23 Mayıs 2023 10:41
/
Güncelleme: 11:22

Sağanak yağışta yollar göle döndü, araçlar mahsur kaldı

Ankara, Mersin ve Adana’da sağanak yağış nedeniyle yollara göle döndü, sürücüler ve yayalara zor anlar yaşadı. Bazı araçlar yollarda mahsur kalırken, tarım alanları da zarar gördü

Sağanak yağışta yollar göle döndü, araçlar mahsur kaldı

Fotoğdaf: DHA

Ankara, Mersin ve Adana’da etkili olan sağanak yağış sonucu sürücüler ve yayalara zor anlar yaşarken, bazı araçlar yollarda mahsur kaldı, tarım alanları zarar gördü. 

Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nden, Ankara ve çevre iller için; ani sel, su baskını, yerel dolu, yıldırım, hortum gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunması konusunda yaptığı uyarıların ardından Başkent'te dün akşam saatlerinden itibaren sağanak yağış, hayatı olumsuz etkiledi. Kısa sürede yollar sular altında kalırken, araçlar ilerlemekte güçlük çekti. Vatandaşlar ve sürücüler zor anlar yaşadı.

OTOBÜS SU TAHLİYE KANALINA DÜŞTÜ, 3 KİŞİ MAHSUR KALDI

Sağanak yağışa hazırlıksız yakalananlar

Fotoğdaf: DHA

Sağanak yağış nedeniyle Ankara-Kırıkkale yolu göle dönerken, araçlar yollarda mahsur kaldı.  Bazı büyük araçların sürücüleri tüm tehlikeyi göze alarak sulardan görünmeyen yolda ilerlemeye çalıştı. Özel bir şirkete ait bir otobüs su tahliye kanalına düştü. Araçta mahsur kalan 3 kişi, kepçe ile kurtarıldı. Yolda mahsur kalan diğer araçlar; Karayolları Genel Müdürlüğü, Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) ve Mamak Belediyesi'ne bağlı ekipler tarafından kurtarıldı.  

Polis ekipleri kazaları önlemek amacıyla Ankara-Kırıkkale yolunu geçici süreyle trafiğe kapatınca uzun araç kuyrukları oluştu, vatandaşlar saatlerce mahsur kaldı. Suların çekilmesiyle birlikte Ankara-Kırıkkale yolu tekrar trafiğe açıldı. 

“BURAYA KALICI ÇÖZÜMLER BULMAK LAZIM”

Mamak Belediye Başkanı Murat Köse, yağışlarda oluşan taşkınlar için geçici çözümler yerine kalıcı çözümler üretilmesi gerektiğine vurgu yaparak, "Çok yoğun bir yağış yağdı. Lalahan ile Gökçeyurt arasındaki tüm dere yataklarına su doldu. Tabii bu güzergahtaki yolun bazı yerlerinde taşmalar oldu. Dolayısıyla trafik tamamen tıkanmıştı. Ekiplerimizle birlikte hızlıca geldik, burada kaza yapan 2 araç vardı onları kenara çektik. Devamında da geçişin rahatlaması için özellikle kanalları açıyoruz ki geçişi rahatlatalım. Tabii bunlar geçici çözümler, buraya kalıcı çözümler bulmak lazım.  Biz ekiplerimizle birlikte geçişi rahatlatmak için uğraşıyoruz. Trafik sıkışıklığı oldu ama açıldı" dedi.

Yolda mahsur kalan vatandaşlardan Kadir Kayalı ise "Ankara istikametinden Elmadağ’da bulunan evime gitmek için yola çıkmıştım. Lalahan istikametine geldiğimizde yolda sel olduğunu gördük. Fakat yolda fazla bir yağmur olmadığından devam etmeye karar verdik. Biraz daha ilerleyince mahsur kaldık. AFAD ekipleri ve belediye ekipleri bizi mahsur kaldığımız yerden çıkarttılar" diye konuştu.

MERSİN’DE YAĞMUR ETKİLİ OLDU

Sağanak yağışa hazırlıksız yakalananlar

Fotoğdaf: DHA

Mersin’de gece saatlerinde başlayan sağanak yağmur hayatı felç etti. Tarsus ilçesinde araçlar suya gömülürken tarım alanları zarar gördü.

Mersin’de gece saatlerinde başlayan sağanak yağmur etkili oldu. Kent merkezinde sokak aralarında su birikintileri oluştu. Tarsus ilçesinde de sağanak etkili oldu. Yağmur nedeniyle caddeler su altında kaldı, araçlar suya görüldü. İlçede tarım arazileri de yağıştan zarar gördü. Meteorolojiden gelen uyarı üzerine teyakkuza geçen ekipler, sabahın erken saatlerine kadar çalışma yaptı. 

ADANA'DA SAĞANAK NEDENİYLE YOLLAR GÖLE DÖNDÜ

Sağanak yağışa hazırlıksız yakalananlar

Fotoğdaf: DHA

Adana'da sabahın ilk saatlerinde etkili olan fırtına ve sağanak yağış nedeniyle bazı caddeler göle döndü, kökü zayıf ağaçlar ise araçların üzerine devrildi.  

Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün şiddetli sağanak ve fırtına uyarısında bulunduğu il merkezinde sabahın ilk saatlerinde sağanak yağış etkili oldu. Sağanak nedeniyle bazı cadde ve sokaklar göle dönerken, merkez Seyhan ilçesinden geçen sulama kanalının bazı noktalarında taşma meydana geldi. Öte yandan yollarda birikip, nehir gibi akıntıyla ilerleyen yağmur sularının sulama kanalına akması, şelale görüntüsü oluşturdu. Fırtına nedeniyle kökü zayıf bazı ağaçlar ise araçların üzerine devrildi. Sabah işe gitmek için yola çıkan ve yağışa hazırlıksız yakalananlar, zor anlar yaşadı. Trafikteki sürücüler ilerlemekte güçlük çekerken, bazı araçlar ise göle dönen yollarda arızalandı. Yaklaşık 45 dakika süren sağanak etkisini yitirirken, kentte yağmur hafif şekilde yağmaya devam ediyor.

TREN SEFERLERİ DURDU

Adana'da etkili olan sağanak nedeniyle tren hatlarında çökme ve su birikintileri oluştu, bir tren de yoluna devam edemedi. Trenden inen yolcular, raylardan yürüyerek bölgeden uzaklaştı. Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD), sosyal medya hesaplarından yaptığı açıklamada, Adana-Mersin arası yolcu trenlerinin aşırı yağıştan meydana gelen sel nedeniyle işletilemediği bildirildi.

OSMANİYE'DE TARIM ARAZİLERİ ZARAR GÖRDÜ

Osmaniye'de sağanak yağış tarım arazilerine zarar verdi

Fotoğraf: DHA

Osmaniye'de kırsal mahallelerde etkili olan sağanak ve fırtına nedeniyle yollar göle göndü, ağaçlar devrildi, ekili alanlar zarar gördü.

Meteoroloji'nin sağanak ve fırtına uyarısının ardından Osmaniye'de, şiddetli yağış etkili oldu; bazı sokak ve caddeler göle döndü. Kuvvetli yağış ve fırtına, özellikle kırsal mahalleleri vurdu. Sakarcalık köyünde yollar kapandı, kanallar taştı, ağaçlar yıkıldı. Ekili tarım arazileri de büyük zarar gördü. Bölgede yağışın aralıklarla sürdüğü belirtildi

ELAZIĞ’DA SAĞANAK YAĞIŞ ETKİLİ OLDU

Sağanak yağışa hazırlıksız yakalananlar

Fotoğraf: DHA

Elazığ’da dün akşam saatlerinde etkili olan sağanak günlük hayatı olumsuz etkiledi, bazı cadde ve sokakları su bastı.

Kentte akşam saatlerinde etkili olan sağanak, günlük hayatı olumsuz etkiledi. Yağış nedeniyle bazı cadde ve sokakları su bastı. Sürücüler araçlarıyla ilerlemekte güçlük çekerken, belediye ekipleri de yollarda biriken suları tahliye etmek için çalışma başlattı.

"BU SORUNLARIN ÖNÜNE PLANLI KENTLEŞME İLE GEÇİLEBİLİR"

Yağışların ardından yaşanan su baskınları, heyelanlar, araçların saplanması gibi hayatı etkileyen tüm bu olumsuzluklar imar aflarının, sürekli yasa dışı yapılaşmaya göz yumulmasının ve bunun kalıcı bir hale getirilmesinin sonucu olduğunu söyleyen Şehir Planlamacıları Odası İstanbul Şube Yönetim Kurulu Başkanı Pelin Pınar Giritlioğlu, “Türkiye’de kentlerin üstyapısı, altyapısına uygun bir şekilde oluşturulmuyor, planlar doğrultusunda gerçekleştirilmiyor. Bu sebeple üst yapı kapasitesi ile altyapı kapasitesi birbirinden farklı. Üstyapıya sürekli yeni eklenen yapılaşmayla üstyapı yoğunluğu ve üstyapının kapasitesini artırıyor. Zamanla da altyapı bunu kaldıramaz hale geliyor” dedi. Özellikle de 2018 yılındaki imar affı son dönem yoğun kentleşme baskısı altında giderek yapılaşan kentleri altyapı anlamında daha kronikleşen bir duruma getirdiğine değinen Giritlioğlu, “Şu an kaldırımlar oyularak yapılmış iş yerleri ruhsatlandırılmış ve yasal olarak da affedilmiş durumda. Altyapıya üstyapı kapasitesini yüklenecek bir yatırım yapılmıyor olması elbette ki bu soncu hazırladı şeklinde konuştu.

Tüm bu sorunların önüne geçilmesinin planlı kentleşme ile mümkün olacağından bahseden Giritlioğlu, “Altyapı ve üstyapı kapasitesinin birbiriyle ilişkili olması gerekmektedir. Planlı yapılaşma yapılmalıdır. Planların öngördüğü eşiklere uygun yapılaşma gerekiyor ki beklenmedik sorunlar afete dönüşmesin. Bunun bir boyutu da aslında iklim değişikliği. Standarda uygun olmayan, kapasiteyi aşmış yapılaşmanın da birleşmesiyle bu sonuçlar ortaya çıkıyor diyebiliriz” dedi. (HABER MERKEZİ)

Evrensel'i Takip Et