 Mart 2023 01:58

Macron hükümeti, emeklilik yaşını yükselten yasayı meclisin oyuna sunmadan onayladı 

Fransa Cumhurbaşkanı Macron ve hükümeti, emeklilik yasasını meclisin oyuna sunmadan Anayasa'nın 49. maddesinin 3. fıkrasını kullanarak onayladı. 

Fotoğraf: Ali Çarman/Evrensel

Paylaş

Ali Rıza YILDIRIM
Fransa

Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve hükümeti, emeklilik yaşını 62’den 64’e çıkaran yasa tasarısını meclisin oyuna sunmadan Anayasa'nın 49. maddesinin 3. fıkrasını kullanarak yasayı onayladı. 

Meclis içindeki Nupes ittifakı başta olmak üzere, muhalefetin tepkisi çok büyük.  İşçi sendikaları, emekçiler ve öğrenciler öfkeli, hükümet istifa sloganları yükseliyor.

Anti-demokratik yöntemlere başvuran Macron hükümetine karşı, NUPES ittifakı ve aşırı sağcı parti RN, gensoru önergesi vererek hükümeti düşürmek için yasal başvuru yapacak.

LR (Cumhuriyetçiler) Senato’da Macron ve partisini destekleyerek 193 oyla senatodan geçmesini sağlamıştı. Meclisteki gelinen aşamada ise LR grup başkanvekili Eric Ciotti’nin açıklamasına göre ise, gensoru önergesinin oylamasında parti vekilerinin çoğunun oy kullanmayacağını söylese de, bir kesim LR milletvekilinin önergeye evet oyu vereceğini öngörülüyor. 

15 Mart günü, 49.3’üncü maddenin kullanılmasına gerek olmadığı ve emeklilik tasarısının geçmesi için mecliste bir çoğunluğun olduğunu söyleyen Başbakan Elisabeth Borne, bugün Bakanlar Kurulu'nun kendisine verdiği yetkiyle saat 15:00’te Meclis'te açıklama yaptı ve Anayasa'nın 49. maddesinin 3. fıkrasına dayanarak yasayı geçireceğini açıkladı.

ANAYASA'NIN 49. MADDESİNİN 3. FIKRASI  

Anayasa'nın 49. maddesinin 3. fıkrası, yasa tasarısının oylanmadan Ulusal Meclis'ten geçirilmesi için hükümete yetki veriyor ve buna karşı muhalefetin gensoru önergesi sunmasına olanak sağlıyor. Gensoru önergesi, meclisteki milletvekillerinin çoğunluğunun desteğini alırsa hükümet düşüyor. Gensoru önergesi, mecliste çoğunluk tarafından desteklenmediğinde ise yasa tasarısı, mecliste oylanmadan geçilmiş sayılıyor ve Senato'nun önüne geliyor.

EYLEMLER SÜRÜYOR

Başkent Paris’teki Concorde meydanını binlerce insan hükümeti protesto etmek için buluştu. Diğer şehirlerde de öğrenciler üniversitelerde; işçi sendikaları ise işyerleri veya belirli merkezlerde miting ve yürüşler yapıyor. 

120 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI

Paris'te Ulusal Meclis'e yakın Concorde Meydanı'nda binlerce kişi toplandı. Eylemde polis kitleye saldırarak meydanı boşalttı.  Eylemlerde 120 kişinin gözaltına alındığı belirtildi.

Akşam saatlerinde işçi ve öğrenci sendika konfederasyonlarının bir araya gelerek yeni grev ve yürüyüş kararı alınması bekleniyor.

CGT (Genel İş Konfederasyonu) Sekreteri Philippe Martinez, mücadeleye devam edeceklerini belirtirken, genel olarak ise sendikalar ortak mücadelenin daha da güçleneceği yönünde mesajlar verdi.

NE OLMUŞTU?

Fransa Başbakanı Elisabeth Borne, 10 Ocak'ta, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un seçim vaatleri arasında yer alan emeklilik reformunun hayata geçirileceğini açıklamıştı. Borne, emeklilik yaşının 62 olduğu ülkede 1 Eylül'den itibaren yasal emeklilik yaşının kademeli olarak her yıl 3 ay yükseltilerek 2030'da 64'e çıkarılacağını, 2027'de emeklilik maaşının tamamını alabilmek için 43 yıl prim ödeme şartı getirileceğini söylemişti. Yasaya karşı ülke genelinde 19 Ocak'tan bu yana birçok kez kitlesel grev ve eylem düzenlendi.

ÖNCEKİ HABER

Çadır kentte engelliler ve yaşlılar için kurulan tuvaletlerde rampa da basamak da yok!

SONRAKİ HABER

GAR'ın depremzede göçmenler raporu: Yardıma erişemiyorlar, durumları belirsiz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa