29 Haziran 2023 14:33

Avrupa Birliği'ne "Türkiye ilişkilerinde medya özgürlüğüne öncelik verilmeli" çağrısı

Basın meslek ve ifade özgürlüğü örgütleri, Avrupa Birliği'ne, Türkiye ile ilişkilerin merkezine medya özgürlüğünün ve insan haklarının alınması çağrısında bulundu.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Avrupa Gazeteciler Federasyonu (EFJ), Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ), Uluslararası Basın Enstitüsü (IPI), Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) ile Medya ve Hukuk Çalışmaları Derneğinin (MLSA) de aralarında bulunduğu 20 basın meslek ve ifade özgürlüğü kuruluşu; Avrupa Birliği'ne çağrıda bulundu.

Kuruluşlar, Avrupa Birliği Konseyi’nin İspanya Dönem Başkanlığını, yeniden seçilen Türkiye hükümeti ile ilişkilerde medya özgürlüğü ve insan haklarını ön planda ve merkezde tutmaya çağırdı.

Bir mektup kaleme alan kuruluşlar son 20 yılda Türkiye’nin otoriterleştiğini belirterek AKP’nin medya ortamının yüzde 90’ı üzerinde kontrol sağladığını aktardı. Mektupta hükümetin RTÜK’ü, eleştirel haberlere karşı bir silah olarak kullandığı ifade edildi.

"31 KÜRT GAZETECİ TUTUKLANDI"

14 Mayıs seçimlerine girerken Türkiye’de en az 47 gazetecinin hapiste olduğunu belirten kuruluşlar sadece Haziran 2022’den bu yana 31 Kürt gazetecinin tutuklandığını hatırlattı. Örgütler, gazetecilerin fiziksel saldırılara, siyasetçilerin ve destekçilerinin trol saldırılarına ve hükümet yanlısı medyanın karalama kampanyalarına maruz kaldığını aktardı.

"POLİSLER GÖSTERİLERDE GAZETECİLERİ TUTUKLUYOR"

Polisin gösterilerde gazetecileri rutin olarak tutukladığını ve haber yapmalarını engellemeye çalıştığını vurgulayan 20 örgüt, Temmuz 2022’den bu yana 173 ihlal tespit ettiklerini aktardı. AB üyesi ve aday ülkelerdeki toplam ihlallerin neredeyse beşte birinin Türkiye’de yaşandığı bilgisini verdi.

Dezenformasyon yasasına değinen kuruluşlar “Son dönemde hükümet çevrim içi içeriği engelleme ve sansürleme çabalarını artırdı” dedi.

YANARDAĞ’IN TUTUKLANMASI MEKTUPTA

TELE 1 Genel Yayın Yönetmeni Merdan Yanardağ’ın tutuklandığını da hatırlatan kuruluşlar mektupta şu ifadelere yer verdi:

“Seçim sonuçları Türkiye’de medya özgürlüğü ve daha geniş anlamda temel haklar ve hürriyetler açısından iyiye işaret değildir. Bu koşullar bir araya geldiğinde, bağımsız haberciliği susturmak için tasarlanmış düşmanca bir ekonomik ve adli ortam yaratmakta, halkın çeşitli haber ve bilgilere erişimini engellemekte ve Türkiye’nin demokrasisine ciddi zarar vermektedir. Avrupa Birliği seçim sonuçlarını değerlendirirken, Avrupalı hükümetleri ve politika yapıcıları, medya özgürlüklerinin ve temel hakların geliştirilmesinin Türkiye ile gelecekteki ilişkilerin merkezinde yer almasını sağlamaya çağırıyoruz. Bunun yapılmaması hem Türkiye halkına hem de Avrupa Birliğinin değerlerine ihanet olacaktır.” (MEDYA SERVİSİ)

Yeni yılda Evrensel aboneliği hediye edin
ÖNCEKİ HABER

Cinsel istismar suçundan tahliye edilen erkek oğlunun eşini öldürdü

SONRAKİ HABER

CHP'li Taşcıer, Madımak Oteli’nin utanç müzesi olması için kanun teklifi sundu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa