22 Haziran 2023 14:32
/
Güncelleme: 13:42

İzmir'in Çernobil’i “ticari sır” oldu

İzmir'in Çernobili diye anılan Gaziemir'deki eski kurşun fabrikasındaki radyoaktif atıkların temizlenmesine ilişkin yetkilendirilen şirketin, çalışmaları kamuoyu ile paylaşmaması davalık oluyor.

İzmir'in Çernobil’i “ticari sır” oldu

Fotoğraf: Gazete Yenigün

İzmir'in Çernobili'ndeki radyoaktif atıkların temizlenmesine ilişkin olarak yetkilendirilen EKOVAR AŞ.'nin, yürüteceği çalışmaları kamuoyu ile paylaşmaması davalık oluyor. Şirketin bilgi paylaşmamasının Anayasa'nın 56. maddesine aykırı olduğu belirtildi.

Yenigün Gazetesi'nden Alper Temiz'in haberine göre, Gaziemir'de 1940’lı yıllardan 2010 yılına kadar faaliyette bulunan Aslan Avcı Kurşun Fabrikası tarafından sahaya gömülen kurşun atıkları ve radyoaktif maddeler, izleyen yıllar boyunca hemen hemen her yıl İzmir ve Türkiye'nin gündeminde olmuş ve alan, bir türlü radyoaktif maddelerden arındırılamamıştı. 2022 yılı içerisinde Gazetemiz köşe yazarı Avukat Birol Keskin ise "Nükleer Düzenleme Kurumu tarafından, EKOVAR Çevre Grup Geri Dönüşüm Atık Depolama İnş. Taahhüt San. ve Tic. A.Ş. alanda yürütülecek çevresel iyileştirme faaliyetlerine ilişkin yetkilendirilmiştir" bilgisi ile kamuoyunu aydınlatmıştı.

Geçtiğimiz yıl ise Gaziemir Belediye Başkanı Halil Arda ve Avukat Arif Ali Cangı, bölgede yaptığı radyasyon ölçümlerinde normal değerin 7 bin katı (832,3 ve 833,6 mikrosievert) değer elde etmiş ve durumun ciddiyetine bir kez daha dikkat çekilmişti.

AV. CANGI: BENİM VÜCUDUM DA RADYASYONA MARUZ KALDI

Alandaki radyasyon miktarına değinen Av. Cangı, “832,3 ve 833,6 mikrosievert şeklindeki değerler, normal değerin 7 bin katı. Alana giderek sık sık gerçekleştirdiğim ölçümler ve çalışmalar nedeniyle, benim vücudum da radyasyona maruz kaldı. Bu nedenle alana gitmem, artık tıbbi olarak olanaksız. Durum böyleyken o çevrede yaşayan yurttaşların, çocuk ve hayvanların maruz kaldığı radyasyon, tehlike seviyesini çoktan aşmıştır” dedi. Cangı, “En azından alanın üstüne beton dökülmeli ve radyasyon yayılımı, mümkünse bir nebze bastırılmalı” diyerek görüşlerini aktardı.

CİMER, “TİCARİ SIR” DEDİ

Öte yandan konuyla ilgili CİMER'e bilgi edinme başvurusu yaptıklarını ancak “ticari sır” denilerek hiçbir şekilde bilgi paylaşımında bulunulmadığını belirten Av. Arif Ali Cangı, “Bu, Anayasa'nın 56. Maddesine aykırı bir durum teşkil etmektedir" dedi.

"DAVA AÇACAĞIZ"

“Geçtiğimiz süreçlerde de bazı şirketler Gaziemir'de bertarafın sağlanması için yetkilendirilmiş ancak sonuç alınamamıştı” diyen Av. Cangı, “Üstelik bu şirketler, kamuoyunda gündeme gelmemek üzere tavır almıştı. Temizlik hep, oldubittiye getirilmiş, alan ise radyoaktif maddeden arındırılamamış ve kamuya büyük zararlar verilmişti. Şimdi ise yeni bir süreçteyiz ve şeffaf, Anayasa'ya, çevre ve kamu sağlığına uygun hareket edilmesi gerekmektedir. Hassasiyetimizin temel nedeni budur. Bu nedenle bilgi edinme kuruluna itiraz edeceğiz ve davamızı da açacağız" açıklamasını yaptı.

Av. Cangı ayrıca, "Alandan taşınacak olan bu atıklar, eğer bertaraf süreci gerçekleşirse ve bölge doğal temizliğine kavuşursa, alanın anıt yapılması gerekir" önerisinde bulundu.

Bölgede fabrikanın atıklarının temizlenmesi için mücadele uzun zamandır devam ediyor. İzmir Temsilcimiz Özer Akdemir, Gaziemir'deki eski kurşun fabrikasının bahçesinde gömülü olan ve zehir saçan radyoaktif atıkların temizlenmesi talebiyle sürdürülen mücadeleyi Çepeçevre Yaşam programına taşımıştı. (HABER MERKEZİ)

Evrensel'i Takip Et