20 Nisan 2023 12:27
/
Güncelleme: 13:08

Tunus'ta gözaltına alınan En Nahda Lideri Gannuşi tutuklandı

Tunus’ta 17 Nisan’da gözaltına alınan Nahda Hareketi Lideri Raşid el-Gannuşi tutuklandı.

Tunus'ta gözaltına alınan En Nahda Lideri Gannuşi tutuklandı

Tunus'ta Nahda Hareket'inin öğrenci kolları, 4'üncü Kongresine Nahda Hareketi lideri ve Tunus Meclis Başkanı Raşid el-Gannuşi de katıldı. (Fotoğraf:Yassine Gaidi/AA)

Tunus'ta Müslüman Kardeşlerin Tunus kolu olarak bilinen İslamcı Nahda Hareketi Lideri ve eski Meclis Başkanı Raşid el-Gannuşi, 48 saatlik gözaltı süresinin ardından tutuklandı.

AA'nın haberine göre 17 Nisan’da güvenlik güçleri tarafından evine baskın düzenlenmesinin ardından gözaltına alınan Gannuşi, 48 saatlik savcılık sorgusunun ardından dün akşam saatlerinde sevk edildiği Tunus Asliye Mahkemesi tarafından bugün sabaha karşı tutuklandı.

DEVLET GÜVENLİĞİNE KARŞI KOMPLO SUÇLAMASI

En Nahda avukatlarından Habib Bin Sidhum, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Gannuşi’nin beraberindeki 11 kişinin daha soruşturma dosyasında yer aldığını ve soruşturmanın “devlet güvenliğine karşı komplo” dosyası kapsamında olduğunu kaydetti. Gannuşi'nin neyle suçlandığına ilişkin resmi makamlardan ise herhangi bir açıklama yapılmadı.

Gannuşi’nin beraberinde gözaltına alınan Nahda Hareketi liderlerinden Muhammed el-Kumani ile Bilkasım Hasan ile diğer 6 Nahda Hareketi üyesinin aynı mahkeme tarafından tutuksuz yargılanmalarına karar verildi.

Gannuşi'nin gözaltına alınmasına ilişkin Nahda Hareketinden yapılan yazılı açıklamada, "muhalif siyasilerin hakları ve özgürlüklerine yönelik ihlaller ve baskıcı uygulamalara karşı tek bir saf halinde durulması" için muhalefete çağrıda bulunulmuştu. Gannuşi'nin gözaltına alınmasının "oldukça tehlikeli bir gelişme" nitelemesiyle kınandığı açıklamada, Nahda liderinin derhal serbest bırakılması istenmişti.

EN NAHDA MERKEZİNİN YANI SIRA ULUSAL KURTULUŞ CEPHESİNİN MERKEZİ DE KAPATILDI

Tunus muhalefetinin çatı oluşumu Ulusal Kurtuluş Cephesi de 19 Nisan'da yaptığı açıklamada, faaliyet gösterdikleri merkez ile Nahda Hareketi merkezinin kapatıldığını bildirmişti.

Tunus İrade Partisi tarafından yapılan açıklamada da ülke yetkililerinin, partinin başkent Tunus'taki genel merkezini kapattığı duyurulmuştu.

NE OLMUŞTU?

Cumhurbaşkanı Kays Said, temmuz 2021’de meclisi askıya almış, hükümeti feshetmiş ve yargı yetkilerini kendi elinde toplamıştı. Said’in hazırladığı anayasa taslağı referandumda katılım yüzde 27,5’ta kalmış, yine Kays’ın belirlediği koşullarda girilen parlamento seçimlerinde ise bu oran yüzde 11’e kadar düşmüştü. Kays ardından muhalif lider ve çevrelere karşı baskılarını artırmıştı. (DIŞ HABERLER)

EVRENSEL'İNMANŞETİ

Padişah yetkisi

Padişah yetkisi

Devlet Denetleme Kuruluna verilen sınırsız kayyım yetkisiyle Cumhurbaşkanı, bir talimat vererek kamu kuruluşlarından belediyelere, sendikalardan meslek odalarına ve barolara kadar tüm kurumların yönetimlerini, yargı kararına gerek olmadan görevden alabilecek. Prof. Dr. Metin Günday “Bu bir kayyım yetkisi. Anayasa’ya aykırı” dedi.

BİRİNCİSAYFA
SEFERSELVİ
Kara Harp Okulu mezuniyet törenindeki kılıçlı yemin nedeniyle 5 teğmen ordudan ihraç edildi.

Evrensel'i Takip Et