21 Mayıs 2023 18:42

Ekolojist Cemil Aksu: Nükleer santralin hiçbir faydası yok

Polen Ekoloji’den Cemil Aksu, nükleer santrallerde, radyasyon sızıntısı olmadan depolamanın mümkün olmadığını, hiçbir ülkenin nükleer atıkları bertaraf edecek bir çözüme ulaşamadığının altını çizdi.

Ekolojist Cemil Aksu: Nükleer santralin hiçbir faydası yok

Fotoğraf: DHA

Birçok bilim insanının, çevre örgütlerinin ısrarla karşı çıktığı Akkuyu Nükleer Güç Santralinin yapımına devam ediliyor. Santral seçimden öncesine yetişmediği için Rusya’dan nükleer yakıt alan Cumhurbaşkanı Erdoğan, yabancı ortaklarının çoğunlukta olduğu Akkuyu Nükleer Güç Santralinin tamamlanması için ısrarcı olurken dünyada nükleer santraller büyük tehlike saçması nedeniyle kapatılıyor.

Mezopotamya Ajansından Ömer İbrahimoğlu’na konuşan Polen Ekoloji’den Cemil Aksu Akkuyu Nükleer Güç Santralini ve nükleer santralleri değerlendirdi. Nükleer santralde, radyasyon sızıntısı olmadan depolamanın mümkün olmadığını belirten Aksu, hiçbir ülkenin nükleer atıkları bertaraf edecek bir çözüme ulaşamadığının da altını çizdi.

"SİLAH ÜRETİMİ YAPILIYOR"

Nükleer santrallerde radyoaktif sızıntı olması ihtimalinin yüksek olduğuna vurgu yapan Aksu, “Bu ihtimal gerçekleştiği zaman da herhangi bir tedbir alabilme imkanı da yok. Çünkü radyasyon hiçbir şekilde bir yere hapsedilemeyen bir enerji ve ışık dalgasıdır” dedi. 

Yüksek maliyete neden olan ve toplum ile çevre sağlığına yarardan çok zararı olmasına rağmen ülkelerin nükleer santral inşa etmekteki ısrarına değinen Aksu, birinci nedenin silah üretimi olduğuna dikkat çekti. Günümüzde nükleer santrallerin silah üretimine devam ettiğine işaret eden Aksu, “Seyreltilmiş uranyum ve belli izotoplar başka nükleer silahlarda kullanılmaya devam ediliyor. Bunlar atom bombası gibi büyük etkileri olan silahlar değil ama daha düşük etkileri olan silahlarda kullanılıyor” diye belirtti.

HAYRI YOK, ZARARI ÇOK

Nükleer enerjinin hiçbir şekilde ülke gelişimine katkı sağlamadığını dile getiren Aksu, aynı zamanda enerji sorunu için de bir çözüm olmadığını belirtti. Nükleer santrallere sahip ülkelerin başka teknik ve kaynaklardan enerji üretmeye ihtiyaç duyduklarını hatırlatan Aksu, “Örneğin Türkiye’de de Akkuyu Nükleer Santrali bir Rus yapımıdır. Akkuyu Nükleer Santralinin yapımında neredeyse hiçbir Türk şirketi yer almıyor. Mevcut şirketlerin hepsi yabancı menşelidir” dedi. 

Mevcut barajlardaki enerji üretiminin ülkenin enerji ihtiyacını karşılayabileceğinin altını çizen Aksu, nükleer santraldeki ısrarın uluslararası ilişkiler nedeniyle olduğunu söyledi. Türkiye’nin bölgedeki sömürgeci politikalarıyla ve bu politikalarından beslenen bir avuç sermaye tekelinin kârlarını artırmak dışında bir amaç gütmediğini vurgulayan Aksu, “Burada ne halkın ne doğanın ne şimdiki kuşakların bir çıkarı var. Aksine hem şimdiki hem de gelecek kuşakların sağlıklı, demokratik bir ortamda yaşamasını ortadan kaldıran bir yatırımdır” ifadelerini kullandı.

Türkiye’de elektriğin pahalı olduğuna işaret eden ve nükleer santral faaliyete geçtiği takdirde elektriğin maliyetinin daha da artacağını anlatan Aksu, “Nükleerden üretilen elektrik, mevcut hidroelektrik santral, rüzgar ya da güneş santrallerinde üretilen enerjiden onlarca misli pahalıya satılacak. Dolayısıyla Türkiye’ye yeni mali bağımlılıklar, yeni mali yükler aynı zamanda da insani ve ekolojik riskler getirmek dışında hiçbir katkısı olmayacak” şeklinde konuştu. (HABER MERKEZİ)

Evrensel'i Takip Et