16 Nisan 2023 11:43

Sudan'daki çatışmalarda bir günde en az 56 kişi öldü, 595 kişi yaralandı

Sudan'da ordu ile paramiliter Hızlı Destek Kuvvetleri arasındaki çatışmalarda dün en az 56 kişi yaşamını yitirdi, 595 kişi yaralandı.

Arşiv | Fotoğraf: Sudan Silahlı Kuvvetleri

Paylaş

Sudan Ordusu ile paramiliter Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK) arasındaki çatışmanın ilk gününde en az 56 kişi yaşamını yitirdi.

Sudan Merkezi Doktorlar Komitesinden yapılan açıklamaya göre, başkent Hartum ve çeşitli kentlerde ordu ile HDK milisleri arasındaki çatışmalarda en az 56 kişi hayatını kaybetti, aralarında askerlerin de bulunduğu 595 kişi yaralandı.

AA'nın haberine göre komite, "Aklıselimin hakim olması ve masum, silahsız sivillerin canına mal olan çatışmaların derhal durdurulması, alıkonan, mahsur kalanların tahliyesi ve yaralılara ilk yardım için güvenli koridorların açılması çağrısında bulunuyoruz" açıklamasını yaptı.

SUDAN'DAKİ ÇATIŞMALAR

Sudan Ordusu ile HDK arasında son birkaç aydır yaşanan "söz savaşı", iki güç arasında sıcak çatışmaya dönüştü.

Sudan'ın başkenti Hartum ve çeşitli şehirlerinde, dün sabah Sudan ordusu ile HDK arasında silahlı çatışmalar başlamıştı.

HDK NEDİR?

Hızlı Destek Kuvvetleri, eski rejim döneminde Darfur'da hükümete karşı olan güçlere karşı savaşmak amacıyla milis yapılanma şeklinde oluşturuldu. 2013'te Güvenlik ve İstihbarat Teşkilatına bağlanan HDK'nin on binlerce mensubu bulunuyor.

Sudan ordusu, "paralel ordu" gibi hareket eden HDK'nin kendisine bağlanmasını istiyor, HDK ise bunun ancak sivil yönetime geçilmesinin ardından mümkün olabileceğini belirtiyor. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Hatay'da konuşan AKP'li: "Deprem rahmet, Antakya artık tümüyle ak olsun…"

SONRAKİ HABER

Konya'da emekli polis, eşi ile 2 çocuğunu vurdu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa