Tunuslu sendikalara baskı artıyor
Tunus’ta grev özgürlüğü gibi yasal haklarını kullanan sendika üyeleri giderek daha fazla hedef alınıyor. Sendikacılar tutuklanıyor, sendika üyelerine ise yakın zamanda 60’tan fazla dava açıldı.
İLGİLİ HABERLER
Tunus’ta denizde kaybolan mülteciler için genel greve gidildi
Tunus’un en büyük işçi örgütü Tunus Genel İşçi Sendikası (UGTT) liderlerinden Abdel Nasser Ben Amara gözaltına alındı. Ben Amara, Kültür Bakanlığı binası önünde düzenlenen bir protestoda bir kamu görevlisine hakaret ettiği iddiasıyla gözaltına alındı. Sendikalar, UGTT’nin Kültür Sekreteri olan Ben Amara’nın geçen ayki tutukluğundan sonra -beraat etmişti- yeniden gözaltına alınmasına tepki gösteriyor.
Solidaritycenter.org sitesinde yer alan habere göre, UGTT geçen yıl kitle örgütleriyle birlikte, Tunus’ta çok eleştirilen Aralık 2022 parlamento seçimlerine seçmenlerin yüzde 90’ından fazlasının katılmamasının ardından demokrasinin yeniden tesisi için ulusal bir girişim başlattı. Geçtiğimiz ay işçiler, hükümetin sendika ve üyelerine karşı artan saldırganlığını protesto etmek için ülke genelinde bir dizi mitinge düzenledi ve bu mitingler sırasında Karayolları İşçileri Sendikası Genel Sekreteri Anis Kaabi tutuklandı. Geçtiğimiz cumartesi günü UGTT tarafından düzenlenen ve hükümeti diyaloğa çağıran bir mitinge de 3 binden fazla kişi katıldı.
Anis Kaabi’nin gişe işçilerinin grevine öncülük etmesinin ardından ocak ayında tutuklanması, 66 insan hakları grubu ve Tunuslu siyasi partilerden oluşan bir koalisyon tarafından “sendikal çalışmayı kriminalize etmeye yönelik umutsuz bir girişim” olarak kınanmıştı. Şubat ayında UGTT mitingine katılan Avrupa Sendikalar Konfederasyonu (ETUC) Genel Sekreteri Esther Lynch’e, buradaki konuşmasında Tunus hükümetini ekonomiyi istikrara kavuşturmak için işçilerle müzakere etmeye çağırdıktan sonra ülkeyi terk etmesi talimatı verildi.
UGTT’nin verilerine göre, Tunus’ta grev özgürlüğü gibi yasal haklarını kullanan sendika üyeleri giderek daha fazla hedef alınıyor. 2022 yılında sendika üyelerine karşı açılan davaların oranı artarken, bunların dörtte biri kadınlara yönelik oldu. UGTT’ye göre hükümet, şubat ayına kadar sendika üyelerine uluslararası alanda tanınan çalışma haklarını kullandıkları için 60’tan fazla dava açtı ve bu rakamlar sendikanın gücünü azaltmaya ve kamuoyunu sendikaya karşı çevirmeye yönelik çabaların arttığını gösteriyor.
Bir milyondan fazla üyesi olan UGTT, 2015 yılında Tunus’ta ulusal diyaloğu teşvik ettiği için Nobel Barış Ödülü’nü diğer üç sivil toplum grubuyla paylaşmıştı. (DIŞ HABERLER)
Evrensel'i Takip Et