12 Haziran 2023 11:22
/
Güncelleme: 16:06

Antep'te sanata ve dayanışmaya açılan kapı ; Nar Sanat Derneği

Deniz KAR
Antep

Antep’te 2010 yılından bu yana kültür sanat alanında faaliyet sürdüren Nar Bilim, Kültür ve Sanat Derneği, Maraş merkezli 6 Şubat depremlerinde dayanışma merkezine dönüşmüştü. Bir yandan deprem sonrası dayanışmayı sürdüren Nar Sanat, kültür sanat alanındaki çalışmalarına yeniden başladı. Nar Sanat’ta yeni dönem atölye kayıtları devam ederken, üye ve gönüllüler de yürütülen faaliyetlerde etkin rol alıyor. Nar Sanat’ın avlusunda üye ve gönüllüleri ile derneğin yürüttüğü çalışmalar üzerine konuştuk.  

DAYANIŞMA RUHU, GELİŞİME KATKI

Nar Sanat’ta amatör ve profesyonel pek çok kulüp ve kurs mevcut. Bunlardan birisi de aylık tema belirlenen ve tema çerçevesinde kitapların okunup tartışıldığı kitap kulübü. Kulübün yeni üyelerinden Yeliz de, Nar Sanat’a deprem zamanında derneğe dahil olanlardan. Nar Sanat’taki dayanışma ruhunun dikkatini çektiğini aktaran Yeliz, aynı zamanda şehirde kendisini geliştirebileceği bir alan olmadığı için derneğe katılma ihtiyacı duymuş. Okumanın kendisine hitap ettiğini dile getiren Yeliz, “Tartışılan konuların bana bir şeyler katacağını düşünüyorum. Buradan beklentim çok” diyor. 

"SANATIN DÖNÜŞTÜRÜCÜ GÜCÜNE İNANIYORUZ"

Nar Sanat’ın ortaya ürünler çıkaran atölyelerinden biri de sinema atölyesi. Sinema atölyesi 2016’da kuruldu. Atölye, 10 Ekim Ankara Gar Katliamı’nda yaşamını yitiren Ali Deniz Uzatmaz’ın hayatını anlatan ‘Bin Doğanlardan Biri’ belgeselini çektikten sonra derneğin faaliyetlerine ara vermesiyle sinema atölyesi de bir süre atıl kalmış. Sinema atölyesinin üyelerinden Rojda, atölyenin geçtiğimiz yıl yeniden faaliyete başladığını aktarıyor. Atölye katılımcılarının profesyonel olmadığını ancak içerisinde bu alanda eğitim alan kişilerin de olduğunu söylüyor. Geçtiğimiz yıl atölyenin bir kısa film ortaya çıkardığını ifade eden Rojda “Atölyenin yeni döneminde yapılacak programları hazır. Gelen arkadaşların bir kısmı fabrika işçisi, daha önce hiç fotoğraf makinesi ya da kamera kullanmayan arkadaşlar. O yüzden atölye bir yandan teknik konuda ilerlememizi sağlayacak. Diğer yandan da izlenen filmler üzerine sohbetlerle düşünce biçimimizin de ilerlemesini hedefliyoruz. Sanatın değiştirici, dönüştürücü gücüne inanıyoruz” diyor. 

"ÖZGÜR BİR ALAN"

Nar Sanat’ı sosyalleşme alanı, yaşadığı sorunlara çözüm bulmak için yaşam alanı olarak görüp gelenler de mevcut. Onur ve Mizgin gibi. Nar Sanat’ı insanların ortak bir paydada buluşabildiği bir yer olarak gören Onur, “Burası insanlara yardım edilen, sorunlarıyla mücadele etmek için hedefi olan ve hedefi gerçekleştiren bir yer” diye anlatıyor. Mizgin de Antep’in sosyalleşmek için yeterli imkanlara sahip bir şehir olmadığından dertli. Nar Sanat’ın bu boşluğu doldurduğuna dikkat çektiğine değinen Mizgin, “Burada sosyalleşmeyi, insanlara yardım etmeyi hissettim. Antep’te oturup çok rahat muhabbet edebileceğim, kendimle ilgili bir şeylerle uğraşabileceğim özgür bir alan. Antep’te böyle bir alanın açılması çok kolay değil” diyor. 

GÖKYÜZÜ ÇOCUK ÇADIRI

Nar Sanat Derneği, depremden etkilenen yerli ve mülteci çocuklar için çeşitli etkinlikler düzenlemeye devam ediyor. Bunlardan birisi de çocuklara psikososyal desteğin verildiği, eğitimcilerin katıldığı ve çocukların oyunlar da oynayabildiği avluda kurulu olan Gökyüzü Çocuk Çadırı. Gökyüzü Çadırı’nda görev alan Hazal, Nar Sanat ile depremden sonra tanıştığını söylüyor. Hazal, “Nar Sanat, ihtiyacı görerek hızlıca cevap verdiği için bence çok kıymetli. Sadece yaptığı iş özelinde değil bence verdiği mesaj açısından da önemli Nar Sanat’ın yaptığı” diyor. 

Nar Bilim, Kültür ve Sanat Derneği

Fotoğraf: Evrensel

NAR SANAT’TA YENİ DÖNEM

Akşam gerçekleşecek etkinlik için Dernek Başkanı Merve Karataş’ı hazırlıklarla ilgilenirken görüyoruz. Etkinlikler hakkında bilgi alıyoruz.

Haziran ayına ‘Ustaları Anıyoruz’ başlığıyla gerçekleşen Orhan Kemal, Ahmed Arif ve Nâzım Hikmet’i anan etkinliklerle başladıklarını söyleyen Merve, ‘12 Haziran Dünya Çocuk İşçiliğiyle Mücadele Günü ‘kapsamında da Dardenne Kardeşlerin ‘Söz’ filminin gösterimini yaptıklarını söylüyor. Her cuma günü belirli bir tema çerçevesinde film gösterimi yaptıklarını aktaran Karataş, Onur Haftası’nda yönetmen Can Candan’ın katılımıyla ‘Benim Çocuğum’ belgeselinin gösteriminin yapılacağını söylüyor.

"İŞÇİLERİN YER ALACAĞI SERBEST KÜRSÜMÜZ OLACAK"

 ‘Dünya Mülteciler Günü’ kapsamında da etkinlikler gerçekleştireceklerini ifade eden Karataş, “Bu etkinlikte göçmen ve yerli işçilerin söz alabileceği bir serbest kürsümüz olacak” diyerek atölye kayıtlarının da devam ettiğini hatırlatıyor. Dernek binasının bir katını oluşturan ve içerisinde on bine yakın kitabın bulunduğu Ali Deniz Uzatmaz Kütüphanesine de değinen Karataş, “Derneğe gelmek ve etkinliklere katılmak için hiçbir sebebiniz yoksa bile, kütüphanemizden aldığınız kitapla çayınızı, kahvenizi içmek için gelin” çağrısında bulunuyor.

Evrensel'i Takip Et