Mahkeme Dereköy için kömür değil, buğday dedi
Mahkeme, Antalya’da verimli toprakları tarım dışına çıkararak kömür ocağı açılmasına izin veren Valilik kararını iptal etti.
![Mahkeme Dereköy için kömür değil, buğday dedi](https://staimg.evrensel.net/upload/dosya/236404.jpg)
Fotoğraf: Dereköylüler
Yusuf YAVUZ
Antalya
Antalya’nın Korkuteli ilçesine bağlı Dereköy Mahallesinde verimli tarım arazileri ile arkeolojik sit alanlarının ortasında açılmak istenen kömür ocağıyla ilgili Valilikçe verilen "ÇED Gerekli Değildir" kararını Mahkeme iptal etti. 1972,55 hektarlık ruhsat sahasına sahip olan kömür madeni için ilk etapta 40,69 hektarlık alanda kömür çıkarılması için Mayıs 2021 tarihinde ÇED Gerekli Değildir Kararı verilmiş, 130 köylü ise kararın iptali için dava açmıştı. Davayı gören Antalya 3. İdare Mahkemesi, Valiliğin kararını hukuka aykırı bularak iptal etti. Mahkemenin iptal kararında, alanda yapılacak kömür ocağı faaliyetinin tarımsal bütünlüğü bozabilecek nitelikte olduğu vurgulandı.
Antalya’nın Korkuteli ilçesine bağlı Dereköy’de üreticilerin yaşamını kabusa çeviren kömür madeni projesinde yemi gelişme yaşandı. Turkuaz Linyit Kömür İşletmeleri A.Ş tarafından açılmak istenen kömür ocağı projesine Antalya Valiliği Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü’nce ÇED Gerekli Değildir Kararı verildi. Ayrıca Antalya İl Toprak Koruma Kurulu da projenin gerçekleştirilmesi için verimli tarım arazilerinin tarım dışı amaçla kullanılmasına izin verdi.
130 KÖYLÜ DAVA AÇTI, MAHKEME İPTAL ETTİ
Bunun üzerine Dereköy’de çiftçilik yapan 130 üretici köylü kararın iptali için Antalya Valiliği’ne karşı dava açtı. Davayı gören Antakya 3. İdare Mahkemesi, köylüleri haklı bularak Valiliğin ÇED Gerekli Değildir Kararını iptal etti.
"VALİLİĞİN İŞLEMİ HUKUKA UYGUN DEĞİL"
Mahkemenin kararında, projenin yapılması planlanan alanın dikili tarım arazileri ile sulu tarım arazileri (1. sınıf tarım arazisi) vasfında olduğu, alanda bitkisel üretimin yanı sıra küçükbaş hayvan yetiştiriciliğinin ve arıcılığın yapıldığı, çevresinde alternatif alanların bulunmadığı ve alanda yapılacak faaliyetlerin tarımsal bütünlüğü bozabilecek nitelik ve nicelikte olduğu, tarımsal dışı amaçla kullanımının uygun bulunmadığının somut olarak ortaya koyulduğu, belirtildi. Oybirliği ile alınan iptal kararında, konuyla ilgili hazırlanan bilirkişi raporlarına da atıfta bulunularak, projenin gerçekleşmesi halinde çevresel etkileri yönünden olumsuzluklarının bulunduğu anlaşıldığından, Valiliğin işleminde hukuka uyarlık bulunmadığı sonucuna varıldığı kaydedilerek işlemin iptal edildiği belirtildi.
AV. TUNCAY KOÇ: "DEREKÖY KÖMÜR OCAĞINDAN KURTULDU"
Mahkeme kararını değerlendiren köylülerin avukatı Tuncay Koç, önemli bir tarımsal üretim alanı olan Dereköy’deki kömür ocağına karşı açtıkları üç ayrı davayı da kazandıklarının altını çizerek, “Dereköy’de açılmak istenen kömür ocağına verilen ÇED Gerekli değildir kararına karşı iki yıl önce açtığımız davada Mahkemenin iptal kararı elimize ulaştı. Mahkemenin iptal kararında, Toprak Koruma Kurulu’nun verdiği tarım dışı kullanım kararının iptal edildiği belirtilerek tarım topraklarının bölünemeyeceği, alternatif tarım arazilerinin korunması gerektiği vurgulandı. Bu kararla birlikte Dereköy kömür ocağında tamamen kurtulmuş oldu” dedi.
"DOĞA CİNAYETLERİNE SON VERİLMELİ"
Aynı zamanda Türkiye İşçi Partisi (TİP) Antalya Milletvekili adayı da olan Avukat Tuncay Koç da “Önemli bir tarımsal üretim alanı olan Dereköy’de su havzalarının da bulunduğu bölgeye kömür ocağı izni verilmesini bir doğa cinayetiydi. Mahkeme kararlarıyla bu cinayet şimdilik engellendi. Ancak bu cinayetlere son verilmesi için bir zihniyet ve iktidar değişimi gerekmektedir” görüşünü dile getirdi.
Evrensel'i Takip Et