HABAŞ’ın cüruf depolama tesisine ikinci kez fren: Her yer betonlaşırken seyirci kalamazdık
İzmir Aliağa’da HABAŞ Endüstrisi AŞ’nin açmak istediği “cüruf depolama tesisi” ile ilgili verilen “ÇED olumlu” kararını İzmir 3’üncü İdari Mahkemesi ikinci kez iptal etti.
Fotoğraf: Ramis Sağlam/Evrensel
Ramis SAĞLAM
İzmir
İzmir Aliağa’da bulunan Şehit Kemal Mahallesi’nde HABAŞ Endüstrisi AŞ’nin açmak istediği “cüruf depolama tesisi” ile ilgili verilen “ÇED olumlu” kararını İzmir 3’üncü İdari Mahkemesi ikinci kez iptal etti.
Açılan davada vatandaşlar, projenin hayata geçirilmesiyle havanın, içme suyunun, doğal yaşamın, bitki örtüsünün büyük ölçüde zarar göreceğini, atıkların depolanması sırasında Aliağa ve civar köylerinin yollarında birçok atık kamyon trafiği oluşacağını, çıkan gazlar sebebiyle civardaki bütün alanda hava ve toprağın kirleneceğini savunuyor.
İzmir 3’üncü İdare Mahkemesi, 3 Mart 2023’te yapılan keşif heyeti incelemesi sonucunda projenin tarım alanı ve tehlikeli atık bertaraf tesisi alanı dahilinde kaldığını belirterek her iki davada aynı yer olduğunu tespit etti.
“ÇED OLUMLU KARARI UYGUN DEĞİLDİR”
Kararda depolama tesisine ulaşım sağlayacak yollarda cüruf taşıyacak ağır tonajlı araç trafiğinin arazinin eğimli yapısı nedeniyle tesis civarında yaşayan yöre halkı ve bu yörede otlatılan canlı hayvanlar için hayati riskler oluşturabilecek potansiyeli bulunduğu belirtilerek “ÇED olumlu” kararının uygun olmadığı belirtildi.
Bilirkişi raporunda milyonlarca çeşit canlı türünü barındıran biyosfer ve ekosistemin bir bütün olduğuna dikkat çekilerek biyolojik açıdan zengin, maddesel yarar açısından canlıların yaşaması için gelecek hazırlayan yerlerin bu tip bir tesise uygun olmadığı ifade edildi.
İzmir 3’üncü İdari Mahkemesi, “Dava konusu işlemin çevreye etkileri dikkate alındığında telafisi güç zararlar oluşturacağından, hukuka aykırılığı açık olan benzer dava için de yürütmeyi durdurma kararı verilmiştir” dedi.
BİLİRKİŞİ HEYETİNİN TESPİTLERİ
Projeye ilişkin bilirkişi raporuna yansıyan bazı gözlemler ise şu şekilde sıralandı:
- Alanda antropojen etkiler yok ve çevresinden ekolojik bariyer ile ayrılmıyor.
- Bölgede amfibiler, sürüngen ve memeli hayvanlar için herhangi bir önlem alınmamış.
- Bölgenin biyolojik çeşitliliğinin tam olarak ortaya konulabilmesi için gösterge bir grup kabul edilen gündüz kelebekleri (Lepidoptera) hiç incelenmemiş.
- Tozlaşma işlevi açısından önem taşıyan arılardan ÇED raporunda hiç bahsedilmemiş.
"DOĞAMIZIN ZARAR GÖRMESİNİ İSTEMİYORUZ"
Kararı değerlendiren Şehit Kemal Mahalle Muhtarı Ayşe Algül “Yaşam kaynağımız olan doğamızın zarar görmesini istemiyoruz. Amacımız bizden sonraki kuşaklar için de yaşanabilir bir doğa bırakmak. Her yer betonlaşırken, sanayi tesisleri çevreye bu kadar zarar verirken seyirci kalamazdık” dedi.
Davanın Avukatı Berna Babaoğlu Ulutaş ise “Mahkeme aynı işleme karşı dava açmış bir yurttaşın davası ile bizim davamız arasında bağlantı bulunduğuna karar verdi. Bunun neticesinde diğer dosyada verilen yürütmeyi durdurma kararı gerekçe gösterilerek aynı konuda yeni bir karar verilmesine gerek olmadığına karar verildi. ‘ÇED olumlu’ kararı bilirkişi raporu doğrultusunda iptal edilmelidir” ifadelerini kullandı.