1 Mayıs kutlamalarını iş yerlerinden başlatacağız
İstanbul İşçi Sendikaları Şubeler Platformundan 1 Mayıs çağrısı: “Her bölgede her ilde birleşik güçlü 1 Mayıs kutlanmalı, işçilerin emekçilerin ortak sorunları dile getirilmeli.”
![1 Mayıs kutlamalarını iş yerlerinden başlatacağız](https://staimg.evrensel.net/upload/dosya/233450.jpg)
Fotoğraf: Evrensel
İstanbul İşçi Sendikaları Şubeler Platformu (İİSŞP) deprem ve 1 Mayıs gündemleriyle bir basın açıklaması yaptı. Bu 1 Mayıs’ta yaşanabilir kentler ve konutların da öncelikli talepler arasında olacağını ifade eden sendika temsilcileri 1 Mayıs kutlamalarına iş yerlerinden başlanacağını duyurdu.
Dün Mimarlar Odası İstanbul Şubesinde düzenlenen basın toplantısının açılışını yapan Türkiye Gazeteciler Sendikası İstanbul Şube Başkanı Banu Tuna, “Deprem evlerimizdeyken olmak zorunda değil. İş yerlerimiz, fabrikalar ne kadar güvenli bilmiyoruz. 1 Mayıs öncesinde bunun gündeme gelmesini istiyoruz” dedi. Tuna, fabrikalarda arama kurtarma eğitimleri verilmesinin yaklaşan 1 Mayıs öncesinde platformun önemli bir gündemi olduğunu söyledi.
FABRİKALARDA ARAMA KURTAMA EKİBİ TALEBİ
Basın açıklamasını okuyan Platformun Dönem Sözcüsü ve DERİTEKS İstanbul Şube Başkanı Hikmet Numanoğlu 6 Şubat depremlerini hatırlatarak, “Rant uğruna yaşadığımız kaçıncı yıkım bu? Öncesinde tedbir alınmadığı gibi deprem sonrasında da yardım elinin uzatılmasında sorunlar yaşandığı gün gibi ortada” dedi.
Bilimin ışığında depreme dayanıklı kentler kurmanın mümkün olduğu vurgulayan Numanoğlu, “Ayrıca tüm fabrika ve işyerlerinde afet anında arama ve kurtarma çalışmalarında görev alabilecek arama kurtarma ekipleri kurulmalıdır. Fabrika işçileri, maden işçileri, liman işçileri, lojistik işçileri, inşaat işçileri ülkenin dört bir yanındadır ve gerekli birimler işyerlerinde kurulduğunda afet anında en etkin müdahale ekipleri olacaklardır” dedi.
“1 MAYIS ORTAK KUTLANMALI”
Platformun 1 Mayıs hazırlıklarına da başladığını ifade eden Numanoğlu, “Her bölgede her ilde birleşik güçlü 1 Mayıs kutlanmalı, işçilerin emekçilerin ortak sorunları dile getirilmelidir. Ayrıca, başta platformumuz bileşenleri olmak üzere 1 Mayıs haftası olarak tüm fabrikalarda taleplerimizi dile getirecek, işçileri fabrikalarda 1 Mayıs'a davet edeceğiz” dedi. Numanoğlu, tüm konfederasyonları ortak 1 Mayıs kutlamaya davet etti.
“TERCİHLERİMİZ İŞÇİLERDEN YANA OLANDAN OLMALI”
Evrensel’e konuşan Liman-İş İstanbul Bölge Başkanı Sinan Ceviz, “Daha önceki yıllarda Şubeler Platformunun temel çağrısı 1 Mayıs’ın birleşik ve güçlü yapılmasıydı. Biz aynı zamanda 1 Mayıs’ı işçi sınıfının kendi sorunlarıyla birlikte bir örgütlenme sürecinin bir parçası olması gerektiğini düşünüyoruz. 1 Mayıs’ı sadece bir alan tartışmasına dönüştürmeden, kutlamaların fabrikalardan, iş yerlerinden başlaması gerektiğini düşünüyoruz. Fabrikalarda 1 Mayıs toplantıları, çeşitli eylemler, etkinlikler yapmayı önemsiyoruz” diye anlattı.
Bu 1 Mayıs öncesi işçilerin gündeminde ek zam, yaşanabilir kentler ve iş yerlerinde arama kurtarma eğitimi taleplerinin olduğunu söyleyen Ceviz, “Bir seçim atmosferi var ve iş yerleri politikleşiyor. Muhalefet, iktidar, talepler konuşuluyor. Fakat sendikalar olarak sadece seçime sıkışmadan sınıf olarak örgütlenmeliyiz. İşçi sınıfının taleplerini ve işçi örgütlenmesini büyütecek insanlardan yana tercih yapmalıyız” dedi.
“TÜM GÜCÜMÜZLE ALANDA OLACAĞIZ”
DERİTEKS İstanbul Şube Başkanı Hikmet Numanoğlu da kendi planlarını şöyle aktardı: “1 Mayıs öncesindeki bir haftayı şubelerimizde, iş yerlerimizde 1 Mayıs haftası olarak ilan edeceğiz. Konfederasyonların alacağı karara göre de DERİTEKS olarak tüm gücümüzle alanda olacağız. Bu sefer her zamankinden daha fazla buna ihtiyacımız var. İşten atmalar, hayat pahalılığı, işçiler üzerindeki baskılar artık dayanılacak gibi değil. İşçinin haykırabildiği, taleplerini dile getirebileceği en önemli alan 1 Mayıs alanı. Umarım ortak bir alanda, kitlesel bir 1 Mayıs olur. Bu şekilde hem taleplerimizi daha güçlü iletiriz hem de iktidar ve muhalefet de gerekli dersi alır.”
DEPREMİN ARDINDAN KOORDİNASYONSUZLUK VARDI
Açıklamada sendika temsilcileri de söz aldı. Depremin ilk anlarında alana gitmeye çalışan fakat bir planlama olmadığı için gidemediğini söyleyen Sağlık-İş Hizmet Hastanesi Temsilcisi Fadime Daban “Ben sağlıkçıyım, hemşireyim. Gönüllü olarak gideceğim, ama nereye gideceğiz bilmiyoruz. Saatlerce nereye gideceğiz diye bekledik gönüllüler olarak. Biz ücret filan da beklemedik. Ben birinci dereceden yakınları Malatya’da depremzede olan biri olarak gönüllü oldum. Ayrıca biz makyaja dayalı binalar istemiyoruz. Biz altyapısı sağlam, gece rahat uyuyabileceğimiz binalar istiyoruz. İnanıyorum ki biz bunu başaracağız” dedi.
Daban’ın ardından söz alan DERİTEKS İstanbul Şube Genel Sekreteri Pembe Maden, “Tüm iş yerlerinde ilk yardım, arama kurtarma ve yangın ekibi oluşturuluyor. Ama bunlar ne kadar etkin olabiliyor? Biz fabrikalarda çalışırken bu eğitimleri aldık ama hiçbir şey öğretilmiyor. Ama daha derinlemesine, afet ve deprem konusunda daha genişletilmiş eğitimler talep ettiğimiz takdirde tüm fabrikalarda ekip oluşturulmasının çok iyi olacağını düşünüyorum. Bir deprem ülkesinde yaşıyoruz ve bütün birimlerin bir arama-kurtarma ekibi olması gerekiyor” diyerek arama kurtarma eğitimi taleplerini yineledi.
“DEPREMİN YARALARINI SARAN EMEKÇİ HALKIN DAYANIŞMASIDIR”
Her iş kolunda tüm işçilerin kalifiye bir arama kurtarma sürecine dahil edilmesi gerektiğini söyleyen Sağlık-İş İstanbul Şube Başkanı Nedime Yıldırım da “Her iş kolunda örgütlenmiş sendikalarımız var, bu sendikaların binlerce üyesi var. İşçileri arama kurtarma ekiplerine aktif bir biçimde dahil etmek lazım. Yoksa İstanbul depreminden toplu mezar sürecine geçiş yapacağız. İstediğimiz şey koordinasyonun sağlanması. Burada da biz sendikalar olarak bu süreci zorlayacağız, taleplerimiz olacak” dedi.
DERİTEKS İstanbul Avrupa Yakası Sorumlusu Veysel Arslan da “Kamuoyunda pek çok şey tartışılıyor ama altını çizmemiz gereken bir şey var. Enkazda iktidarın, devletin tüm olgularının enkaz altında kaldığını söyleyebiliriz. Bugün afetin yarattığı yıkımları, insanların ihtiyaçlarını yüzde 80 oranda halk dayanışması karşılamıştır. Bu da şunu gösteriyor ki işçilerin emekçilerin dayanışması yaraları saran en büyük mekanizmadır. İstanbul İşçi Sendikaları Şubeler Platformu işçilere emekçilere yönelik saldırıların karşısında; işçilerin, emekçilerin dayanışmasının bir somut karşılığıdır” dedi.(İstanbul/EVRENSEL)
Evrensel'i Takip Et