26 Mayıs 2023 20:27

Mahkeme Prof. Dr. Değirmencioğlu’nun ihraç kararını iptal etti

Mahkeme, “Bu suça ortak olmayacağız” bildirisine imza verdiği için KHK ile kamu görevinden ihraç edilen Prof. Dr. Serdar Değirmencioğlu’nun ihraç kararını iptal etti.

Fotoğraf: Serdar Değirmencioğlu Arşivi

Paylaş

“Bu suça ortak olmayacağız” bildirisine imza verdiği için kamu görevinden 686 sayılı OHAL KHK’si ile ihraç edilen Prof. Dr. Serdar Değirmencioğlu’nun OHAL Komisyonu’na yaptığı başvuru sonucu verilen ret kararına karşı Ankara 27. İdare Mahkemesine yaptığı başvuruda karar çıktı.

Anayasa Mahkemesi ve Danıştay kararlarına atıf yapılan mahkeme kararında barış bildirisine imza atmanın “terör örgütü”yle irtibatlı ve iltisaklı olduğu anlamına gelmeyeceğine dikkat çekildi.

"HUKUKA UYGUN DEĞİL"

Değirmencioğlu’nun kamu görevine iadesi istemiyle Olağanüstü Hal İşlemleri İnceleme Komisyonuna yaptığı başvuru için 20 Kasım 2021 tarihinde reddedilmişti. Ankara 27. İdare Mahkemesi başvurunun reddine dair işlemin hukuka uygun olmadığını ifade etti.

Öte yandan mahkeme Değirmencioğlu’nun yoksun kalınan parasal haklarının ödenmesi talebini ise şöyle değerlendirdi: “Kamu görevinden çıkarılma tarihlerini takip eden ay başından göreve başladıkları tarihe kadar geçen süreye tekabül eden mali ve sosyal haklarının ödeneceği kurala bağlanmış olup, dava konusu işlemin hukuka aykırılığı mahkememiz kararıyla saptandığından, bu işlem nedeniyle yoksun kalınan parasal hakların anılan madde hükmünde belirlenen usul çerçevesinde ve hakediş tarihinden itibaren dönemsel olarak işletilecek yasal faiziyle ödenmesi gerekmektedir.”

Mahkeme oybirliğiyle aldığı kararda dava konusu işlemin iptaline, dava konusu işlem nedeniyle yoksun kalınan özlük haklarının iadesine ve parasal hakların hakediş tarihinden itibaren dönemsel olarak işletilecek yasal faiziyle birlikte ödenmesine hükmetti.

Doğuş Üniversitesi tarafından Nisan 2016’da işten atılan Prof. Dr. Değirmencioğlu’nun işe iade talebiyle Mayıs 2016'da açtığı dava dosyası ise Danıştay'da.

PROF. DR. SERDAR M. DEĞİRMENCİOĞLU KİMDİR?

Serdar M. Değirmencioğlu 1966’da Ankara Altındağ’da doğdu. ODTÜ Psikoloji Bölümünde okudu. Gelişim Psikolojisi doktora derecesini ABD’de aldı ve ardından iki yıl Northwestern Üniversitesi Sosyal Politika Araştırmaları Enstitüsünde çalıştı. Türkiye’ye döndükten sonra ODTÜ ve başka üniversitelerde görev yaptı. Barış İçin Akademisyenlerin “Bu Suça Ortak Olmayacağız” bildirisini imzaladığı için üniversitedeki görevine nisan 2016’da son verildi. Şubat 2017’de 686 numaralı KHK ile kamu hizmetinden ihraç edildi. Değirmencioğlu çalışmalarını Almanya’daki bir üniversitede konuk araştırmacı olarak sürdürüyor.

Josephine “Scout” Wollman Fuller Ödülü 20 yıldır çocuklar için yaptığı çalışmalar nedeni ile geçtiğimiz yıl Prof. Dr. Serdar M. Değirmencioğlu’na verilmişti. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Mevzuat BTK'nin aklına Kılıçdaroğlu'nun SMS'inden sonra geldi

SONRAKİ HABER

Soylu'nun Üsküdar gezisinde kalp işareti yapan genç gözaltına alındı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa