Hatay Kültür Sanat Edebiyat Platformu: Tarihsel ve toplumsal borcumuzu ödeme dönemindeyiz
Hatay Kültür Sanat Edebiyat Platformu, "tarihsel ve toplumsal borcumuzu ödeme dönemindeyiz” diyerek, kültürel dokunun yeniden ayağa kaldırılmasına katkıda bulunma çağrısı yaptı.
Fotoğraf: Serkan Avci/AA
Hatay Kültür Sanat Edebiyat Platformu tarihsel ve toplumsal borcumuzu ödeme dönemindeyiz” diyerek kültür, sanat, edebiyat insanlarını ve kuruluşlarını depremde zarar gören kültürel dokunun yeniden ayağa kaldırılmasına katkıda bulunmaya çağırdı.
Hatay Kültür Sanat Edebiyat Platformu kültür, sanat, edebiyat insanlarını ve kuruluşlarını depremde zarar gören kültürel dokunun yeniden ayağa kaldırılmasına katkıda bulunmaya çağırdı. Platformun açıklamasında “Antakya ve çevresindeki toplumsal dinamiklerle buluşarak kültürel dokunun yeniden ayağa kaldırılmasına katkıda bulunmak amacıyla arkadaşlarımızı birlikte hareket etmeye çağırıyoruz” denildi.
“DAYANIŞMA, HER KESİMDEN İNSANIN TAKDİRİNİ KAZANMIŞTIR”
“Tarihsel ve toplumsal borcumuzu ödeme dönemindeyiz” ifadelerinin yer aldığı açıklamada şunlar dile getirildi: “6 ve 20 Şubat’ta gerçekleşen depremlerle büyük yıkımın yaşandığı ilimiz Hatay’a bağlı kadim kentlerimize, tarihsel ve toplumsal borcumuzu ödeme dönemindeyiz. İlk günden beri demokratik kitle örgütleri ve gönüllü insanlar tarafından sürdürülen arama-kurtarma ve depremzedelerle dayanışma çalışmaları, her kesimden insanın takdirini kazanmıştır. Bir kamu hizmeti olarak kamu kurumlarının yapması gerekenleri -bu kurumlar günlerce alanda olmadıklarından- her şeyden önce insani bir görev olarak özveriyle yapmışlardır. Onların emeğine teşekkür ediyor, ülkeyi beton mezarlığına dönüştüren paranın saltanatına karşı mücadelelerini yürekten destekliyoruz”
Depremin yarattığı psikolojik yıkıma dikkat çekilen açıklamada “Bilime ve akla aykırı yönetimler tarafından yıllardır sürdürülen doğayı ve toplumsal kazanımları yağmalama politikasının bir sonucu olarak sadece fiziksel yıkım yaşanmadı Hatay’da; tüm deprem bölgesinde ve ülke genelinde moral değerlerimizde de yıkım gerçekleşti. Psikolojik travmanın etkisi yıllarca sürecek kadar derin. Bunu biraz olsun hafifleten temel unsur, halkımızın dayanışma duygusunun hâlâ güçlü olmasıdır. İşte bu dayanışma bilincini daha da güzelleştirerek depremzedelerle hemhal olmayı, bizzat deprem bölgesinde düzenli çalışma sürdürmeyi amaçlayan kültür, sanat, edebiyat insanlarının ortakça davranmalarına ihtiyaç olduğu kanısındayız” denildi.
“KÜLTÜREL DOKU, YENİDEN AYAĞA KALDIRILMALI”
Açıklamada “Doğal ve siyasal depremin acılarını derinden yaşayan insanlara dokunarak büyük travmayı aşmalarına maddi-manevi bakımdan destek olmak; Hatay halkının tarihsel ve toplumsal birikimle oluşturduğu barışçıl kültürünü örnek alarak, dil, din, etnik ayrımcılığa karşı ortak yaşama bilincini geliştirmek; bu doğrultuda Antakya ve çevresindeki toplumsal dinamiklerle buluşarak kültürel dokunun yeniden ayağa kaldırılmasına katkıda bulunmak amacıyla arkadaşlarımızı birlikte hareket etmeye çağırıyoruz” ifadelerine yer verildi.
İMZACILAR
Platformun yaptığı çağrının imzacıları arasında Akdoğan Yayınevi ve Cüneyne dergisi, Aleni Yayın Grup, Ansam Kültür Derneği, Aksi Sanat, Ayna İskenderun Kültür Sanat Derneği, Barbarları Beklerken Sanat Kolektifi, Evimiz İskenderun Süpürge Derneği, Güney Rüzgârı dergisi, İskenderun Ses gazetesi, Özgür Sanatçılar Derneği, Adil Okay, Ahmet Asan, Ali Dal, Arif Okay, Bedran Cebiroğlu, Duran Yaşar, Ender Özbay, Halil Yılmaz, İhsan Kutlu, İsmail Güzelmansur, Kerim Dönmez, Mehmet Altınöz, Mehmet Karasu, Metin Yılmaz, Musa Artar, Müslüm Kabadayı, Neslihan Kanuncu Seçkin, Nevruz Uğur, Nurettin Sevdik, Ömer Özdal, Sabahattin Yalkın, Sabahattin Sel, Sadullah Çağlar, Seçkin Yatkın, Selamet Bağcı, Selma Taş Sayar, Semir Aslanyürek, Yonca Yaşar, Zeynel Temizkan yer aldı. (KÜLTÜR SERVİSİ)