14 Haziran 2023 16:32
/
Güncelleme: 20:10

İsveç’in NATO üyeliği için Ankara’da toplantı

Türkiye, Finlandiya, İsveç Daimi Ortak Mekanizması'nın dördüncü toplantısı Ankara’da yapıldı.

Beştepe’deki toplantıda Türkiye heyetine Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Büyükelçi Akif Çağatay Kılıç başkanlık etti. Türkiye heyetinde ayrıca Dışişleri Bakan Yardımcısı Burak Akçapar bulundu.

Toplantıya, NATO heyeti başkanı olarak NATO Genel Sekreter Kabine Şefi Stian Jenssen, İsveç heyeti başkanı olarak İsveç Dışişleri Bakanlığı Devlet Sekreteri Büyükelçi Jan Knutsson ve Finlandiya heyeti başkanı olarak da Finlandiya Dışişleri Bakanlığı Daimi Devlet Sekreteri Jukka Salovaara katıldı. Toplantı yaklaşık üç saat sürdü.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığından toplantıyla ilgili "Üçlü Muhtırada kayıtlı taahhütlerin hayata geçirilmesinde kaydedilen ilerlemenin düzeyi ele alınmıştır. Katılımcılar Daimi Ortak Mekanizmanın önemini vurgulamışlar ve müteakip somut adımlar üzerinde çalışmaya devam etmek hususunda mutabık kalmışlardır" açıklaması geldi.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg de "İsveç NATO'ya üye olması noktasında üzerine düşenleri yerine getirdi. Erdoğan ile görüştüm. Toplantının oldukça olumlu geçtiğini söyledi" ifadelerini kullandı.

Türkiye, Finlandiya ve İsveç, 28 Haziran 2022'de NATO Madrid Zirvesi’nde üçlü muhtıraya imza atarak Daimi Ortak Mekanizma’yı kurmuştu. Türkiye, İsveç’in NATO üyeliğine henüz onay vermezken bir ülkenin NATO'ya katılabilmesi için oybirliği, yani mevcut 31 üye ülkenin tümünün onayı gerekiyor.

ERDOĞAN’DAN "İSVEÇ GÖREVİNİ YAPMALI" AÇIKLAMASI

Cumhurbaşkanı Erdoğan Azerbaycan ziyareti dönüşü gazetecilere yaptığı açıklamada konuyla ilgili “Bu NATO Zirvesi Vilnius’ta yapılacak. İnşallah fevkalade bir durum olmadığı takdirde ben de katılacağım. Her şeyden önce İsveç üzerine düşen görevi yerine getirmesi lazım'' dedi.

Erdoğan, “Stoltenberg’e ‘Eğer bizim İsveç’in beklentilerine illa cevap vermemizi bekliyorsanız, her şeyden önce İsveç bu terör örgütünün yaptıklarını bir defa yok etmesi lazım’ dedik. Bunları Stoltenberg’e ifade ederken, tam o esnada maalesef yine İsveç’te teröristler caddelerde gösteri yapıyorlardı. Biz bu tablo içerisinde bu işe olumlu yaklaşamayız'' diye konuştu.

BEYAZ SARAY’DAN BİR MESAJ DAHA

ABD’den de İsveç’in bir an önce NATO üyesi olması gerektiğine dair son mesaj Beyaz Saray’dan geldi. Beyaz Saray Sözcüsü Karine Jean Pierre, İsveç’in Türkiye ile daha önce varılan mutabakat kapsamında "yükümlülüklerini yerine getirdiğini" ve 1 Haziran’da yeni "terörle mücadele yasası"nın yürürlüğe girdiğini vurguladı. Beyaz Saray Sözcüsü, “İsveç’in bir an önce NATO üyesi olması gerektiğini düşünüyoruz” dedi. (HABER MERKEZİ)

EVRENSEL'İNMANŞETİ

Şireci Tekstil 2023’te vergi öncesi kârı 1.6 milyar TL ama 2023’te hiç vergi ödemedi. İşçilere teklifi yüzde 30 zam.

Karafiber 2023’te 6.6 milyar TL değerinde net satış geliri elde etti. Bu satışlardan “kâr etmediğini” öne sürerek vergi ödemedi.

Yalçın Kardeşler Halı 2023’te kendi beyanıyla 44.4 milyon TL vergiye esas kâr elde etti. İşçilere yüzde 34 zam dayatıyor.

BİRİNCİSAYFA
SEFERSELVİ
RTÜK Başkanı “Ülkemizde olumlu olaylar olmuyormuş gibi haber servis ediliyor” deyip ‘yandık’, ‘bittik’ haberleriyle karamsarlık aşılandığını savundu, ceza tehdidinde bulundu.

Evrensel'i Takip Et