26 Mart 2023 05:05

Randevu yok, acil tetkike aylar sonraya sıra veriliyor

Türkiye’de alarm veren sağlık sistemi nedeniyle sağlığa erişim zorlaştı. Hastaneden randevu alınamazken, tetkikler için aylar hatta bir yıl sonraya randevu veriliyor.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

Eylem NAZLIER
İstanbul

Türkiye’de sağlık sistemi uzun süredir alarm veriyor. Sistem çökerken hastanelerden randevu alınamıyor, acil tetkikler için bile aylar sonraya sıra veriliyor, basit kitler bulunamıyor, ameliyatlar erteleniyor. Sağlıkta dönüşüm programının yarattığı yıkım her adımda hissediliyor. Hasta yakınlarının gazetemize anlattıkları ise yaşanan çöküşün boyutunu gözler önüne seriyor.

‘YOĞUN BAKIMDA BOŞ YATAK VARDI, ORADA YATTI’

Annesinin tedavisinin aksamasından endişe duyduğu için ismini paylaşmak istemeyen hasta yakını, zar zor randevu alabildiklerini, araya tanıdıkları koyarak sorunu çözmeye çalıştıklarını anlatıyor. Annesinin 4. evre kolon kanseri olduğunu aktaran hasta yakını, “Uzun süredir hastanelerdeyiz. Hastanelerin artık tıklım tıklım olmasından kaynaklı pek çok sıkıntıyla yüz yüze kaldık” dedi. Hastanelerde sedyeden tutun da tekerlekli sandalye bulamanın bile artık zorlaştığını dile getiren hasta yakını “Hastanede yatak olmadığı için yoğun bakımda boş yerde de yattık. Kanser hastasına uzun süre dosya almak için sıra beklememiz ise ne yazık ki klasik sorun haline geldi” diye konuştu.

‘RUTİN KONTROL ‘İYİSİNİZ’ DENİLEREK YAPILMADI’

3 aylık rutin kontrollerini Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesinde yaptırmak istediklerini anlatan hasta yakını, rutin tarama kontrolünün ‘İyisiniz aslında’ denilerek yapılmak istenmediğini belirten hasta yakını “Üniversite hastanelerindeki ödenek yetersizliğinden kaynaklı annemin 3 aylık rutininin atlatıldığını düşünüyorum. Ve tekrar kontrole gittiğimizde artık altı ay geçmişti ve annemde metastazın yeniden ortaya çıktığını öğrendik. Bunun üzerine annem Ankara Şehir Hastanesinde tedavi olmak istedi. Oradaki doktorumuz çok acil MR- tomografi verdi. Acil ameliyat gerekiyor ancak en acil tetkik için 3 ay sonraya gün verilebildi” dedi.

‘TETKİKLERİ PARAYLA ÖZELDE YAPTIRDIK’

Acil olduğu için bu tetkikleri özel bir klinikte çok yüksek bir ücret karşılığı yaptırabildiklerini aktaran hasta yakını şunları söyledi: “Annem ameliyat oldu ve doktor ‘Ameliyatta çok büyük bir tümör çıkardık’ dedi. Şimdi beyninde bir kitle var. Metastaz olmadığı daha önceki tetkiklerde çıkmıştı ancak ciddi baş dönmeleri nedeniyle kontrol etmek istedi doktor ve yine aylar sonrasına verilen bir MR alabildik. Araya tanıdık soktuk o da ancak 2 ay öne çekebildi. Emekli maaşıyla geçinmeye çalışan annem evinin olmadığı bir kentte tuttuğu eşyalı kiralık evde MR zamanının gelmesini bekliyor neyse ki 20 gün kadar bir zaman kaldı diye seviniyoruz.”

‘SONUÇ 3 HAFTAYA ÇIKAR DENDİ 43 GÜNDÜR BEKLİYORUZ’

Hastaneler değişse de sorunlar aynı. Başka bir hasta yakını da Prof. Dr. Cemil Taşcıoğlu Şehir Hastanesinde yaşadıklarını anlatıyor. 10 Şubat’ta doktorun isteği üzerine annesinin patolojiye parça verdiğini söyleyen hasta yakını “bize ‘sonuçlar 3 hafta sonra çıkar’ denildi. 3 hafta bekleyip sonucu göremeyince hastaneye patoloji kısmına gittim, ‘Sonuç çıkmamış’ denildi, sonra ‘Hocaya söyleyelim’ dediler. Not aldılar. Bana bir telefon numarası verdiler. Onlara ulaşıp sormam için. Ben birkaç gün sonra tekrar sordum. Her seferinde ‘Hocaya tekrar hatırlatalım’ denildi. Peki dedim, bize ilk önce 3 hafta içinde demişlerdi ama şimdi yaklaşık 43 gün oluyor. Bekliyoruz hâlâ” dedi.

‘GÖZDE RANDEVU ASM’DE KİT YOK’

Kendisi içinse aylardır göz için randevu alamadığını dile getirerek “Çok sık giriyorum MHRS’ye iptal randevusu çıkarsa yakalayayım diye ama aylardır yakalayamadım” dedi. Smear testi için gittiği aile sağlığı merkezinde (ASM) ise kendisine ‘Kit gelmedi’ denildiğini aktararak şunları söyledi: “5 senelik bir tarama. Benim 5 sene önce yaptırdığım testin zamanı aslında aralıkta doldu. Ama gittiğimde kit gelmediğini söylediler. Haftaya tekrar gideceğim. Soracağım yani hani sıranın gelmesini bırakın kit bile yok ortada.”

ÖNCEKİ HABER

Şişli halkı: Şişli Etfal yeniden faaliyete geçsin istiyoruz

SONRAKİ HABER

Hozat'ta yaşanan cinsel istismara tepki: Failler gücünü siyasal iktidardan alıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa