Finlandiya resmen NATO üyesi oldu
Türkiye'nin onay belgesini ABD'ye teslim etmesiyle Finlandiya resmen NATO'nun 31'inci üyesi oldu.
![Finlandiya resmen NATO üyesi oldu](https://staimg.evrensel.net/upload/dosya/210667.jpg)
Fotoğraf: Marek Studzinski/Unsplash
İLGİLİ HABERLER
![Meclis, Finlandiya'nın NATO üyeliğine onay verdi](https://staimg.evrensel.net/images/840/upload/dosya/107256.jpg)
Meclis, Finlandiya'nın NATO üyeliğine onay verdi
![Finlandiya'nın NATO'ya üyeliği Meclis'te: Halkların refahına ve güvenliğine bir faydası yok](https://staimg.evrensel.net/images/840/upload/dosya/210667.jpg)
Finlandiya'nın NATO'ya üyeliği Meclis'te: Halkların refahına ve güvenliğine bir faydası yok
Türkiye, Finlandiya'nın NATO üyeliğini onayladığına dair belgeyi, 1949 tarihli Kuzey Atlantik Antlaşmasının saklayıcısı ABD'ye teslim etti.
Böylece Finlandiya, NATO'ya katılan 31. ülke oldu.
Finlandiya ve İsveç, Mayıs 2022'de NATO'ya resmen üyelik başvurusu yapmış, Temmuz 2022'de NATO ülkeleri katılım protokolünü imzalamıştı.
Finlandiya'nın NATO'ya katılım protokolünün onaylanmasına ilişkin kanun teklifi, 31 Mart'ta TBMM Genel Kurulunda kabul edilmişti.
İnfografik: Mahmut Resul Karaca
NE OLMUŞTU?
Rusya’nın 24 Şubat’ta başlattığı Ukrayna savaşı, ABD ve AB’li emperyalistler arasındaki anlaşmazlıkların geri plana itildiği ve bu güçlerin Rusya’ya yönelik ağır yaptırımlar ile Ukrayna’nın askeri ve ekonomik olarak desteklenmesi konusunda birleştikleri bir tablo ortaya çıkarmıştı.
Ukrayna’daki savaş, “Beyin ölümünün gerçekleştiği” söylenen NATO’yu yeniden ayağa kaldırmış, ABD, savaşı Avrupa’daki varlığını güçlendirmek ve NATO üyesi AB ülkelerini kendi stratejisine bağlamak konusunda kullanmıştı. Finlandiya ve İsveç’in NATO’ya üyelik başvurusu yapmaları da bu stratejinin bir parçası olmuştu.
AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan, Finlandiya ve İsveç’in NATO’ya üyelik başvurularının karşısında "veto kartı"nı öne sürmüş, "İsveç ve Finlandiya, NATO'ya üye olacaklarsa ittifakın 70 yıllık mensubu Türkiye'nin güvenlik endişelerini dikkate almak zorundalar" demişti. Türkiye, İsveç ve Finlandiya’nın Türkiye'nin terörle ilişkilendirdiği örgütlerin faaliyetlerini engellemelerini, "terör suçlusu" olarak isim isim verdiği kişilerin iade edilmesini ve Türkiye’ye uygulanan silah ambargosunun kaldırılmasını istemişti.
İsveç'te aşırı sağcı Rasmus Paludan'ın Türkiye'nin Stockholm Büyükelçiliği önünde Kur'an yakma eyleminin ardından İsveç'le görüşmeler sekteye uğramıştı.
Türkiye daha sonra İsveç'in üyeliğine sıcak bakmadığını belirtip ilk etapta Finlandiya'nın tek başına üye olmasına sıcak bakacağının sinyalini vermişti. Finlandiya, İsveç'ten ayrı olarak NATO'ya katılmaya uzun süre yanaşmasa da daha sonra buna onay vermişti. (DIŞ HABERLER)
Evrensel'i Takip Et