09 Mayıs 2023 18:12

Avrupa Gazeteciler Federasyonundan AFP grevine destek: "Adil ücret bir ayrıcalık değil, bir haktır"

Avrupa Gazeteciler Federasyonu , grevlerinin 7. gününü geride bırakan AFP’deki gazetecilere destek açıklamasında bulundu.

Fotoğraf: Eylem Nazlıer/Evrensel

Paylaş

EFJ, grevlerinin 7. gününü geride bırakan İstanbul’daki AFP gazetecilerini destekleyen bir açıklama yayımlayarak “Adil ücret bir ayrıcalık değil, bir haktır” dedi.

İstanbul’daki Agence France-Presse (AFP) işçileri, Türkiye’de artan hayat pahalılığı karşısında daha yüksek maaş talep etmek için girdikleri grevin 7. gününü geride bıraktı. Avrupa Gazeteciler Federasyonu (EFJ), grevdeki gazetecilere desteğini ifade eden ve AFP’yi çalışanlarına makul ücretler vermeye çağıran bir açıklama yayımladı. EFJ “Adil ücret bir ayrıcalık değil, bir haktır” dedi.

Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS), 3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü’nde AFP yönetimiyle anlaşma sağlayamayınca greve gitmişti. Gazetecilerin talepleri arasında enflasyonu telafi edecek maaş artışı ve Türk lirasındaki erimeyi telafi edecek bir koruma mekanizması yer alıyor.

"HER TÜRLÜ ÇABAYI GÖSTERDİK"

Türkiye Gazeteciler Sendikası Başkanı Gökhan Durmuş, AFP ile 3 ayı aşkın süredir pazarlık yaptıklarını ancak Türkiye’deki tüm çalışanları derinden etkileyen ekonomik krizle ilgili taleplerinin  görmezden gelindiğini ifade ederek şunları söyledi: “Toplu iş görüşmelerinde bu süreci masada bitirmek için her türlü çabayı gösterdik. Ancak ücretlerimizin erozyona uğramaması için işvereni teklifimizi kabul etmeye ikna edemedik. Türkiye ciddi bir ekonomik krizle karşı karşıya. Temel tüketim maddelerine hemen hemen her gün yapılan zamlar ciddi bir geçim sıkıntısına neden oluyor. En temel tüketim maddelerinde ve konut kiralarında son bir yılda yapılan zamları yüzde 300 olarak ifade ediyoruz.”

Fransa’daki gazeteciler sendikaları da Türkiye’deki gazetecilerin makul ücret mücadelesinde destek olmak için Twitter’da dayanışma mesajları paylaştı. (MEDYA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Bir annenin, bir çocuğun çığlığı: Bu sesi duyun artık!

SONRAKİ HABER

"Toplum Yararına Program" dahilinde çalışan işçilerin hakları - Dr. Murat Özveri | Adaletin İş Yüzü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa