Millet İttifakı Maraş merkezli depremler için 58 maddelik kanun teklifini sundu
Millet İttifakı Maraş merkezli depremler için 58 maddeden oluşan kanun teklifini Meclis Başkanlığı’na sundu.
![Millet İttifakı Maraş merkezli depremler için 58 maddelik kanun teklifini sundu](https://staimg.evrensel.net/upload/dosya/231119.jpg)
Fotoğraf: MA
Millet İttifakı’nı oluşturan partiler, Maraş merkezli depremleri için 58 maddelik ortak kanun teklifi hazırladı. Teklif ile konutu yıkılan ya da ağır ve orta hasar gören vatandaşların tek konutu bedelsiz olarak devlet tarafından yapılacak, depremzedelere kira yardımı yapılacak, ödeme gücü kalmayan depremzedelerin kredi kartı ve tüketici kredisi borçlarının bir bölümü silinecek.
Meclis’te temsilcisi bulunan Millet İttifakı üyesi partilerden CHP Grup Başkanvekilleri Engin Altay, Özgür Özel, Engin Özkoç, İYİ Parti Grup Başkanvekilleri Dursun Müsavat Dervişoğlu ve Erhan Usta, Demokrat Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Ordu Milletvekili Cemal Enginyurt, DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Mustafa Yeneroğlu ve Saadet Partisi Gençlik Kolları Genel Başkanı ve Konya Milletvekili Abdülkadir Karaduman’ın imzasını taşıyan teklif TBMM Başkanlığı’na sunuldu.
Gazete Duvar'da yer alan habere göre teklifte depremin maliyetinin 100 ile 150 milyar dolar arasında olmasının beklendiği, yetersiz ve eksik düzenlemelerle yaraların sarılmasının mümkün olmadığı, vatandaşların hayatlarını kolaylaştırıcı düzenlemeler yapılması gerektiği ifade edildi.
58 MADDELİK TEKLİF
Toplam 58 maddeden oluşan kanun teklifi ile yapılacak düzenlemelerden bazıları şöyle sıralandı:
- Depremde konutu yıkılan ya da ağır ve orta hasar gören vatandaşların tek konutu bedelsiz olarak devlet tarafından yapılacak.
- Evleri yıkılmış çiftçilere, modern tip ev, ahır ve ağılları ile bakıcı evleri bedelsiz verilecek.
- Depremde evi yıkılanlara kalıcı konutu teslim edilinceye kadar, kiracılara iki yıl süreyle kira yardımı yapılacak.
- İkamet edebileceği bir konutu bulunmayan kiracı konumundaki depremzedeler için de devlet konut yapabilecek.
- Deprem bölgesinde güçlendirilebileceği teknik olarak belirlenen yapılar için hak sahiplerine uygun koşullu uzun vadeli finansman desteği verilecek.
- Deprem nedeniyle inşa edilecek konut, işyeri ve altyapı ile benzeri işlere ilişkin ihaleler şeffaf bir şekilde yapılacak, gerçekleşmeleri belli aralıklarla kamuoyuna açıklanacak.
- Konutu ve/veya işyeri yıkılan ya da yıkılacak olanların su ve telefon borçları silinecek.
- İşini ve gelirini kaybettikleri için ödeme gücü kalmayan depremzede vatandaşların kredi kartı ve tüketici kredisi borçlarının belli bir kısmı silinecek.
- Bölgedeki tarımsal üretimin canlandırılması için belli bir süre mazot da dahil tarımsal girdi desteği verilecek, çiftçilerin Ziraat Bankası ve tarım kredi kooperatiflerine olan tarımsal kredi borçları silinecek.
- Küçük işletmelere ve esnafa yapacakları yeni yatırımlar için kamu bankalarından uzun vadeli finansman desteği sağlanacak.
- İkameti deprem bölgesinde bulunan yükseköğrenim öğrencilerine burs ve ücretsiz barınma hakkı verilecek.
- Deprem bölgesindeki vatandaşların kamuya ve kamu kurumu niteliğindeki kuruluşlara olan borçlarının bir kısmı silinecek, bir kısmı da ertelenecek, vergi istisnaları getirilecek.
- Deprem nedeniyle tarım arazisi kullanılamaz hale gelenlere Hazineye ait tarım arazileri bedelsiz olarak kiralanacak.
- Deprem bölgesindeki bebekler için ailelerine bir yaşına kadar mama, süt ve bebek bezi desteği verilecek
- Depremde evi yıkılanların satın alacakları ilk konut harç ve KDV’den istisna tutulacak.
- Deprem bölgesindeki belediyelerin iller bankasına olan borçları terkin edilecek, deprem nedeniyle belediyelerin artacak kredi talebini karşılamak amacıyla İller bankasının sermayesi 90 milyar liraya çıkarılacak.
- Depremde yaralanan veya sakat kalanlara ihtiyaç duydukları her türlü protez ve iyileştirici araçların bedelsiz sağlanacak.
- Depremler nedeniyle, malul kalan sigortalı veya iştirakçiler ile ölen sigortalı veya iştirakçilerin hak sahiplerine prim veya kesenek ödeme süresi aranmaksızın, SGK tarafından aylık bağlanacak.
- İşyeri yıkıldığı için işsiz kalan esnafa Esnaf Ahilik Sandığından işsizlik ödeneği verilecek.
- Depremde ağır hasar görerek kullanılmaz hale gelen taşıtların hurdaya çıkarılması halinde, sahiplerine aynı cins taşıtı ÖTV’siz satın alma hakkı sağlanacak.” (HABER MERKEZİ)
Evrensel'i Takip Et