Evrensel için yeni bir dönem
1 Nisan 2023 05:45

Kur korunamadı, faiz tutulamadı: Faturası halka patladı!

Faizlerin düşük tutulup, kur ve enflasyonun patlaması karşısında vatandaşın ve şirketlerin dövize hücumunu kesmek için devreye sokulan KKM artık işlemediği için faizi serbest bırakıldı!

Kur korunamadı, faiz tutulamadı: Faturası halka patladı!

Fotoğraf: DHA

Bülent FALAKAOĞLU

Hükümet Kur Korumalı Mevduatlarda (KKM) faiz oranlarını serbest bıraktı.

KKM’de faiz üst sınırı artık Merkez Bankasının yüzde 8,5’lik politika faizine göre değil, bankalar ve mevduat sahipleri arasında belirlenecek.

Son bir ayda TL dolar karşısında yüzde 2, avro karşısında yüzde 4,3 değer kaybetti.

Faizlerin düşük tutulup, kur ve enflasyonun patlaması karşısında vatandaşın ve şirketlerin dövize hücumunu kesmek için devreye sokulan KKM artık işlemediği için faizi serbest bırakıldı!

BEDELİ VATANDAŞA

KKM hesaplarındaki mevduata kur artışından doğan fark bütçeden yani vatandaşın verdiği vergilerden ödeniyor. Sadece 2022 yılında Hazineden 92,5 milyar lira KKM hesaplarına aktarıldı.

Döviz bozduranlara fark Merkez Bankasından ödeniyor. Geçen yıl Merkez Bankasından 89 milyar lira aktarıldı.  

Geçen yıl bütçeden karşılama ve para basma üzerinden KKM’nin halkın sırtına yüklediği toplam fatura 181,5 milyar lira! 

Hayata geçirildiği Aralık 2021’de enflasyon yüzde 35’ti. Şimdi enflasyon oranı yüzde 55!

FAİZDE 20 YILIN REKORU

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın uygulamaya koyduğu yeni ekonomi modelinde Merkez Bankasının faizleri indirmesiyle enflasyonun düşeceği, Türk lirasının da değer kazanacağı öne sürülmüştü.

Faizler de artık tutulamıyor. Türk lirası mevduatlarında da (32-91 gün) fiilen alınan faiz ortalaması da 28,10’a yükseldi. Bu oran en son 5 Aralık 2003’te aynı seviyedeydi.

Enflasyon rekor seviyelere fırlarken, piyasa faizleri düşmedi. Üstelik kur korumalı mevduat ve Merkez Bankasının “arka kapı”dan döviz satışı da TL’deki değer kaybını durduramadı.

RİSK BÜYÜK

Kurların daha da artmasını faiz üst sınırını artırarak durdurmaya çalışan hükümet, kriz riskini çok büyüttü!

Döviz cinsinden borcu döviz kuruna endeksli borçla değiştirmiş olması durumu değiştirmiyor; olası bir döviz kuru patlamasında, tıpkı döviz borçlarında olduğu gibi borcun lira ederi sıçrıyor.

Bilanço tahrip oluyor!

‘MİLLİ YERLİ’ DENDİİTHALAT PATLADI

Şubat ayında ihracat yüzde 6,4 azalırken, ithalat yüzde 10,1 arttı. Dış ticaret açığı ise yüzde 51,4 artarak 12,1 milyar dolar ile rekor seviyede gerçekleşti.

İhracatın ithalatı karşılama oranı yüzde 60,7’ye geriledi.

‘Yerli milli’ denilerek hayata geçirilen politikalar sonucunda dış açık büyürken, tarımda önemli ürünlerde dışa bağımlı bir tablo çıktı. Buğdayda 13 puan, arpada 23 puan, mısırda 33 puanlık açık var.

Veriler tarımın da çökertildiğinin resmi!

Evrensel'i Takip Et