17 Şubat 2013 13:47
Dicle Müftüoğlu

Göreme Açık Hava Müzesi, M.S. 4. yüzyıldan 13. yüzyıla kadar yoğun bir şekilde manastır hayatına ev sahipliği eden bir kaya yerleşim yeri. Bir vadi oluşturan alanda, kaya blokların ve peri bacalarının içinde kiliseler, şapeller, yemekhaneler ve oturma mekanları oyulmuş. Sonrasında farklı bölgelerde uygulansa da Göreme Vadisi, manastır eğitim sisteminin başlatıldığı yer olarak kabul ediliyor. Müzesi’de kızlar ve erkekler Manastırı, Aziz Basileus Kilisesi, Elmalı Kilise, Aziz Barbara Kilisesi, Yılanlı Kilise, Karanlık Kilise, Çarıklı Kilise ve Tokalı Kilise gezilebiliyor. Müze 6 Aralık 1985 tarihinden bu yana doğal ve kültürel varlık olarak UNESCO’nun Dünya Mirası Listesi’nde yer alıyor.

17 YÜZYILDIR YAŞAYAN HAYAT MERKEZİ

Bölgenin Hıristiyanlık tarihinde önemli bir kişi olan Kayseri Piskoposu Aziz Basil tarafından 4. yüzyılda dini eğitim ve düşünce merkezi olarak kurdurulduğu biliniyor. Hemen müze girişinde bulunan ilk yapı kadın öğrencilerin eğitim gördüğü, Rahibeler manastırıdır. Manastır içinde yemekhanesi, mutfağı, şapeli, kilisesi bulunan 7 katlı büyük bir kompleksten oluşurken, katlar birbirlerine tüneller vasıtasıyla bağlanmış. Rahibeler manastırının karşısında ise erkek öğrencilerin eğitim gördüğü Rahipler Manastırı bulunuyor.

Müzede, kiliseler ve şapeller içerisinde bulunan mezarlar dikkat çekiyor. Kiliselerin ve şapellerin karteks bölümünde önemli kişilerin gömüldüğü bir mezarlık bulunuyor. Mezarlık bölümünden sonra yapının ibadet bölümüne geçiliyor.

Göreme Açık Hava Müzesi’nde dikkat çeken önemli noktalardan biri de kayaların oyularak yapıldığı güvercinlikler. Vadinin kenarında bulunan kayalar oyularak bölgede yaşayan kuşlar içinde bir yaşam alanı oluşturulmuş.


YEMEKHANE, YAŞAM BİÇİMLERİNİ ANLATIYOR

Bir eğitim merkezi olan komplekste yemekler topluca pişirilir ve yenilirmiş. Mutfak bölümünde büyük tandırlar dikkat çekiyor. Bölgedeki hayatı gözünüzde en iyi canlandırabileceğiniz yer kuşkusuz bu yemekhane bölümüdür. Karşılıklı oturarak 40-50 kişinin bir arada yemek yiyebileceği büyüklükteki bu yemek yeme yeri masa olarak kullanılan büyük taş bloğunu çevreleyen oturma yerleri ile dikkat çekiyor. Masanın sonunda yerdeki dikdörtgen alan üzüm ezmek için kullanılan bir şırahanedir. Şıra ve şarap servisi yapmak için kullanılan yerler bulunması bu yemekhanenin hocalar veya önemli kişilerin yemek yediği bir yemekhane olduğunu gösteriyor. Öğrencilerin yemek yediği yemekhanelerde ise şarap saklama bölümü bulunmuyor.(Nevşehir/DİHA)

BİRİNCİSAYFA
SEFERSELVİ
Erdoğan-Şimşek programıyla Türkiye, yüksek faiz cennetinin yanı sıra uluslararası tekellere eğitimli ve ucuz işçi pazarı haline getirilecek.

Evrensel'i Takip Et