27 Mart 2023 05:39

İşletmesinin elektrik aboneliği feshedilen esnaf derdine çare arıyor: Borç çok, gücüm yok…

Amasya’da kıraathane işleten Mehmet Esen, eşine meme kanseri teşhisi konulması sonrası yaptığı hastane masrafları nedeniyle borçlandığını anlattı.

İşletmesinin elektrik aboneliği feshedilen esnaf derdine çare arıyor: Borç çok, gücüm yok…

Fotoğraf: Evrensel

Damla KIRMIZITAŞ
Ankara

Merzifon’da kıraathane işleten Mehmet Esen, eşinin meme kanserine yakalanmasının ardından giderek borçlandığını, faturalarını ödeyememesi nedeniyle de kıraathanesinin elektik aboneliğinin feshedilerek kaçak kullanım bedeliyle normalden çok daha fazla fatura geldiğini anlattı. Esen, “Esnafa borcumuz var. Çağıracak adam, bir dakika baksana diyecek... E bakamam, nasıl bakayım? Alışverişe bile gidemiyoruz. Borç çok, yaşamak zor, gücüm yok... Derdime çare arıyorum” dedi.

Amasya’nın Merzifon ilçesinde kıraathane işleten Mehmet Esen, eşine 2021’in sonunda meme kanseri teşhisi konulmasıyla yaptığı hastane masrafları nedeniyle borçlandığını anlattı. Eşinin bir yıldan beri tedavi gördüğünü söyleyen Esen, “Gittiğiniz zaman kanser hastalarının keyfi yerinde olacak diyorlar ama maddi sıkıntı da olunca, keyfi yerinde olamıyor tabii, iyi olmuyor. Psikolojisi kötü oluyor. Kanserler böyle başka yerlere de sıçrıyormuş. Yine tahlilleri yaptırdık. Bakalım ne çıkacak...  Devlet hastanesine gidiyorum, 6 ay sonraya gün veriyor. Mecbur özele gidiyoruz. Şu kanser hastalığı için 250 bin para harcadık neredeyse. Devletin karşıladıkları hariç ama. Sürekli diğer illere ayda dört beş sefer gidip geldik. Taksiyle gitsek 500 lira yazıyor. Mecburen özel arabayla gidiyoruz Çorum’a, hastaneye. Bizim durumuz bitik yani şu an” dedi.

"KANSER HASTAM VAR DİYORUM, KİMSE UMURSAMIYOR"

“Aralık 2021’den beri ömrümüz hastanede geçti” diyen Esen mayıs 2022’de eşinin ameliyat olduğunu, ardından bir kez daha ameliyat geçirdiğini anlatırken bu süreçte evdeki doğal gaz ve elektriğin de kesildiğini söyledi. İki ay soğuk yerde yattığını belirten Esen “Kaymakamlığa gittiğimde siyaset falan da konuşunca 3 bin lira verdiler, doğal gazı ödedik öyle. Kanser hastam var diyorum, kimse umursamıyor. Bir muhatap bulamıyorum” dedi.

Fatura borçları nedeniyle gitmediği makamın kalmadığını söyleyen Esen, “Kıraathanenin elektriğini ödeyemediğim için YEDAŞ sözleşmeyi feshetti. Sözleşmeyi feshettiği için kaçak kullanım bedeli adı altında, diyelim normalde 900 lira fatura gelecekken 2 bin 500 lira fatura geldi. Kıraathanenin aboneliğini aktif hale getirelim, icralık olan borçları da hepsini bir yere toplayın ben ise ödeyeyim ay ay diyorum. Hiçbir kuruma söz geçiremedik. Avukatlara gidiyoruz, parti binalarına yönlendiriyorlar. Partilere gidiyorsun yine bir şey yapamıyorlar. Biz çok zor durumdayız. 6 aydan beri borç birikiyor. 5 bin lira fatura borcum olacağı yerde 20-30 bin lira oldu. Her bir fatura da ayrı bir avukata gidiyor. 10 borcum varsa 10 tane avukatla icralığım. Devletin hiçbir kurumundan hiçbir yardım aldığımız yok.  Kaymakamlığa gittiğimizde şirket özeldir biz bir şey yapamıyoruz diyorlar. YEDAŞ’a olan borcum için bölge müdürlüğünü arıyorum, 10 gündür ulaşamıyorum. Hiçbir yetkiliyle görüşemedim. Sadece müşteri temsilcisiyle görüştüm. O da borcunuzu ödeyin, aboneliğinizi aktif hale getirelim diyor” dedi.

"BİR YERLERDEN PARA BULUP KİRAYI ÖDEMEM GEREKİYOR"

Devletin yardımcı olmasını istediğini ama bir yardım gelmediğini anlatan Esen şöyle dedi: “Merzifon’da zenginler devletten şakır şakır yardım alıyor. Ne yazık ki biz alamıyoruz. Ne ev var bizde ne araba. Tarla yok, sapan yok... Hep kira. Çocuklarım yine kirada. Bir oğlum kargocu zaten, asgari ücret alıyor. Onun da evi kira. Yardım etmeye çalışıyor ama o da icralık oldu yine. İş yerinde akşama kadar çay satıyorum, ondan da 250 lira geliyor günlük. Satamıyorsun da... Ev sahibi sağ olsun kirayı geç verdiğimizde anlayışla karşılıyor. Bu akşam yine bir yerlerden bulup kirayı da ödemem gerekiyor. Kredi çekmiştim onu ödüyorum zaten. Diğer borçlardır, hastane masraflarıdır... Bir arkadaşım yardım için 30 bin lira çekmişti. Ona ödüyorum 2 bin 2 bin. Cebime aylıktan para kalmıyor. Cumhuriyet Caddesi’ne çıkamıyoruz. Esnafa borcumuz var. Çağıracak adam, bir dakika baksana diyecek... E bakamam, nasıl bakayım? Alışverişe bile gidemiyoruz. Ben bir AKP’li olsaydım bizim sorunu çözerlerdi ama çözmüyorlar. Borç çok, yaşamak zor, gücüm yok... Derdime çare arıyorum.”

Evrensel'i Takip Et